Ελληνοϊταλική αποχή από ψηφοφορία για τον ευρωπροϋπολογισμό

Το κτίριο της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςDreamstime
Η Ελλάδα και η Ιταλία απείχαν από την ψηφοφορία του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2017, καθώς θεωρούν μη ικανοποιητική την τελική συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε η σλοβακική προεδρία και έγινε αποδεκτή από το Ευρωκοινοβούλιο.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ελλάδα απείχε -πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά- από την ψηφοφορία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμός, θέλοντας να δείξει δυσαρέσκεια για τη μείωση των κονδυλίων που είχε προτείνει αρχικά η Κομισιόν για τη στήριξη των μεσογειακών χωρών, προς όφελος των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, αλλά και για να ενισχυθούν οι δράσεις συνοχής στην Ανατολική Γειτονία, και κυρίως η Ουκρανία.
Όπως σημειώνεται, αν και φέτος σε σχέση με πέρυσι αυξάνονται γενικά τα κονδύλια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η Ελλάδα προσέβλεπε σε μεγαλύτερη στήριξη για το προσφυγικό από αυτήν που τελικά συμφωνήθηκε για τις χώρες της Μεσογείου που υφίστανται και τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Να σημειωθεί ότι από την ψηφοφορία απείχε και το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο λόγω Brexit και όχι για θέματα σχετικά με την ουσία του προϋπολογισμού.
Η αποχή των τριών χωρών δεν επηρέασε την υπερψήφιση του προϋπολογισμού με ειδική πλειοψηφία. Ο προϋπολογισμός αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά από το Συμβούλιο στις 29 Νοεμβρίου και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την 1η Δεκεμβρίου.
Το ζήτημα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, και ειδικά η αναθεώρησή του έως το 2020, έχει καταστεί ζήτημα σοβαρής διένεξης μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρίως λόγω του προσφυγικού και των μεγάλων δαπανών που αναγκάστηκε η Ιταλία για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ