Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016

Συλλήψεις 25 μελών εγκληματικής οργάνωσης για αρχαιοκαπηλία
Κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα αντιμετωπίζουν 25 συλληφθέντες που εμπλέκονται σε τουλάχιστον 93 περιπτώσεις λαθρανασκαφής, μεταφοράς και πώλησης αρχαίων αντικειμένων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για 22 Έλληνες, ηλικίας από 27 έως 69 ετών, μια 54χρονη Ελληνίδα, μια 33χρονη Γεωργιανή και μια 51χρονη Γερμανίδα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα.
Η βαριά δικογραφία περιλαμβάνει, τα κατά περίπτωση αδικήματα, της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματικής οργάνωση, της παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, της υπεξαίρεσης μνημείων κατ’ επάγγελμα, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της παράβασης της νομοθεσίας περί καταχραστών Δημοσίου και της παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων.
Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν ακόμη τέσσερις ιδιοκτήτες μεγάλων οίκων δημοπρασιών του εξωτερικού, καθώς και 27 συνεργούς των συλληφθέντων, από τους οποίους έχουν ταυτοποιηθεί τα πλήρη στοιχεία των 14.
Πρόκειται για 12 Έλληνες, ηλικίας από 26 μέχρι και 65 ετών, έναν 53χρονο Βούλγαρο και έναν 42χρονο Αλβανό.
Μάλιστα, για την υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία υποβολής αιτήματος για την παροχή δικαστικής συνδρομής από τις Αρχές της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Βουλγαρίας.
Οι ελληνικές αρχές έχουν βρει μεταξύ άλλων 2.024 αρχαία νομίσματα, 126 αρχαία αντικείμενα όπως ειδώλια δακτυλίδια – σκουλαρίκια – πόρπες, ένα γυάλινο αγγείο, πέντε βυζαντινές εικόνες, ενώ βρέθηκαν και δύο αρχαία αγάλματα, μεσαιωνικά της εποχής των Φράγκων, ύψους ενός μέτρου και 60 εκατοστών.
Το όφελος των μελών της Οργάνωσης όπως ανακοίνωσε η αστυνομία , ξεπερνά σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα 650 χιλιάδες ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου