Ήπια και αινιγματική η αντίδραση της Κομισιόν στις εξαγγελίες Τσίπρα

Πως απαντούν Κομισιόν και Βερολίνο στις εξαγγελίες Τσίπρα | EUROKINISSI
Κεντρική θέση στην επικαιρότητα έχουν λάβει οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για το βοήθημα υπέρ των συνταξιούχων και το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου. Το μεσημέρι της Παρασκευής η Κομισιόν έκανε την πρώτη της τοποθέτηση για το ζήτημα, ενώ αντίδραση υπήρχε και από την πλευρά του Βερολίνου. «Η αντίδραση δεν θα είναι αυτή που κάποιοι ευελπιστούσαν» σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όπως γράφει ο ανταποκριτής μας στις Βρυξέλλες, Κώστας Μοσχονάς, ήπια και ολίγον τι αινιγματική ήταν η επίσημη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δήλωσε ότι «δεν ήταν ενήμερη για όλες τις λεπτομέρειες της δήλωσης», σύμφωνα με την εκπρόσωπο της, Ανίκα Μπράντχαρντ.
Και έμεινε εκεί χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, για το μέχρι πού ήταν ενήμερη η Επιτροπή. Δεν θέλησε επίσης να μιλήσει για τις μελλοντικές προθέσεις της Κομισιόν μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα. «Πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση πριν προβούμε σε ενέργειες».
Πάντως, με βάση τις δηλώσεις της κ. Μπράντχαρντ, η πρώτη αντίδραση της Κομισιόν μπορεί να χαρακτηριστεί αρκετά ήπια και προσεκτική, φροντίζοντας να μην ρίξει λάδι στη φωτιά. Εξ ού και το «γνωρίζαμε αλλά όχι όλες τις λεπτομέρειες».
Βέβαια, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει «σαφείς δεσμεύσεις» στο πλαίσιο του προγράμματος και ανέφερε ότι το όλο θέμα που προέκυψε θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τους θεσμούς.
Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι αναφερόμενη στο πάγωμα του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου, η Α. Μπράντχαρντ δήλωσε ότι η Επιτροπή γνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα εν λόγω νησιά και κάνει ότι μπορεί για να ανακουφίσει τα βάρη τους.

«Οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν συζητήθηκαν στο Eurogroup»

Στους θεσμούς παραπέμπει και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, από το οποίο επισημαίνεται ότι ούτε το Eurogroup ούτε το Βερολίνο γνώριζαν για τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα.
«Το θέμα δεν συζητήθηκε ούτε και στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Αλλά είναι υπόθεση των θεσμών να αξιολογούν τέτοιου είδους μέτρα», είπε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση της Deutsche Welle εάν είχε γνώση των εξαγγελιών Τσίπρα το υπουργείο της.
Η εφημερίδα του Μονάχου υπενθυμίζει δε ότι αυτήν την εποχή Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ερίζουν γύρω από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός θεωρεί απαραίτητη για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας του, ότι πρόσφατα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε την Αθήνα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν, όπως επίσης ότι η Αθήνα έχει ένα μακρύ δρόμο μπροστά της.

«Δεν υπάρχει δημοσιονομικό πρόβλημα»

Από ελληνικής πλευράς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως εντός συμφωνίας.
Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση αναμένει αντίδραση από την πλευρά των θεσμών στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και τι θα συμβεί στην περίπτωση αυτή, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εκπρόσωπος σημείωσε πολύ χαρακτηριστικά ότι η αντίδραση των θεσμών δεν πρόκειται να είναι αυτή που κάποιοι θα ευελπιστούσαν. Δεν υπάρχει απολύτως καμία αντίδραση και δεν πρόκειται να υπάρξει, εκτίμησε ο κ. Τζανακόπουλος.
Υποστήριξε ότι είναι στην ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης να κατανείμει τις δαπάνες όπως εκείνη επιθυμεί. «Δεν είμαστε αποικία», επισήμανε και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει περίπτωση να «παγώσουν» οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού.
Ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι η παροχή της σύνταξης, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αφορά όλους τους συνταξιούχους (και αυτούς του ΟΓΑ δηλαδή). Στο ερώτημα αν το βοήθημα θα δοθεί μόνο φέτος, χωρίς να υπάρχει συνέχεια (άπαξ δηλαδή), διευκρίνισε ότι αν είναι τέτοια η πορεία της οικονομίας όπως φαίνεται, τότε θα υπάρξει η δυνατότητα παγίωσής του: να δοθεί δηλαδή και το 2017 και το 2018 κ.ο.κ.
Στο ερώτημα γιατί το πλεόνασμα δόθηκε μόνο στους συνταξιούχους και τους νησιώτες του βορειο-ανατολικού Αιγαίου και όχι σε άλλους πολίτες ή σε άλλες ανάγκες (π.χ. επίδομα θέρμανσης), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί και το 2017 (σύντομα θα δημοσιευτεί η σχετική απόφαση). Εξήγησε δε, ότι επελέγησαν οι συνταξιούχοι ως αποδέκτες των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων, γιατί έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια αλλεπάλληλες μειώσεις στις συντάξεις τους.

Σε ποιους θα καταβληθεί το εφάπαξ βοήθημα

Με βάση τις χθεσινές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για έκτακτη οικονομική παροχή, το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι «αποκλειστικοί δικαιούχοι είναι οι συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου, για τους οποίους το σύνολο των μηναίων, Κύριων και Επικουρικών συντάξεων, χωρίς το ΕΚΑΣ και τις νόμιμες κρατήσεις (πλην φόρων), δεν υπερβαίνει τα 850 ευρώ».
Το ύψος του επιδόματος ισούται με τη διαφορά των παραπάνω αποδοχών από τα 850 ευρώ. Αν η διαφορά είναι μικρότερη του ποσού των 300 ευρώ, ο δικαιούχος λαμβάνει 300 ευρώ. Πχ. κάποιος με συντάξιμες αποδοχές 250 ευρώ, θα εισπράξει 600 ευρώ. Με συντάξιμες αποδοχές 500 ευρώ, θα εισπράξει 350 ευρώ. Με συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ, θα λάβει 300 ευρώ».
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ