Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΡΤ και MEGA, το«μαύρο» και το... γκρίζο


Αν κάποιος προσπαθήσει να βρει τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στις πρόσφατες πορείες της ΕΡΤ και του MEGA προς το «μαύρο» θα διαπιστώσει ότι τα μόνα κοινά τους στοιχεία είναι: η παρουσία της οικογένειας Καψή (ο Π. Καψής ανέλαβε να διαχειριστεί την κλειστή ΕΡΤ ενώ ο Μ. Καψής είναι μέχρι σήμερα διευθυντής ειδήσεων στο Mega) και οι εκπομπές του Σταύρου Θεοδωράκη στα δύο αυτά κανάλια!
Αφήνοντας όμως κατά μέρος τα αστεία, γεγονός είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις τις ζοφερές συνέπειες βίωσαν και βιώνουν οι εργαζόμενοι.
Στην περίπτωση της ΕΡΤ το «μαύρο» για τους 2.500 εργαζόμενους της ΕΡΤ συνετελέσθη διά χειρός Σαμαρά-Βενιζέλου, ενώ στο MEGA προδιαγράφεται διά χειρός των μετόχων του.
Οι 452 εργαζόμενοι του Μεγάλου Καναλιού, απλήρωτοι και αφημένοι στην τύχη τους, ζητούν από τη σημερινή κυβέρνηση να κάνει ό,τι δεν έκανε η προηγούμενη με τους 700 απλήρωτους απολυμένους του ΑΛΤΕΡ, τους 800 της «Ελευθεροτυπίας» κ.λπ.
Θυμίζουμε ότι το 2013 μόνοι οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) είχαν καταγγείλει το παράνομο κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης ενώ καμία απόφαση, ούτε καν μία ανακοίνωση, δεν είχε θελήσει να πάρει η... ανεξάρτητη αρχή επιλέγοντας τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, πλην των λιγοστών φωνών που ακούστηκαν από κάποια μέλη της.

Για το χατίρι της DIGEA

«Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για ξέσπασμα της ”υποκρισίας ενός συστήματος που έφερε την Ελλάδα ώς εδώ”, ενώ μίλησε για ”συντεχνία (σ.σ. σωματεία Τύπου) που έχει επιβάλει σιωπή στα μίντια”»
(Το ΒΗΜΑ 12.6.2013).
Ηταν 11/6/2013 όταν με πρωθυπουργικές και υπουργικές υπογραφές η δημόσια ραδιοτηλεόραση και οι εργαζόμενοι βίωσαν τον ξαφνικό θάνατο.
Μάλιστα αυτό έγινε την επομένη του φιάσκου της κυβέρνησης Σαμαρά με την αποχώρηση των υποψήφιων αγοραστών της ΔΕΠΑ.
Το οικονομικό όφελος από το δημόσιο λουκέτο ήταν μηδενικό.
Εγινε τη στιγμή που η δημόσια τηλεόραση είχε φτάσει στο σημείο, παρ’ όλη τη διατεταγμένη μείωση των διαφημιστικών της πακέτων, να έχει πετύχει πολύ δύσκολους στόχους εξυγίανσης και μείωσης του κόστους λειτουργίας της («Εφ.Συν.» 12/6/2013).
Οι λόγοι που επικαλέστηκε η κυβέρνηση Σαμαρά -διά στόματος Σ. Κεδίκογλου- ήταν ότι η δημόσια τηλεόραση ήταν θύλακας αδιαφάνειας.
Στις 12 Ιουνίου η Ελλάδα γίνεται η μόνη χώρα που δεν διαθέτει δημόσια τηλεόραση.
Στις 17 Ιουνίου η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει, με άρθρο του Σωτήρη Μανιάτη, το πώς μεταβιβάζονται τα ιμάτια της ΕΡΤ στους καναλάρχες ώστε να μπορέσουν να κάνουν το δικό τους παιχνίδι με τις συχνότητες.
Τα γνωστά τηλεοπτικά στελέχη που βρίσκονται σήμερα στα κάγκελα μιλούν για «λουφαδόρους συνδικαλιστές», ενώ ο συνταγματολόγος Ν. Αλιβιζάτος με άρθρο του κάνει λόγο για αντισυνταγματική πρακτική.
Η ΕΣΗΕΑ και όλα τα άλλα σωματεία του Τύπου ξεκινούν κινητοποιήσεις και απεργίες.
Στις 19 Ιουνίου με διαγωνισμό-παρωδία παραχωρούνται από την κυβέρνηση οι συχνότητες στην DIGEA των καναλαρχών.
Οι ιδιοκτήτες των MEGA, STAR, ANT1, ΣKAΪ, ALPHA ζητούν να κηρυχτούν παράνομες οι απεργίες διότι δεν προκηρύσσονται σύμφωνα με το… γράμμα του νόμου, ενώ εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στην ΕΣΗΕΑ.
Η τότε κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ.
Η κυβέρνηση αρνείται να γίνει συζήτηση στη Βουλή. Το λουκέτο υπολογίζεται σε μαύρη τρύπα 300 έως 500 εκατ. ευρώ για τον κρατικό κορβανά.
Στις 27 Ιουνίου ο Απ. Κακλαμάνης δηλώνει ότι η ΕΡΤ έκλεισε προφανώς για να μην πάρει μέρος στις διαδικασίες για την ψηφιακή τηλεόραση και τους παρόχους δικτύου.
Λίγους μήνες μετά το ΣτΕ κρίνει τελικά συνταγματικό το κλείσιμο της ΕΡΤ!
Η αρχή του τέλους μιας 25χρονης πορείας άρχισε να διαφαίνεται ήδη από τον Ιούνιο του 2015 όταν οι Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας και Ψυχάρης, ενώ κατέληγαν σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ποτέ μέχρι σήμερα δεν την υλοποίησαν.
Το Μεγάλο Κανάλι από τότε βρίσκεται στην κυριολεξία στον αέρα του «μαύρου».
Στις 10/3/2016 παραιτείται ο διευθύνων σύμβουλος Δ. Πεφάνης στη διάρκεια της Γ.Σ. των μετόχων του καναλιού.
Στη συνέχεια και παρά τις προσπάθειες να βρεθεί λύση, στις οποίες συμμετείχε και ο εκδότης Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, τελικά οι μέτοχοι δεν έβαλαν το χέρι στην τσέπη με αποτέλεσμα οι τράπεζες πλέον να έχουν τον πρώτο λόγο.

Μήνες απλήρωτοι

Εδώ και μήνες το κεντρικό δελτίο του MEGA έχει σιγήσει λόγω των κινητοποιήσεων στις οποίες προχώρησαν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του καναλιού.
Οι μέτοχοι της επιχείρησης δίνοντας προφανώς εν γνώσει τους ελλιπή στοιχεία αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό.
Τέσσερις μήνες έχουν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του καναλιού, ενώ όσοι δουλεύουν σε εξωτερικές παραγωγές είναι απλήρωτοι εδώ και εφτά με οχτώ μήνες.
Ομως οι τρεις όμιλοι που συμμετέχουν στο Μεγάλο Κανάλι μόνο το 2014 πήραν από τραπεζικές διαφημίσεις 8,5 εκατ. ευρώ («Εφ.Συν.» 9/5/2016).
Τα δε «θαλασσοδάνεια» με τις σχεδόν ανύπαρκτες εγγυήσεις για τους τρεις ομίλους ξεχωριστά (και για όλα τα ΜΜΕ που διαθέτουν) ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 157,9 εκατ. (Μπόμπολας), 197 εκατ. (Ψυχάρης), 86, 6 εκατ. (Βαρδινογιάννης μόνο για το STAR).
Ειδικά για το MEGA το σύνολο του δανεισμού άγγιξε σε ποσοστό το 150% το 2012 με ελάχιστες εξασφαλίσεις στις τράπεζες («Εφ.Συν.» 10/7/2016).
Από το 2012 και μετά έγιναν πέντε αναδιαρθρώσεις των δανείων με βάση και μόνο την εκτίμηση ότι το 2017 το κανάλι θα επέστρεφε στην κερδοφορία!

Προφητικά λόγια

Σύμφωνα με όσα γράφτηκαν, στη γενική συνέλευση των εργαζομένων τις ημέρες του Πάσχα ο Γ. Πρετεντέρης φέρεται να δήλωσε ότι «αν θέλουν να κλείσουν το κανάλι να το κάνουν οι τράπεζες και οι μέτοχοι, όχι πάντως εγώ!»
Τα λόγια του προφητικά, μια και επί του παρόντος οι μέτοχοι επέλεξαν να αφεθούν κανάλι και εργαζόμενοι στη μοίρα τους.
«Είναι ελάχιστη υποχρέωση να ενημερώσουν οι μέτοχοι τον κόσμο που τόσα χρόνια δουλεύει για αυτούς!» έγραφε το μπλοκ «Ανασυγκρότηση», μία από τις παρατάξεις των τεχνικών της ΕΤΗΠΤΑ, στις 13/5/2016.
Τώρα, με ασπίδα τους απλήρωτους εργαζόμενους, στελέχη του Mega περιφέρονται στα κανάλια και διεξάγουν πόλεμο κατά του διαγωνισμού για τις άδειες.
Οι ίδιοι που ζητούσαν το καλοκαίρι του 2013 να απαγορευτούν οι απεργίες συμπαράστασης στους εργαζόμενους της δημόσιας τηλεόρασης και την κεφαλή των συνδικαλιστών επί πίνακι!
Πηγή www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου