Δημοπρασία με σασπένς

Από επάνω δεξιά: Κώστας Κιμπουρόπουλος,Στρατής Λιαρέλλης, Γιάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, Βαγγέλης ΜαρινάκηςΟ Κ.Κιμπουρόπουλος εξασφάλισε την πρώτη άδεια για τον ΣΚAΪ- Ο Στρ. Λιαρέλλης διεκδίκησε και πήρε για λογαριασμό του Ant1 την 3η άδεια- Ο Γ.Β. Καλογρίτσας έξω από τη ΓΓΕΕ με τη 2η άδεια στην τσέπη- Ο Β. Μαρινάκης με τον δημοσιογράφο Γ.Κουρτάκη. | EUROKINSSI

Ενα είναι το σίγουρο, ό,τι κι αν λένε διάφοροι καλοθελητές: η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν 100% επιτυχημένη.
Από κάθε άποψη και πολύ περισσότερο για το συνολικό τίμημα που επετεύχθη, τα 246 εκατομμύρια ευρώ που θα μπουν σε βάθος διετίας στα δημόσια ταμεία.
Τώρα το αν οι μεγαλοεπιχειρηματίες ταλαιπωρήθηκαν, αν δεν έκαναν μπάνιο τρεις ημέρες και κοιμήθηκαν σε ράντζα, εντάξει, κερδίζουν τη συμπάθειά μας, μη σας πω και τη συμπόνια μας.
Μπορεί να πανηγυρίζει λοιπόν η κυβέρνηση για τα 246 εκατ. ευρώ, έστω και με λαϊκισμούς του στιλ «θα τα μοιράσουμε στους φτωχούς». Υπερβολές.
Οπως υπερβολικές ήταν και οι αντιδράσεις των αντιπάλων της, πολιτικών και δημοσιογράφων, που ξαφνικά ανακάλυψαν πως η δημοπρασία των αδειών αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση.
Επομένως Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που δεν έκαναν τίποτε τόσα χρόνια για τα κανάλια, βαφτίζονται αυτομάτως αντιμνημονιακά κόμματα.
Τριπλά τα credits στην κυβέρνηση για το «τυφλό» σύστημα δημοπρασίας που επέλεξε.
Και περισσότερα χρήματα μάζεψε, και την πλήρη μυστικότητα της διαδικασίας διαφύλαξε, και τη διαφάνεια υπηρέτησε. Μακάρι να γίνονταν έτσι όλοι οι δημόσιοι διαγωνισμοί.
Οχι τίποτε άλλο, θα γλιτώναμε και τις μίζες.
Τεράστιο ενδιαφέρον ωστόσο είχε και το παρασκήνιο της τριήμερης διαδικασίας, τα όσα συνέβησαν μέσα στο κτίριο της ΓΓΕΕ.
Νικητές ήταν ο ΣΚΑΪ και ο Κώστας Κιμπουρόπουλος που, όπως αποδείχτηκε, είχαν μακράν την πιο σοφή τακτική (και πήραν γρήγορα και φτηνά την 1η άδεια).
Και ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας ακολούθησε παρόμοια μεθοδολογία, αλλά έχασε στα σημεία από τον ΣΚΑΪ (γι’ αυτό και πήρε τη 2η άδεια λίγο πιο ακριβά).
Οι άλλοι δύο υπερθεματιστές, Κυριακού (3η άδεια) και Μαρινάκης (4η) φοβήθηκαν μη μείνουν στο τέλος εκτός, οπότε ανέβασαν το τίμημα στα ύψη.
Το μεγάλο λάθος των άλλων, το οποίο εκμεταλλεύτηκε ο ΣΚΑΪ, ήταν ότι μπήκαν στην1η άδεια αναγνωριστικά. Δεν τη χτύπησαν πολύ.
Το Star σταμάτησε στα 8 εκατ., ο ΑΝΤ1 στα 13 (όταν αργότερα έφτασε μέχρι τα 74 εκατ.), ο Βαρδινογιάννης στα 15,5, ο Σαββίδης και ο Μαρινάκης στα 20 εκατ.
Αναγνωριστική μέθοδος για κλάματα. Μόνο ο Alpha ακολούθησε τους δύο, αλλά σταμάτησε και αυτός στα 30,5 εκατομμύρια ευρώ.
Εφτασαν δηλαδή Καλογρίτσας και ΣΚΑΪ στα 31 εκατ. και ενημερώθηκαν πως είναι οι δύο που μπαίνουν στο δεύτερο στάδιο της πρώτης δημοπρασίας, μια και οι υπόλοιποι αποχώρησαν.
Δεν ήξεραν βέβαια λόγω του κλειστού συστήματος ποιον είχαν αντίπαλο, μόνο πως ο καθένας τους ήταν μέσα στην τελική δυάδα.
Σύμφωνα με τη διαδικασία, έπρεπε τώρα να κάνουν από δύο προσφορές σε κλειστούς φακέλους.
Κάνουν την πρώτη: 31.100.000 ο ΣΚΑΪ (ανέβασε την προσφορά μόνο κατά 100 χιλ. προκειμένου να δει, όπως είπε ο ίδιος ο Κιμπουρόπουλος, αν ο άγνωστος αντίπαλός του ήταν «λαγός» προσφέροντας μηδενική προσφορά), 32.100.000 ο Καλογρίτσας (ανέβασε την προσφορά του κατά 1,1 εκατ.).
Κατόπιν, αφού ενημερώνονται ποιος είναι 1ος και ποιος 2ος (αλλά χωρίς να γνωρίζουν το ποσό του άλλου), προχωρούν στη 2η προσφορά τους, όπως ήθελε η διαδικασία, πάλι σε κλειστό φάκελο: 43,6 εκατ. ο ΣΚΑΪ, 40 εκατ. ο Καλογρίτσας, κατοχυρώνεται η 1η άδεια στο Φάληρο.
Η ομάδα του ΣΚΑΪ από εκείνη τη στιγμή βγαίνει από τη διαδικασία και αρχίζει τις... διακοπές της, έγκλειστη, στο κτίριο της ΓΓΕΕ, στην εξωτική Καλλιθέα - δεν μπορούσε να αποχωρήσει ως γνωστόν αν δεν τελείωνε όλη η δημοπρασία.
Ξεκίνημα για τη 2η άδεια.
Ουδείς γνωρίζει πόσο πωλήθηκε η 1η φυσικά, μια και ο καθένας ξέρει μέχρι το ποσό στο οποίο σταμάτησε - αμέσως μετά αποχωρούσε από τη διαδικασία, έκλεινε ο ηλεκτρονικός του υπολογιστής και δεν έβλεπε τι επακολουθούσε.
Ο μόνος που ήξερε κάτι ήταν ο Καλογρίτσας. Τι; Ηξερε πως έδωσε 40 εκατομμύρια ευρώ, αλλά έμεινε δεύτερος!
Κάποιος δηλαδή πλήρωσε παραπάνω. Το πόσο και ποιος είναι αυτός το αγνοούσε. Οπότε μπαίνει γερά στη 2η άδεια. Και αρχίζει να χτυπάει.
Το Star αποχωρεί στα 9 εκατ., ο Βαρδινογιάννης με το άλλο σχήμα στα 18 εκατ, ο ΑΝΤ1 στα 36,5, ο Σαββίδης στα 38,5 και ο Alpha στα 41,5.
Φτάσαμε στα 42 εκατομμύρια ευρώ, για να ενημερωθεί ο Καλογρίτσας πως είναι ξανά μέσα στην τελική δυάδα. Για 2η φορά.
Χωρίς να γνωρίζει, επαναλαμβάνω, ποιος είναι τώρα ο νέος αντίπαλός του. Ο Μαρινάκης, εν προκειμένω.
Ακολουθείται η γνωστή διαδικασία των κλειστών φακέλων με τον Καλογρίτσα να κερδίζει (ουφ!) τη 2η άδεια με 52,6 εκατ. έναντι 46,2 του Μαρινάκη που βγήκε δεύτερος.
Σειρά του Μαρινάκη τώρα να... τρελαθεί: Μα να δώσει 46,2 εκατ. και να χάσει; Πόσα, διάολε, πλήρωσε ο αντίπαλός του;
Και αρχίζει αυτός να χτυπάει τώρα την 3η άδεια. Οπως και ο Κυριακού, καθώς φάνηκε.
Ο Alpha αποχωρεί στα 46 εκατ. (πόσο να ανέβει κι αυτός, επιτέλους;) και ο Σαββίδης στα 52 εκατ.
Μπαίνουν στην τελική δυάδα με 52,5 εκατ. Μαρινάκης και Κυριακού.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Μαρινάκης είχε μπει στην τελική δυάδα και στην προηγούμενη άδεια, αλλά έχασε.
Ανεβάζει λοιπόν την προσφορά του (με τη γνωστή μέθοδο των κλειστών φακέλων) κατά 11 εκατ. ευρώ περίπου φτάνοντας στα 63,8 εκατομμύρια ευρώ!
Αλλά πληροφορείται πως είναι και πάλι 2ος. Χαμένος!
Νικητής ήταν ο ΑΝΤ1, αφού το αφεντικό τρελάθηκε και «έσκασε» 75,9 εκατ. ευρώ.
Νέα φρίκη για τον Μαρινάκη όπως καταλαβαίνετε. Ηταν αυτός που χτύπησε δύο άδειες, αλλά έχασε και στις δύο.
Και απομένει μία, τελευταία. Αποφασίζει κι εδώ να μπει γερά.
Βαρδινογιάννης και Star εγκαταλείπουν νωρίς και πάλι, ο Alpha αναγκάστηκε να σταματήσει στο δυσθεώρητο ποσό των 61,5 εκατ. ευρώ, μπαίνουν στην τελική δυάδα αυτός (Μαρινάκης) και ο Σαββίδης να πρέπει να κάνουν τις προσφορές τους σε κλειστό φάκελο.
Ιβάν Σαββίδης- τηλεοπτικές άδειεςEUROKINISSI
Κι εδώ αποδεικνύεται γιατί ήταν «λαγός» ο Ιβάν Σαββίδηςη προσφορά που έκανε ήταν μηδενική.
Συμμετείχε, όπως υποστήριξε ο ίδιος, απλώς για να ανεβάσει το τίμημα.
Ωρα 2.35, ξημερώματα Παρασκευής πιανικητής της 4ης άδειας αναδεικνύεται ο Βαγγέλης Μαρινάκης με 73,9 εκατομμύρια ευρώ.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ