«Πυρετός» διαβουλεύσεων για συμφωνία

Ντέκλαν Κοστέλο-Ντέλια Βελκουλέσκου,AP Photo / Petros Giannakouris

Παρέλαση Eυρωπαίων αξιωματούχων και εκπροσώπων του ΔΝΤ για έλεγχο και συστάσεις πάνω στο ελληνικό πρόγραμμα και τα «αγκάθια» της β’ αξιολόγησης θα λάβει χώρα από την επόμενη εβδομάδα, ενώ «γράφεται και σβήνεται» το νέο κείμενο της συμφωνίας με του δανειστές.
Η αρχή θα γίνει με τον επίτροπο για τις οικονομικές και τις δημοσιονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος καταφτάνει τη Δευτέρα στην Αθήνα και θα έχει συνάντηση τόσο με τον πρωθυπουργό Αλεξη Τσίπρα όσο και με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο επίτροπος θα εκφωνήσει κεντρική ομιλία, κατά τη διάρκεια δείπνου που οργανώνεται στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριου, ενώ βασικός ομιλητής στο ίδιο συνέδριο θα είναι και ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο το «παρών» θα δώσουν ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας, Ντέκλαν Κοστέλο, ο υπεύθυνος των τεχνικών κλιμακίων της Ε.Ε. στην Αθήνα, Φρανκ Βαν Ντρίσε, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, κ.ά.
Οι τρεις προηγούμενοι εκπρόσωποι των δανειστών θα μετάσχουν σε πάνελ που θα έχει κεντρικό θέμα«Το υφιστάμενο πρόγραμμα είναι αποτελεσματικό ή χρειάζεται ένα νέο;»
Την ελληνική πλευρά σε αυτή τη συζήτηση θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, μπροστά και πίσω από τις κάμερες, και οι θεματικοί άξονες του συνεδρίου προσφέρονται για ζυμώσεις τις οποίες θα επιδιώξει η κυβέρνηση που έχει μπει στην ευθεία για το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, το οποίο θα κρίνει την τύχη της β΄ αξιολόγησης και των αποφάσεων για το χρέος.
Εφόσον δεν επιτευχθεί τελικώς συμφωνία staff level agreement στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει έκτακτο Eurogroup, πριν από τα Χριστούγεννα ή στις αρχές Ιανουαρίου του 2017.
Για την ώρα ο «πυρετός» των διαπραγματεύσεων καλά κρατεί, όπως προκύπτει και από το νέο κείμενο της συμφωνίας που παρέδωσαν 22 Νοεμβρίου οι δανειστές στην κυβέρνηση και παρουσιάζει σήμερα η «Εφ.Συν.».
Το κείμενο που θα συζητηθεί στο EuroWorking Group περιέχει μικρές αλλαγές σε επίπεδο προαπαιτούμενων σε σχέση με το αρχικό. Ωστόσο στο σύνολό του παραμένει εξίσου σκληρό.

«Μαχαιριά» στα επιδόματα

Από τις αλλαγές ξεχωρίζει η «μαχαιριά» στα κοινωνικά επιδόματα, με τους δανειστές να ασκούν τρομακτική πίεση για μεταρρύθμιση του συστήματος των οικογενειακών επιδομάτων, όπως και στις παροχές αναπηρίας.
Αλλαγές πιθανότατα θα υπάρξουν και στον κανόνα των προσλήψεων στο Δημόσιο, ενώ η ελληνική πλευρά δεσμεύεται για την κατάρτιση ενός νέου νόμου για τα πρόστιμα της Εφορίας λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά του φορολογούμενου και την ύπαρξη ή όχι πρόθεσης μη υποβολής.
Ο νόμος είναι πιθανό να αλλάξει μετά τα 3 χρόνια της εφαρμογής του.
Επίσης οι δανειστές ζητούν ο φόρος στα διαμερίσματα και τις κατοικίες που νοικιάζονται μέσω της πλατφόρμας Αirbnb να ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2017.
Στα εργασιακά προτείνεται η σύσταση σωματείου με λιγότερους από 20 εργαζομένους και να μην πληρώνονται όσοι δεν απεργούν αλλά δεν μπορούν να εργαστούν λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Στο ασφαλιστικό δεν υποχρεώνει σε μείωση του προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων κατά 20%.
Ακόμη και στο νέο τεχνικό κείμενο διατηρούνται οι στόχοι του 3,5% στα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, θέμα το οποίο πρόκειται να θίξει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην τηλεδιάσκεψη για τα ανοιχτά μέτωπα που θα έχει μέσα στο Σαββατοκύριακο με τους θεσμούς. Τα πλεονάσματα έχουν συνδεθεί με τις αποφάσεις για το χρέος, όπου τα νήματα πάνω σε αυτό το θέμα κινούν το Βερολίνο με το ΔΝΤ.
Με δεδομένο ότι το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι προϋπόθεση για να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, έχει περάσει στην αντεπίθεση επιχειρώντας να ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις προς όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Σε αυτό το πλαίσιο έχει ξεκαθαρίσει ότι ή θα προχωρήσει η μακροπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους ή θα μειωθούν οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Τα οποία αν παραμείνουν ως έχουν, τότε θα πρέπει να συμφωνηθούν από τώρα τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ισχύσουν μετά το 2018.
Η κυβέρνηση παρατηρεί αυτή τη διελκυστίνδα με την προσδοκία ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα συζητηθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, για να παραμετροποιηθούν και να εφαρμοστούν από το 2018.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ