«Η Άγκυρα δεν μπορεί να αγνοεί τη Συνθήκη της Λωζάνης»


Προκλητικές δηλώσεις και στο βάθος επέκταση... εκτάκτου ανάγκης | (Murat Cetinmuhurdar, Presidential Press Service, Pool photo via AP)
Αυστηρή ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι:
Η Συνθήκη της Λωζάνης και όλο το Διεθνές Δίκαιο είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Άγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται. Όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ετοιμάζεται για παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη χώρα, τοποθετήθηκε και για τη Συνθήκη της Λωζάνης κάνοντας λόγο για «ήττα» της Τουρκίας και συγκρίνοντας τη σημερινή κατάσταση με τη δεκαετία του 1920.
Μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τόνισε ότι «μας απείλησαν με τη συνθήκη των Σεβρών το 1920 και μας παραπλάνησαν ώστε να δεχθούμε τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 ως νίκη. Με αυτήν χάσαμε τα νησιά (του Αιγαίου) από τα οποία μπορούσες να φωνάξεις και να ακουστείς απέναντι».
Επίσης, μεταξύ άλλων υπαινίχθηκε πως αν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου είχε πετύχει, τότε η Τουρκία θα είχε υποστεί συνέπειες ανάλογες με εκείνες της Συνθήκης των Σεβρών.
Δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για την πρώτη περίοδο του Κεμάλ Ατατούρκσημειώνοντας ότι «ο λόγος ήταν εκείνοι που έκατσαν στο τραπέζι για τη Συνθήκη. Εκείνη δεν μας φέρθηκαν δίκαια και τώρα πληρώνουμε το τίμημα».
Εν μέσω τέτοιων δηλώσεων, πάντως, ο πρόεδρος Ερντογάν φρόντισε να τονίσει ότι η επέκταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για ακόμη τρεις μήνες θα ήταν ευεργετική για τη χώρα.

Μπακογιάννη: Δηλώσεις που επιβαρύνουν το κλίμα

Η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας της Ν.Δ., Ντόρα Μπακογιάννη, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος, με τις δηλώσεις του περί της Συνθήκης της Λωζάνης, επιβαρύνει έτι περαιτέρω το ήδη δύσκολο κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Και κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών να αντιδράσει.
«Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να αντιδράσει άμεσα, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση υπαρχουσών συνθηκών που αποτελούν τη βάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενέχει μόνο προβλήματα για το αύριο. Ο νεο-οθωμανισμός ανήκει στον προηγούμενο αιώνα, και οι σχέσεις των χωρών χτίζονται με το βλέμμα στο μέλλον», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Τι όριζε η Συνθήκη της Λωζάνης

Η Συνθήκη της Λωζάνης, που κατάργησε τη Συνθήκη των Σεβρών, υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου του 1923 και καθόρισε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας με την Ελλάδα να χάνει τα εδάφη στην Ανατολική Θράκη, την Ίμβρο και την Τένεδο.
Η Τουρκία, εκτός από την Ανατολική Θράκη, την Ίμβρο και την Τένεδο, πήρε επίσης μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με την Συρία, την περιοχή της Σμύρνης και της Διεθνοποιημένης Ζώνης των Στενών, η οποία όμως ορίστηκε ότι θα έμενε αποστρατικοποιημένη και αντικείμενο νέας διεθνούς διάσκεψης.
Επίσης παραχώρησε τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία, και ανέκτησε πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα σε όλη της την επικράτεια και απέκτησε δικαιώματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε όλη την επικράτειά της εκτός της ζώνης των στενών.
Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να πληρώσει σε είδος (ελλείψει χρημάτων) τις πολεμικές επανορθώσεις και η αποπληρωμή έγινε με επέκταση των τουρκικών εδαφών της Ανατολικής Θράκης πέρα από τα όρια της συμφωνίας. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχασε την ιδιότητα του Εθνάρχη και το Πατριαρχείο τέθηκε υπό ειδικό διεθνές νομικό καθεστώς.
Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία παραιτήθηκε από όλες τις διεκδικήσεις για τις παλιές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εκτός των συνόρων της και εγγυήθηκε τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία. 
Επίσης, την ακολούθησε ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην οποία αποφασίστηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών από τις δύο χώρες -με τις γνωστές συνέπειες- και η αποστρατικοποίηση κάποιων νησιών του Αιγαίου.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ