Το Σκοπευτήριο ανήκει στον λαό της Καισαριανής

Kαισαριανή, σκοπευτήριοΜε συγκίνηση και έντονο το αίσθημα της δικαίωσης υποδέχονται οι αγωνιστές της Καισαριανής, καθώς και όλου του Λεκανοπεδίου, την παραχώρηση για 40 χρόνια της έκτασης 464 στρεμμάτων, ποτισμένων με αίμα και μνήμες | ΑΠΕ - ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Aυτό το χώμα είναι πια δικό τους! Και πρόκειται για μια βαριά κληρονομιά του λαού της Καισαριανής, καθώς είναι ποτισμένο με το αίμα των αγωνιστών της Αντίστασης.
Μνήμες έντονα φορτισμένες και συγκλονιστικές ιστορικές περιγραφές αναβίωσαν στη διάρκεια του ανοιχτού δημοτικού συμβουλίου Καισαριανής το βράδυ της Πέμπτης, το πρώτο με θέμα το Σκοπευτήριο, μετά την παραχώρηση έκτασης 464 στρεμμάτων του ιστορικού χώρου στον δήμο της πόλης με νόμο της κυβέρνησης, για τα επόμενα 40 χρόνια. Το παγκόσμιο σύμβολο αντιφασιστικής μνήμης επιστρέφει στην πράξη στον δικαιούχο λαό.
Γεννημένος στην οδό Σκοπευτηρίου στην Καισαριανή, ο 74χρονος σήμερα Νίκος Σάμιος θυμάται:
«Οταν τα γερμανικά καμιόνια πέρναγαν με τους μελλοθάνατους από τη γειτονιά πηγαίνοντας προς τον τόπο εκτέλεσης, εκείνοι άφηναν χαρτάκια με σημειώματα για τους συγγενείς τους.
»Η μάνα μου τα μάζευε ένα ένα και τα έδινε στην ανιψιά της, την Ευτυχία, που μετείχε στην Αντίσταση, και αυτή τα μοίραζε στους παραλήπτες.
»Κατεβαίνοντας από το Σκοπευτήριο τα καμιόνια άφηναν πίσω ίχνη από το αίμα των σκοτωμένων που μετέφεραν.
»Επεφτε από τις χαραμάδες που άφηναν οι τάβλες της καρότσας. Την Πρωτομαγιά του 1944, οπότε σκοτώθηκαν οι 200, το αίμα ήταν πολύ περισσότερο», περιγράφει στην «Εφ.Συν.» όσα του είχαν αφηγηθεί η μητέρα και η γιαγιά του.
Αν και ήταν δύο χρονών, θυμάται αχνά τους αντάρτες που επισκέπτονταν το σπίτι του, τους ήχους των πυροβολισμών των εκτελέσεων και τους οδυρμούς στη γειτονιά.
Το κυνήγι των αντιστασιακών δεν σταμάτησε με το τέλος του πολέμου. «Είχαμε φάει σφαίρες από ασφαλίτες στις αρχές του ’60, προσπαθώντας να αφήσουμε ένα γαρίφαλο στο Σκοπευτήριο», διηγείται ο 77χρονος Νίκος Σαραφάκης.
«Στον χώρο έχει χυθεί αίμα πατριωτικό, καθαρά κομμουνιστικό. Αυτό το αίμα, όσο και να σηκωθούν ψηλά οι πολυκατοικίες της Καισαριανής, δεν σβήνει», υπογραμμίζει με έμφαση. «Στο Σκοπευτήριο μπορούσαμε να μπαίνουμε μετά το ’75», θυμάται μιλώντας στην «Εφ.Συν.».
Σήμερα, κυρίως οι πολίτες της Καισαριανής αλλά και οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου βλέπουν την Ιστορία να αποκαθίσταται και τους πολυετείς αγώνες να δικαιώνονται. Κορυφώθηκαν οι αγώνες αυτοί από το 1983 και έπειτα.
Τότε με πρωτοβουλία του ιστορικού δημάρχου Παναγιώτη Μακρή, ο λαός της πόλης προχώρησε σε πολυήμερη κατάληψη του Σκοπευτηρίου.
«Πρωτοξεκινήσαμε μερικοί από τον δήμο. Στη συνέχεια, κόσμος διάφορων πολιτικών πεποιθήσεων ήρθε κοντά μας και ενώθηκε στον αγώνα. Ολοι μαζί καταφέραμε ό,τι καταφέραμε», τόνισε χθες ο Γιάννης Τουρλής που ήταν παρών στα γεγονότα. Είναι η εποχή που σημειώνεται και η πρώτη νίκη, με ένα τμήμα της έκτασης του Σκοπευτηρίου να χαρακτηρίζεται ιστορικός τόπος.

«Νίκησε το αντάρτικο»

Οι αγώνες των πολιτών διαχρονικά συναντούσαν είτε τη βία των ΜΑΤ είτε δικαστικές διώξεις. «Ο,τι έγινε το καταφέραμε με αντάρτικο, από κατοίκους, δημοτικούς συμβούλους και δημάρχους.
Το Πάρκο που περπατάμε σήμερα, το Μνημείο και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης έγινε με αντάρτικο», σημείωσε ο Σπ. Τζόκας, πρώην δήμαρχος Καισαριανής (σημερινός αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας), ο οποίος τις προσεχείς ημέρες δικάζεται για 12η φορά για τις αγωγές της Σκοπευτικής Εταιρείας στην οποία είχε παραχωρηθεί ο χώρος στον Μεσοπόλεμο.
Γενική κινητοποίηση των πολιτών και των τοπικών πολιτικών είχε σημειωθεί και στα πρόσφατα χρόνια, όταν τον Μάη του 2013 η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά έθεσε... προς πώληση την ιστορική μνήμη, εντάσσοντας τη δημόσια έκταση στη λίστα των προς αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου που είχε στη διάθεσή του το ΤΑΙΠΕΔ.
Εν έτει 2016, το μεγάλο κομμάτι του τόπου θυσίας αποτελεί και τυπικά λαϊκή ιδιοκτησία. «Παππού, τα καταφέραμε. Το πήραμε το Σκοπευτήριο», φώναξε συγκινημένος ο Γ. Κοντόσταυλος, επικεφαλής της αριστερής παράταξης «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής», μνημονεύοντας τον παππού του, πρόσφυγα από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας, όσο και τον γερο-Παπουτσή του Τάγματος του Άρη Βελουχιώτη, εγγονός του οποίου είναι ο (Καισαριανιώτης και ο ίδιος) σημερινός υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς. 
«Δεν έχουμε φτάσει στο τέλος των αγώνων, που για εμάς είναι η αποχώρηση της Σκοπευτικής Εταιρείας από κάθε διεκδίκηση», επισήμανε ο στηριζόμενος από το ΚΚΕ δήμαρχος, Ηλ. Σταμέλος, αναφερόμενος στην ατελείωτη δικαστική διαμάχη μεταξύ δήμου και εταιρείας.
«Θα εφαρμόσουμε τον νόμο με αγωνιστικό τρόπο», είπε απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες θα είναι οι ενέργειες για την οριστική απομάκρυνση της Σκοπευτικής Εταιρείας, ενώ προανήγγειλε νέες διεκδικήσεις από την κυβέρνηση ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για το Σκοπευτήριο.
Αν και ο ενωτικός και επίμονος αγώνας των δυνάμεων της πόλης ήταν αυτός που κατέστησε νικηφόρες τις πολυετείς μάχες, η ενότητα φαίνεται ότι είναι το ζητούμενο στους επινίκιους εορτασμούς.
Το προχθεσινό ανοιχτό συμβούλιο, το οποίο δεν συγκέντρωσε υψηλό αριθμό πολιτών στο ακροατήριο, όπως θα ανέμενε κανείς, χαρακτηρίστηκε από μια σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αναφέρθηκε στην κυβερνητική πρόσκληση για συμμετοχή της δημοτικής αρχής στην εορταστική εκδήλωση στη 2 Οκτωβρίου, οπότε προγραμματίζεται ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και εκπροσώπων των κομμάτων της Βουλής (πλην, προφανώς, του νεοναζιστικού μορφώματος), να παραδώσει το ΦΕΚ παραχώρησης του Σκοπευτηρίου στον δήμαρχο Καισαριανής.
Η δημοτική αρχή, εκλαμβάνοντας την κυβερνητική ενέργεια ως πρόταση συνδιοργάνωσης της εκδήλωσης, αρνείται την πρόσκληση, με τους συμβούλους της πλειοψηφούσας παράταξης να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί να κάνει το Σκοπευτήριο κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την πολιτική της που σφαγιάζει εργασιακά δικαιώματα».
«Είναι θετική η εξέλιξη για το Σκοπευτήριο, αλλά προκάλυμμα για τις κυβερνητικές ενέργειες», υποστηρίζει ο κ. Σαραφάκης σε ένα σχόλιο που απηχεί την άποψη των παρευρισκόμενων στο προχθεσινό συμβούλιο κομμουνιστών της πόλης. «Η συνέχεια των αγώνων πρέπει να γίνει αγωνιστικά και ομόθυμα», τονίζει ο κ. Σάμιος, θυμίζοντας ότι συνεχίζεται η διαμάχη της τοπικής κοινωνίας με τη Σκοπευτική Εταιρεία.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ