Λύση χωρίς εκβιασμούς ζητάει ο Τσίπρας

Δημοσιεύματα φέρουν τον Αλέξη Τσίπρα έτοιμο να παρουσιάσει στην Άνγκελα Μέρκελ την άποψη του ΔΝΤ να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα | Γ.Τ. Πρωθυπουργού | Andrea Bonetti
Την ανάγκη «να κάνουμε μια υπέρβαση» τόνισε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου έχει συνεχείς με στόχο να εξασφαλίσει τη συναίνεση Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στις... διαταγές Σόιμπλε.
Αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω με πολλούς από τους ομολόγους μου. Πιστεύω ότι θα έχουμε μια λύση χωρίς εκβιασμούς και με σεβασμό στην κυριαρχία της κάθε χώρας».
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Συνόδου ανέφερε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις έτσι ώστε να διατηρήσουμε τη σταθερότητα σε δύσκολους και ευαίσθητους καιρούς για την Ευρώπη στο σύνολό της. Πρέπει να διατηρήσουμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αλλά την ίδια στιγμή να ξεπεράσουμε τις απειλές».
Πρέπει επίσης να διατηρήσουμε την αλληλεγγύη και να πάρουμε γενναίες αποφάσεις προκειμένου να μοιραστούμε το βάρος και την ευθύνη. Συγχρόνως πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όλες οι πλευρές για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να αποφύγουμε τα εμπόδια, βελτιώνοντας τη θέση μας στο μέλλον.
Οι σημερινές συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησαν με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ενώ στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, υπό καθεστώς παρατηρητή.
Απόλυτη στήριξη στις ελληνικές θέσεις παρείχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» να προκληθεί πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. 
Στη συνέχεια ο Πιερ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στο Βερολίνο, επανέλαβε ότι μόνο μια χώρα θέτει θέμα για τα μέτρα κοινωνικής στήριξης που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση και εξέφρασε τη πεποίθηση ότι αυτό παραβιάζει τη συμφωνία που, ούτως ή άλλως, προέβλεπε την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,
κ. Μάρτιν Σουλτς.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι παρά το… πρόγευμα του σημερινού προγράμματος του πρωθυπουργού καθώς αμέσως μετά θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύνοδος που περιλαμβάνει εργασίες, συνέντευξη Τύπου και άτυπο δείπνο εργασίας το βράδυ.
Στο περιθώριο της συνόδου ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, ενώ εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται το αυριανό τετ α τετ του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο.
Η συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς γίνεται σε συνέχεια των χθεσινών αποφάσεων του Eurogroup για «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αλλά και των αντιδράσεων που συνάντησε η ανακοίνωση τόσο από τον επίτροπο της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί όσο και από τον Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής της ευρω-σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον εγχώριο και ξένο Τύπο φέρουν τον Αλέξη Τσίπρα έτοιμο να παρουσιάσει στην Ανγκελα Μέρκελ την άποψη το ΔΝΤ να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα ή να διατηρήσει την ιδιότητα του τεχνικού συμβούλου.
Πρόκειται για μια θέση που ενισχύεται μετά το άρθρο των κορυφαίων του Ταμείου, αλλά και από την ίδια τη μη υποστηρικτική στάση του στο ζήτημα του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Θυμίζουμε ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζήτησε χτες το πρωί να εξεταστεί άμεσα από τους θεσμούς εάν οι εξαγγελίες Τσίπρα για το βοήθημα και το «πάγωμα» του ΦΠΑ στα νησιά είναι σύμφωνες με το πρόγραμμα, συσχετίζοντας μάλιστα αδικαιολόγητα το όλο θέμα με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Λίγο αργότερα Κομισιόν και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συμφώνησαν ότι τα μέτρα πρέπει να εξεταστούν, ενώ και πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι «οι δανειστές ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις για το πακέτο εξαγγελιών Τσίπρα και σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε».
Κατόπιν όλων τούτων ήρθε η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, που ανακοίνωσε ουσιαστικά ότι «παγώνει» η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων λόγω του ότι ορισμένοι εταίροι «έσπασαν» την απαραίτητη ομοφωνία στον ESM.
Την ίδια ώρα από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας έδινε το στίγμα ότι θα επιμείνει στις εξαγγελίες, καθώς αυτές δεν θέτουν εν αμφιβόλω τις δεσμεύσεις του προγράμματος, και φτάνοντας στις Βρυξέλλες έδινε εντολή να διεξαχθεί σήμεραονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για τις εξαγγελίες του.
Στόχος του πρωθυπουργού είναι να τεθούν προ των ευθυνών τους η Ν.Δ. (σ.σ. η οποία, σύμφωνα με δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ταυτίζεται με τη στάση Σόιμπλε!) και τα υπόλοιπα κόμματα και να φανεί εάν, όπως έλεγε κυβερνητικός παράγοντας, «στέκονται με την πλευρά της κοινωνίας ή του ΔΝΤ και των δανειστών».
Και όλα αυτά ενώ ορισμένοι παρατηρητές φτάνουν στο συμπέρασμα ότι ίσως δημιουργούνται προϋποθέσεις πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, παρ' όλο που το Μέγαρο Μαξίμου έχει επανειλημμένως διαψεύσει ένα τέτοιο σενάριο.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ