Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016

Αλλαγή στάσης της Κομισιόν: Ακατάλληλη πλέον η περιοριστική πολιτική


Επιβεβαιώνεται πλήρως το χθεσινό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα το οποίο έκανε λόγο για προσωρινό τέλος της λιτότητας. H Eυρωπαϊκή Επιτροπή αλλάζει πορεία πλεύσης,ανέφερε η εφημερίδα σημειώνοντας ότι η Κομισιόν πρόκειται να δημοσιοποιήσει κείμενο, στο οποίο θα ζητείται διετής διακοπή της πολιτικής λιτότητας, με περισσότερες δημόσιες επενδύσεις των χωρών που έχουν αυτή την δυνατότητα, ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη.
Για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λοιπόν, στο πλαίσιο της ετήσιας αξιολόγησης των προϋπολογισμών των ευρωπαϊκών χωρών, προτείνει μια πιο αναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη για το 2017, έτσι ώστε να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα.
Συγκεκριμένα προτείνεται μια «δημοσιονομική επέκταση» του συνολικού ΑΕΠ για τη ζώνη του ευρώ κατά τον επόμενο χρόνο.
«Σε συνέχεια της δημοσιονομικής προσαρμογής που εφάρμοσαν τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της κρίσης και η οποία επέφερε σημαντικά οφέλη καθώς συνολικά το έλλειμμα στην Ευρωζώνη μειώθηκε από 6% το 2010 σε 1,5% το 2017, είναι η πρώτη φορά που προτείνουμε μια θετική συνεισφορά του συνολικού προϋπολογισμού» υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας πως αποτελεί μια«σημαντική στιγμή στην εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης» καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λειτουργεί ως «υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης».
«Πρόκειται να ορίσουμε για τα 19 κράτη μέλη της ευρωζώνης έναν συλλογικό στόχο εξισορρόπησης, από τη μια της τόνωσης της ανάπτυξης, που αποτελεί πολιτική προτεραιότητα αυτής της Επιτροπής, και από την άλλη της τήρησης των κανόνων, που αποτελεί νομική μας υποχρέωση», συνέχισε ο Γάλλος επίτροπος, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που δημοσιοποίησε η Κομισιόν.
«Αυτή τη στιγμή, η δημοσιονομική πολιτική της ευρωζώνης αποτελεί ένα είδος στατιστικού αθροίσματος (…) των 19 εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών, που είναι ανεξάρτητες η μια από την άλλη. Δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε επαρκώς τις συνέπειες, και δεν προσπαθούμε αρκετά να διασφαλίσουμε ότι δεν έρχονται σε αντίθεση με τους πολιτικούς μας στόχους», ανέφερε ο Μοσκοβισί. «Σήμερα, αυτό που θέλουμε δεν είναι τίποτα λιγότερο» από το να «κατευθύνουμε τις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές προς την επίτευξη των κοινών μας στόχων», πάντως «ασφαλώς με πλήρη σεβασμό των κανόνων που έχουμε θέσει», επέμεινε ο Γάλλος επίτροπος.
«Κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς τη Δημοσιονομική Ένωση της ευρωζώνης, κατά το γράμμα των δημοσιονομικών μας κανόνων, ειδικά της δεύτερης δέσμης οικονομικής διακυβέρνησης (Two-Pack), αλλά και σε πλήρη συμφωνία με το πνεύμα της Έκθεσης των Πέντε Προέδρων, προτείνοντας όχι απλώς μια ιδέα, αλλά μια πολιτική κατεύθυνση για αυτή την απόφαση. Καθώς το να οριστεί η βασική δημοσιονομική πολιτική είναι η πρωταρχική αποστολή ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης».
«Η ανακοίνωση που παρουσιάζουμε δεν είναι απλά περιγραφική· είναι επίσης δεσμευτική και επιχειρησιακή. Είναι περιγραφική καθότι ορίζει έναν στοχευμένο αριθμό, (μια επέκταση) έως και το 0,5% (του ΑΕΠ), και επιτρέπει μια διαφοροποίηση του μηνύματος για τα κράτη μέλη, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες για το καθένα από αυτά».
«Για να το πούμε απλά», συνέχισε ο Μοσκοβισί, τα κράτη «που έχουν δημοσιονομικό περιθώριο πρέπει να δαπανήσουν και να επενδύσουν περισσότερο, προς το συμφέρον των ιδίων και προς το συμφέρον όλων», ενώ «όσα ακόμη δεν έχουν επιτύχει την τήρηση των στόχων που τους έχει οριστεί πρέπει να επικεντρωθούν πάνω απ’ όλα στην επίτευξη των δημοσιονομικών τους δεσμεύσεων, προς το συμφέρον όλων, αρχής γενομένης από το δικό τους».
«Αυτό το εργαλείο, ο «δημοσιονομικός προσανατολισμός» (fiscal stance), η ανακοίνωση της συνολικής δημοσιονομικής πολιτικής της ευρωζώνης, αποτελεί πλέον μέρος της εργαλειοθήκης μας», σημείωσε ο Μοσκοβισί.
Ο Μοσκοβισί σημείωσε ακόμα πως «σε συνέχεια της δημοσιονομικής προσαρμογής που εφάρμοσαν τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της κρίσης και η οποία επέφερε σημαντικά οφέλη καθώς συνολικά το έλλειμμα στην ευρωζώνη μειώθηκε από 6% το 2010 σε 1,5% το 2017, είναι η πρώτη φορά που προτείνουμε μια θετική συνεισφορά του συνολικού προϋπολογισμού».
Επικαλούμενη την ανάγκη να διατηρηθεί σε τροχιά «ανάκαμψης» η ευρωζώνη σε μια περίοδο «αβεβαιότητας», η Επιτροπή υπογραμμίζει πως μια «περιοριστική» δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη το 2017 και 2018, κρίνεται «ακατάλληλη»Ως εκ τούτου, προτείνεται, μια «δημοσιονομική επέκταση» ύψους 0,5% του συνολικού ΑΕΠ για τη ζώνη του ευρώ το 2017.
«Περιμένουμε μια ζωντανή αλλά εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα συζήτηση επί όλων αυτών στο Eurogroup και το Ecofin της 5ης και 6ης Δεκεμβρίου» κατέληξε ο Μοσκοβισί.
«Κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να παίξει το ρόλο του: εκείνα που μπορούν θα πρέπει ναεπενδύσουν περισσότερο, ενώ εκείνα που έχουν λιγότερα δημοσιονομικά περιθώρια θα πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και τη φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική εξυγίανση» υπογραμμίζει σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου