Στα ψηλά πατώματα οι καλοί πελάτες

Μέγαρο ΜαξίμουEUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Γελωτοποιούς του βασιλέως δεν ανέχονται οι σφουγγοκωλάριοι του κυβερνητικού μεγάρου, συντρόφισσες και σύντροφοι του καπτάν καημένου Καμμένου, καθότι ο άναξ είναι, αν όχι εντελώς γυμνός, τουλάχιστον πλημμελώς ενδεδυμένος. Θεωρούν τη σάτιρα έγκλημα καθοσιώσεως και μολονότι κομπορρημονούν πως η αυτοκριτική αποτελεί την προμετωπίδα του ηθικού τους πλεονεκτήματος, δεν έχουν συνηθίσει να αυτοσαρκάζονται. Πωλούν τον τόπο και τους ανθρώπους του μπιρ παρά, αναπολώντας τις ένδοξες εποχές που παρίσταναν τη λευκή περιστερά με τ’ αριστερά φτερά. Ασκούν απαράλλαχτη πολιτική με εκείνη των προκατόχων τους και αξιώνουν από το πόπολο σιγήν ασυρμάτου.
Ο πολύς αναπληρωτής υπουργός Υγείας συμπυκνώνει στο πρόσωπό του την ανθυγιεινή αλαζονεία τους. Εσουρνε τα εξ αμάξης στους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, προχθές από το βήμα της Βουλής, επειδή έχουν το θράσος να διαμαρτύρονται για τα χάλια της υπηρεσίας, για τα παροπλισμένα ασθενοφόρα-σακαράκες και την έλλειψη προσωπικού. Επρεπε να ευγνωμονούν το γκοβέρνο οι αχάριστοι, να κάνουν τον σταυρό τους, ανακράζοντας «ευλόγησον» υποστήριξε, καθώς ο ίδιος με περίσσευμα γενναιοφροσύνης πρόσθεσε ολίγα ψιχία στον προϋπολογισμό του ΕΣΥ.
Υπερφίαλος και υπερόπτης, ένας από τους πολυάριθμους Λουδοβίκους της Γαλλίας, πλήττοντας θανάσιμα στη μονότονη ζωή των Ηλυσίων Πεδίων, ζήτησε κάποτε από τον γελωτοποιό του να εξακοντίσει το πιο χοντροκομμένο και αισχρό πείραγμα εναντίον του και να το καλύψει, επινοώντας μια ακόμα προσβλητικότερη δικαιολογία. Ειδάλλως θα του ’παιρνε το κεφάλι. Εστυψε την γκλάβα του ο σαλτιμπάγκος ολημερίς, προκειμένου να τη σώσει, και κατά το σούρουπο, όταν ο Λουί απολάμβανε τις αποχρώσεις του ηλιοβασιλέματος στα δώματα του ανακτόρου παρέα με ολόκληρο τον συρφετό των αυλικών και των λοιπών παρατρεχάμενων, πλησίασε ακροποδητί τα νώτα του, χαϊδεύοντας τους γλουτούς του με τη δεξιά παλάμη, τρυφερά και παρατεταμένα. Σάστισε ο ηγεμόνας απ’ την πρωτοφανή απρέπεια. «Πώς τολμάς, αναιδέστατε;» τον κατακεραύνωσε εκτός εαυτού. «Συγγνώμη, αφέντη, σας πέρασα για τη βασίλισσα» περιορίστηκε να απαντήσει γελώντας ο διασκεδαστής, ευχαριστημένος γιατί γλίτωσε την καρμανιόλα.
Ρεντίκολο ξερεντίκολο ξεκαρδίστηκε κι ο μονάρχης, καθώς ξέφυγε προς στιγμήν από την ανιαρή καθημερινότητα του παλατιού. Στο Μαξίμου, αντιθέτως, δεν σηκώνουν αστεία. Το παραμικρό ψήγμα κριτικής εκλαμβάνεται ως εχθρική ενέργεια. Παρά ταύτα, το κομματικό ακροατήριο της Κουμουνδούρου φαίνεται πως εντρυφά, έστω και κρυφά, στα αιρετικά δημοσιεύματα. Μόνο τυχαίο δεν είναι το ότι οι καλύτεροι πελάτες της στήλης, ήτις αποδείχτηκε γουρλίδικη, πρώτευσαν στις εκλογές για τη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Ιδροκόπησε ο Τσάκα-λόττος, αλλά κέρδισε τον πρώτο αριθμό του λαχείου. Εφαρμόζει, βλέπεις, με αποτελεσματικότητα τα μνημόνια. Δεύτερος ο Νίκος Οφείλεις, που ωφελήθηκε από τις αψιμαχίες του με την Ιεραρχία. Σαν μπαρουτοκαπνισμένο οπλαρχηγό τον υποδέχτηκαν οι σύνεδροι, που αναζητούν με το κιάλι υποψίες αριστεροσύνης στην κυβέρνηση. Ο Επάνω Τουρλέτης άσκησε αντιπολίτευση και κατετάγη έκτος. Ο Πολλάκις καπάρωσε την έβδομη θέση, καθόσον συχνάκις παρεκτρέπεται. Η επίδοση του Νίκου Παππά, που ήρθε όγδοος, δεν είναι καθόλου άσχημη. Α πα παπά. Κι ας διατείνονται κάποιοι πως πρόκειται για ήττα. Δυσαρεστημένες δεν πρέπει να αισθάνονται ούτε η Γερούν Ολγοβασίλη -δέκατη ένατη-, μήτε η εικοστή πέμπτη Θεανώ Ταψίου. Ευχόμαστε σε όλους και σε όλες ευδόκιμον θητεία.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ