Η ισότητα για τις αγρότισσες θα μείωνε την πείνα στον κόσμο

Νέβεν Μίμικα, Ευρωπαίος επίτροπος για Διεθνή Συνεργασία και ΑνάπτυξηΑν η πλήρης ισότητα φύλων ήταν γεγονός στην ύπαιθρο του πλανήτη μας, οι καλλιέργειες θα μπορούσαν να τριπλασιαστούν, τόνισε ο Νέβεν Μίμικα, Ευρωπαίος επίτροπος για Διεθνή Συνεργασία και Ανάπτυξη | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Αν έδιναν στις αγρότισσες πρόσβαση στη γη, σε απαραίτητα εργαλεία και σε πιστώσεις, πρόσβαση ίση με αυτήν που προσφέρεται στους άντρες, η αύξηση των καλλιεργειών τροφίμων θα ήταν τέτοια ώστε θα συνέβαλλε καταλυτικά στη μείωση της παγκόσμιας πείνας, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες.
Αν η πλήρης ισότητα φύλων ήταν γεγονός στην ύπαιθρο του πλανήτη μας, οι καλλιέργειες θα μπορούσαν να τριπλασιαστούν, τόνισε ο Νέβεν Μίμικα, Ευρωπαίος επίτροπος για Διεθνή Συνεργασία και Ανάπτυξη.
«Το απτό αποτέλεσμα της ισότητας φύλου στον αγροτικό πληθυσμό θα ήταν η μείωση κατά 150 εκατομμύρια των πεινασμένων στον πλανήτη», είπε σε συνάντηση ειδημόνων και εκπροσώπων κυβερνήσεων που οργάνωσε στα μέσα Δεκεμβρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, με στόχο την αναζήτηση τρόπων στήριξης των αγροτισσών.
Επισημαίνοντας πως τα παιδιά μπορούν να έχουν πολύ καλύτερες προοπτικές για το μέλλον τους όταν οι μητέρες τους έχουν πόρους επιβίωσης και είναι υγιείς, ο Νέβεν Μίμικα πρόσθεσε:
«Αν εννοούμε σοβαρά πως θέλουμε να δώσουμε οριστικό τέλος στη φτώχεια και την πείνα, θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τη στήριξή μας προς τις αγρότισσες».
Γυναίκες και κορίτσια αποτελούν το 60% των χρονίως πεινασμένων στον πλανήτη και λόγω βαθιά ριζωμένων προκαταλήψεων και διακρίσεων ή λόγω ανάγκης συχνά είναι υποχρεωμένες να τρώνε λιγότερο από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Οι γυναίκες αποτελούν την ίδια στιγμή το 45% της αγροτικής εργατικής δύναμης -ή και το 60% σε περιοχές της Αφρικής και της Ασίας-, αλλά έχουν λιγότερο από το 20% της ιδιοκτησίας γης, σύμφωνα με τον FAO.
Δουλεύουν κατά μέσο όρο 12 ώρες περισσότερες από τους άντρες στις αναπτυσσόμενες χώρες και, σε αντίθεση με αυτούς, επανεπενδύουν περισσότερο από το 90% των εσόδων τους στα νοικοκυριά τους.
 Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ