Τσίπρας: «Με πολιτικές τιμωρίες η Ευρώπη δεν προχωρά»

Από τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Μαξίμου | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Η κατάσταση στην Ελλάδα και το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος αργότερα θα έχει συνομιλία και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης του στην Ελλάδα.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι με πολιτικές τιμωρίες δεν προχωρά η Ευρώπη, που είναι σε δύσκολη καμπή και πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως η μεγάλη απειλή είναι η άνοδος της ακροδεξιάς.
Σημείωσε ότι η χώρα μας πέραν της οικονομικής κρίσης δέχεται το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης, επισήμανε τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός.
Στο σύντομα διάλογο μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός είπε ότι η Κύπρος«είναι μία μεγάλη πολύ πληγή εδώ και 42 χρόνια και θα προσπαθήσουμε και με τη δική σας συνεισφορά για να καταφέρουμε να βρούμε μια βιώσιμη λύσ».
Με τη σειρά του ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ ανέφερε αρχικά ότι στο παρελθόν «ήταν πολλές φορές που οι διμερείς σχέσεις δεν ήταν οι καλύτερες μεταξύ των χωρών μας», αλλά «πλέον έχουν βελτιωθεί χάρη στη σκληρή δουλειά».
Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την «κρίση που προέκυψε» κυβερνητική και όχι πολιτειακή και εξέφρασε την ανησυχία του.
Δεν είναι θετικό το μήνυμα που εκπέμπεται σε μια δύσκολη εποχή για την Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό είμαι ευγνώμων που βρίσκομαι σε έναν εταίρο που έχει τις ίδιες αντιλήψεις με εμάς, είναι φιλικός προς την Ευρώπη, συμβάλλει και θα συμβάλει στη συνοχή της (Ευρώπης)
Πρόσθεσε ότι έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που διέρχεται η Ελλάδα  και ο πρωθυπουργός της. «Τα πράγματα δεν είναι εύκολα για την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό της αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση, το κύριο βάρος του μεταναστευτικού και την διαπραγμάτευση», είπε.

Ο λαός μας έχει κάνει θυσίες στο όνομα της Ευρώπης. Έχει έρθει η
ώρα η Ευρώπη να στρέψει το ενδιαφέρον της στην Ελλάδα με
αλληλεγγύη. 1/2

Μηνύματα σε Βερολίνο και Άγκυρα

Χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε με ιδιαίτερα θερμή προς τη χώρα μας ρητορική σε μία κρίσιμη συγκυρία τόσο για τη στάση της Τουρκίας, όσο και για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Ε.Ε. για το προσφυγικό όπως και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Στη συνάντηση του με τον Νίκο Κοτζιά στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή έστειλε μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν τονίζοντας ότι «τα δημόσια παιχνίδια με τη Συνθήκη της Λωζάννης δεν μπορούν να αποτελούν πολιτική, καθώς καθένας γνωρίζει τι θα σήμαινε το να ξεκινήσουμε στην Ευρώπη να αμφισβητούμε τα σύνορα».
Σε αντίθεση με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε, που έβαλε και πάλι στο τραπέζι το Grexit και απέκλειε απομείωση του ελληνικού χρέους, ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός χαρακτήρισε «επιπολαιότητες τα περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη».
Ο υποψήφιος πρόεδρος της Γερμανίας άσκησε κριτική στις φωνές που ακούστηκαν στη χώρα του για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι «ήταν πολύ επιπόλαιος ο λόγος τα τελευταία χρόνια -και στη δική μου χώρα- για την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα ή από τη ζώνη Σένγκεν».
Από τα χθεσινά εγκαίνια έκθεσης στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης με τον Νίκο Κοτζιά | EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ