Μικρή οθόνη... μεγάλα σενάρια


Οι προδικαστικές προσφυγές όσων συμμετείχαν στη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες απορρίφθηκαν και τώρα αναμένεται ο προδικαστικός έλεγχος για τους τρεις: Γιάννη Αλαφούζο (ΣΚΑΪ), Βαγγέλη Μαρινάκη (Αλτερ Εγκο) και Θοδωρή Κυριακού (ΑΝΤ1). Το ίδιο θα γίνει και για τον Ιβάν Σαββίδη (Dimera Media) αλλά αργότερα καθώς αναμένεται να εξεταστούν πρώτα οι ενστάσεις εναντίον του.
Στα ταμεία του Δημοσίου πάντως έχουν ήδη μπει σχεδόν 90 εκατ. ευρώ, 87 εκατ. ευρώ από τη συνολική πρώτη δόση που κατέθεσαν και οι τέσσερις υπερθεματιστές και άλλα 3.000.000 ευρώ της εγγυητικής επιστολής Καλογρίτσα που κατέπεσε.
Οπως όλα δείχνουν, ουσιαστικά παίζονται... καθυστερήσεις καθώς μετά τον προδικαστικό έλεγχο για τους τέσσερις οριστικούς υπερθεματιστές αναμένεται να εκδοθούν και οι υπουργικές αποφάσεις για τη χορήγηση των ισάριθμων αδειών.
Κάτι που θα οδηγήσει εντός 90 ημερών και στη διακοπή μετάδοσης σήματος από την Digea όσων τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας δεν διαθέτουν άδεια.
Το σίριαλ με τις άδειες βέβαια θα έχει ακόμα πολλά επεισόδια.
Αναμένεται η συζήτηση στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά για τις αδειοδοτήσεις (4339/2015) που ξεκίνησε αλλά διακόπηκε πριν συμπληρωθεί μία ώρα, η εκδίκαση αλληλομηνύσεων μεταξύ Δημήτρη Κοντομηνά (ALPHA) που έχει βρεθεί χωρίς άδεια και Ιβάν Σαββίδη που βρέθηκε με άδεια ως πρώτος επιλαχών (είχε προσφέρει 61,5 εκατ. ευρώ) μετά τον αποκλεισμό του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα ο οποίος δεν κατέθεσε εμπρόθεσμα την πρώτη δόση του τιμήματος που είχε προσφέρει.
Η... περιπέτεια θα συνεχιστεί και εκτός συνόρων καθώς καναλάρχες έχουν προσφύγει και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πάει λέγοντας.
Ηδη πάντως τα σενάρια για την επόμενη μέρα στο τηλεοπτικό σκηνικό δίνουν και παίρνουν. Αλλοι έχουν ξεκινήσει το χτίσιμο των καναλιών τους, άλλοι επιδιώκουν συνεργασίες και συμπράξεις, κάποιοι έχουν καταλήξει σε συμφωνίες, αλλά όλα θα εξαρτηθούν, όπως φαίνεται, από τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης έχει ήδη προχωρήσει σε παραγγελίες μηχανημάτων που αφορούν κυρίως, όπως λέγεται, συστήματα υψηλής ευκρίνειας. Τα σχέδια που επεξεργάζονται τα στελέχη του έχουν ορίζοντα την αρχή της νέας χρονιάς και ήδη γίνονται επαφές με γνωστούς δημοσιογράφους για να αναλάβουν θέσεις στο υπό δημιουργία κανάλι εθνικής εμβέλειας.
Ο Β. Μαρινάκης έχει συζητήσει με τραπεζικά στελέχη για την αρχειοθήκη του MEGA κι έχει προτείνει ποσό που αγγίζει τα 30 με 35 εκατ. ευρώ. Λέγεται μάλιστα ότι τα τραπεζικά στελέχη υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί χαρακτηρίζουν ενδιαφέρουσα την πρόταση που μπορεί να κλείσει μέρος της «τρύπας» που έχει δημιουργηθεί από τον δανεισμό του καναλιού της Μεσογείων ο οποίος πλέον δεν εξυπηρετείται.
Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης, πάλι σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επαφές με στελέχη του STAR και την οικογένεια Βαρδινογιάννη αναζητώντας «φόρμουλα συνεργασίας» ώστε να αποκτήσει έτοιμο κανάλι. Υπάρχουν βέβαια πολλά ανοιχτά ζητήματα που αφορούν το μάνατζμεντ, τα ποσοστά και άλλα τα οποία χρειάζεται να αποσαφηνιστούν, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση... σύμπραξης και από τις δύο πλευρές.
Την ίδια ώρα και παρά τις διαψεύσεις και από τις δύο πλευρές, οι πληροφορίες επιμένουν ότι Δημήτρης Κοντομηνάς (ALPHA) και Γιάννης Αλαφούζος (ΣΚΑΪ) έχουν καταλήξει σε συμφωνία συνεργασίας η οποία όμως θα ενεργοποιηθεί μόνο κάτω υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
Από τη στιγμή λοιπόν που θα αποφασιστεί να ενεργοποιηθεί η συμφωνία, το σενάριο προβλέπει από τον ALPHA να μεταφερθεί στον ΣΚΑΪ το μεγαλύτερο κομμάτι με τα ισχυρά χαρτιά του ψυχαγωγικού τομέα (σειρές, τηλεπαιχνίδια κ.ά.).
Παράλληλα στελέχη του ALPHA θα... βρεθούν στο κανάλι του Φαλήρου, ενώ άλλα στελέχη του Δημήτρη Κοντομηνά επεξεργάζονται σενάρια μεταφοράς του υπόλοιπου πακέτου του καναλιού στο σημερινό περιφερειακό κανάλι Αττικής «9» το οποίο προφανώς θα μετονομαστεί σε ALPHA.
Το κανάλι εκτός από τον ενημερωτικό τομέα θα διαθέτει σειρές ελληνικές και ξένες, ταινίες κ.ά. Παράλληλα καθώς στον όμιλο ανήκει και το περιφερειακό κανάλι «9» της Θεσσαλονίκης θα δημιουργηθεί για κάποιες ώρες δικτύωση των δύο τηλεοπτικών σταθμών.
Κάπως έτσι θα διαμορφωθεί ουσιαστικά ένα βασικό πρόγραμμα του καναλιού (κεντρικό δελτίο ειδήσεων, βασική πολιτική εκπομπή, σίριαλ) που δεν θα ξεπερνά βέβαια το επιτρεπόμενο σήμερα πεντάωρο δικτύωσης (εκτός κι αν αλλάξουν αυτά προσεχώς) και θα μεταδίδεται σε ιδιαίτερα μεγάλο κομμάτι της επικράτειας.
Αυτά βέβαια προφανώς θα μπουν σε εφαρμογή εάν ο Δημήτρης Κοντομηνάς, παρά τις δικαστικές ενέργειες εντός και εκτός συνόρων, δεν καταφέρει να αποκτήσει άδεια για κανάλι εθνικής εμβέλειας. Σε κάθε περίπτωση θα διεκδικήσει περιφερειακές άδειες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τουλάχιστον για να εξασφαλίσει τη συνέχεια των δύο καναλιών που του ανήκουν.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, πάντως, συνεργασίες προσεχώς δεν αποκλείει και ο Θοδωρής Κυριακού που έχει εξασφαλίσει άδεια για τον ΑΝΤ1 πληρώνοντας βέβαια τα περισσότερα απ’ όλους (75,9 εκατ. ευρώ), έχοντας όμως επεκτείνει για τα καλά τις δραστηριότητές του εκτός συνόρων, κάτι που του δίνει και άλλες δυνατότητες...
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ