Η Μέρκελ, η Τουρκία και οι εσφαλμένες ειδήσεις στο διαδίκτυο

Άνγκελα ΜέρκελAP Photo/Markus Schreiber
Η καγκελάριος της Γερμανίας αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας της σε ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, και ειδικότερα στην κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία καθώς στην πολιτική του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μολονότι άσκησε κριτική στους περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου και στις συλλήψεις χιλιάδων ανθρώπων, η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει διακοπεί ο διάλογος με την Άγκυρα.
Σε αυτό το πλαίσιο η καγκελάριος χαιρέτισε την πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Τουρκία. Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές κατηγορίες ότι η Γερμανία δεν συμβάλλει αρκετά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας η Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η καταπολέμησή της είναι υποχρέωση της κυβέρνησής της.

Η άνοδος του λαϊκισμού και οι εσφαλμένες ειδήσεις

Το δεύτερο βασικό σημείο της ομιλίας της, ήταν η αναφορά της στην άνοδο του λαϊκισμού στη Γερμανία. Μολονότι κάλεσε τους πολίτες να αντιταχθούν, έδωσε έμφαση στις αιτίες του φαινομένου και την έξαρση που καταγράφεται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως επεσήμανε, στο διαδίκτυο διαδίδονται απόψεις που δεν τηρούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία, όπως αυτό συνέβαινε παλαιότερα. «Εσφαλμένες ειδήσεις είναι πλέον μέρος της πραγματικότητας». Η καγκελάριος τόνισε πως η πολιτική θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο και εν ανάγκη να παρεμβαίνει, ιδίως όταν πρόκειται για κείμενα μίσους.
Από την άλλη πλευρά, όπως υποστήριξε η συμπρόεδρος του κόμματος «Η Αριστερά» Σάρα Βάγκενκνεχτ, αιτία για την άνοδο των λαϊκιστικών δυνάμεων είναι η αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα στη Γερμανία, όπως επίσης και το ότι ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών δεν παίρνει στα σοβαρά τις ανησυχίες και την αβεβαιότητα των πολιτών. Αυτή η πολιτική του «συνεχίζουμε όπως πριν» που ακολουθείται και σε άλλες χώρες ευθύνεται τόσο για την άνοδο του λαϊκίστικου και ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» όσο και για τη νίκη του Ντόναλντ Ντραμπ στις ΗΠΑ.
Πηγή: Deutsche Welle,www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)