Δεν είναι όλοι οι κληρικοί το ίδιο

Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου ΔαμασκηνόςΟ Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός επικρίνει τις ασχήμιες που έχουν ακουστεί για τον υπουργό Παιδείας | EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Μπορεί η επίσημη Εκκλησία να μην αντιδρά στις ακρότητες ορισμένων ιεραρχών -και κυρίως του μητροπολίτη Αμβρόσιου- εναντίον του Νίκου Φίλη και να μην παίρνει θέση, όμως ορισμένες προσωπικότητες της Εκκλησίας σπεύδουν να διαχωρίσουν τη στάση τους.
Με χειρόγραφη επιστολή προς τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας, ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός όχι μόνο εκφράζει τη διαφωνία του με τους «απρεπείς και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς» που έχουν αποδοθεί στον υπουργό, αλλά αμφισβητεί τον χαρακτηρισμό των συγκεκριμένων ιεραρχών ως «εκκλησιαστικών προσώπων».
«Δεν συμβιβάζονται με το χριστιανικό ήθος», τονίζει, επικρίνοντας τις ασχήμιες (κατάρες, πένθιμες καμπάνες κ.ά.).
Συγκεκριμένα, ο μητροπολίτης Δαμασκηνός αναφέρει στη λιτή, πλην ρητή επιστολή του:
«Αγαπητέ κύριε υπουργέ, θλίβομαι βαθύτατα διότι εκ στόματος κάποιων “εκκλησιαστικών” προσώπων ακούσθηκαν πρόσφατα απρεπείς και απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί, που οπωσδήποτε σας προσβάλλουν. Σαφώς δεν συμβιβάζονται με το χριστιανικό ήθος και ασφαλώς δεν εκφράζουν όλους μας. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές τοποθετήσεις, απόψεις και προσεγγίσεις, όπως είναι φυσικό σε μια ελεύθερη κοινωνία, αλλά ο σεβασμός στην προσωπικότητα του άλλου είναι χριστιανική εντολή και προϋπόθεση δημοκρατίας. Με το θάρρος της παλιάς μας γνωριμίας σάς εύχομαι ολόψυχα υγεία και δύναμη».
Υπενθυμίζουμε ότι ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος έχει κυκλοφορήσει στην περιοχή του ένα φυλλάδιο με φωτογραφία του Νίκου Φίλη όπου τον αποκαλεί φίδι, ενώ παραθέτει και ένα γνωμικό το οποίο, εν ολίγοις, χαρακτηρίζει βλάκες τους υπέρβαρους.
Ακόμα, τις τελευταίες ημέρες κατ’ εντολήν του κ. Αμβρόσιου χτύπησαν πένθιμα οι καμπάνες.
«Προειδοποιούσαν για τον επικείμενο θάνατό μου. Τότε χτυπούν οι καμπάνες. Είναι το επόμενο βήμα από την κατάρα να μου σαπίσει το χέρι. Ευτυχώς, ο Θεός, μακρόθυμος και πολυέλεος, δεν ακούει τους Αμβρόσιους!» είπε ο κ. Φίλης προχθές στη Βουλή, ζητώντας από τη διοίκηση της Εκκλησίας να πάρει θέση.
Οπως τόνισε, «Μπορεί κάποιος “λεβέντης” από αυτούς που ο κ. Αμβρόσιος χαρακτήρισε “γλυκιά ελπίδα του έθνους” -έτσι είχε μιλήσει για τη Χρυσή Αυγή- οργανωμένος ή ανοργάνωτος, εμφορούμενος από μίσος να θελήσει να υποκαταστήσει και τον Θεό. Δεν το φοβάμαι, αλλά είναι θέμα δημοκρατικής τάξης».
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ