Αναζητώντας χείρα βοηθείας από τον Ομπάμα

Μπαράκ ΟμπάμαΣτην Αθήνα την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη | AP Photo/Pablo Martinez Monsivais
Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους έστειλε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος λίγα 24ωρα πριν έρθει στην Αθήνα μιλώντας για τη θυσίες των πολιτών, οι οποίοι «χρειάζονται ελπίδα».
Σε συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τις προσπάθειες να προχωρήσουν με δύσκολα και επώδυνα βήματα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Υπογράμμισε ότι ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν θα βοηθήσει μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, ώστε να δείξει ότι μπορεί να κάνει την οικονομία της να δουλέψει για όλους.
Γι αυτό θα συνεχίσω να προτρέπω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν βήματα που είναι απαραίτητα, ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι σε θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους.
Για το προσφυγικό εξήρε τη στάση των Ελλήνων σημειώνοντας ότι «ράγισαν καρδιές με τη γενναιοδωρία τους» και μιλώντας για την αυταπάρνηση με την οποία αντιμετωπίστηκε το ζήτημα σε συνθήκες κρίσης.
Όσον αφορά το Κυπριακό ανέφερε ότι οι προοπτικές καλύτερες των τελευταίων χρόνων με τα εμπλεκόμενα μέρη εργάζονται σκληρά και εξέφρασε την ελπίδα του οι δύο πλευρές να καταλήξουν «σύντομα σε μία βιώσιμη συμφωνία που θα ωφελήσει όλους τους Κυπρίους».

Τσίπρας: Ζήτημα λίγων εβδομάδων να έχουμε καλά νέα

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η έλευση του Ομπάμα στην Αθήνα κορυφώνει μία σειρά επισκέψεων ξένων ηγετών που επιβεβαιώνουν την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας, ενώ «παλιότερα κανείς δεν μας πλησίαζε».
Με άρθρο του στην «Εφ.Συν.» ο πρωθυπουργός εξέφρασε για ακόμα μία φορά την αισιοδοξία του για την ελάφρυνση του χρέους προβλέποντας θετικές εξελίξει μέσα σε λίγες εβδομάδες. 
Είχαμε πει ότι μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης θα τεθούν, επιτέλους, οι όροι για την ελάφρυνση του χρέους – ενός χρέους, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις θεωρούσαν ότι είναι βιώσιμο. Παρά τις αντιδράσεις και τον σκεπτικισμό, η συζήτηση αυτή είναι, ήδη, στο τραπέζι και είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων να έχουμε καλά νέα.
Το πρωθυπουργικό περιβάλλον αποδίδει μεγάλη σημασία στην επικείμενη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, καθώς οι εξελίξεις με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλουν να «κλείσουν» σημαντικές εκκρεμότητες το αμέσως επόμενο διάστημα.
Από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε ότι η μεγαλύτερη τομή με την οποία έχει συνδέσει το όνομα του ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι η αναστήλωση του κοινωνικού κράτους στις ΗΠΑ.

Αποχαιρετιστήρια περιοδεία σε μια Ευρώπη ανήσυχη

Η Ελλάδα αποτελεί τον πρώτο σταθμό του τελευταίου ταξιδιού του Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη, ο οποίος αναχωρεί αύριο από την Ουάσινγκτον και την Τρίτη και Τετάρτη θα συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Προκόπη Παυλόπουλο. 
Ο ο ηγέτης των ΗΠΑ θα προσπαθήσει, σε μια παράξενη άσκηση εξισορρόπησης, να καθησυχάσει τους συμμάχους μετά το σοκ της εκλογής του Τραμπ.
«Ο στόχος του ταξιδιού είναι να καθησυχάσει όλο τον κόσμο εξηγώντας ότι οι ΗΠΑ διένυσαν μια δύσκολη προεκλογική περίοδο αλλά αυτό τελείωσε. Εκτός κι αν έχουμε πολύ απλά ένα διαφορετικό σενάριο», δήλωσε η Χίδερ Κόνλεϊ, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
Επόμενος σταθμός είναι η Γερμανία. Για την έκτη του επίσκεψη στη χώρα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο δημοκρατικός πρόεδρος θα συναντηθεί με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, τη «στενότερη εταίρο του κατά τη διάρκεια της προεδρίας του», όπως δήλωσε ο σύμβουλός του Μπεν Ροντς.
Ο Αμερικανός πρόεδρος να συναντηθεί με τους Φρανσουά Ολάντ, Τερέζα Μέι και Ματέο Ρέντσι, ενώ θα ολοκληρώσει την περιοδεία του με σταθμό στο Περού.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ