Φορτηγό σκόρπισε το θάνατο σε αγορά στο Βερολίνο

ΒερολίνοΤο Γερμανικό Πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι πιθανόν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια | AP Photo/Michael Sohn
Φορτηγό σκόρπισε τον τρόμο σε Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές υπάρχουν εννέα νεκροί και περίπου 50 τραυματίες.
Το Γερμανικό Πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι πιθανόν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία.
Το φορτηγό έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένο πλήθος στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πλατείας Breitscheidplatz, στο δυτικό Βερολίνο.
Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, ο οδηγός του φορτηγού έχει συλληφθεί από τις αρχές και σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt είναι άνδρας πακιστανικής καταγωγής που έφθασε στη Γερμανία στις 16 Φεβρουαρίου, ενώ νεκρός είναι ένας άλλος άνδρας που φέρεται να ήταν συνεπιβάτης ή συνοδηγός στο μοιραίο φορτηγό. 
Βερολίνο, επίθεσηΑP Photo
Το φορτηγό έφερε πολωνικές πινακίδες και μετέφερε δοκούς χάλυβα με προορισμό το Βερολίνο.
Σύμφωνα με τον Guardian, ο ιδιοκτήτης της πολωνικής μεταφορικής εταιρείας που είχε ναυλωμένο το όχημα, δήλωσε ότι ο οδηγός ήταν ξάδελφός του, απέκλεισε το ενδεχόμενο να ήταν αναμεμειγμένος σε τρομοκρατική επίθεση και ανέφερε ότι η τελευταία επικοινωνία που είχε μαζί του ήταν νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας. Αφησε δε να εννοηθεί ότι θεωρεί πιθανό το φορτηγό να «κλάπηκε» με τους δράστες να κρατούν σε καθεστώς ομηρίας τον ξάδελφό του.
Οπως είπε ο Lukasz Wasik διευθυντής μεταφορών της εταιρείας, στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο οδηγός τους ήταν 37 ετών και μετέφερε προιόντα χάλυβα της γερμανικής βιομηχανίας Thyssen από την Ιταλία στο Βερολίνο.
Οι παραλήπτες στη γερμανική πρωτεύουσα του είπαν ότι δεν μπορούσαν να παραλάβουν την Δευτέρα την παραγγελία τους και του ζήτησαν να διανυκτερεύσει στο Βερολίνο και να τους παραδώσει την παραγγελία την Τρίτη το πρωί.
«Χάσαμε την επαφή μαζί του περίπου στις 4 το απόγευμα», είπε ο Wasik. «Δεν ξέρουμε τι του έχει συμβεί- εάν σκοτώθηκε ή κρατείται όμηρος. Δεν ξέρουμε τίποτα και ανησυχούμε για την τύχη του».  
Οι τελευταίες πληροφορίες από την αστυνομία του Βερολίνου φαίνεται να τείνουν προς αυτή την εκδοχή, αφού αναφέρεται ότι ο «συνεπιβάτης» που σκοτώθηκε στην πρόσκρουση είναι πολωνικής καταγωγής.
Οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμα την εθνικότητα του συλληφθέντος, ανέφεραν όμως ότι υπάρχουν υποψίες ότι το φορτηγό μάλλον «κλάπηκε» από οικοδομή στην Πολωνία.
Βερολίνο, τραυματίαςΑP Photo
Η Άνγκελα Μέρκελ ενημερώθηκε για την επίθεση, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας πως η καγκελάριος «πενθεί» για τα θύματα. 
Η αστυνομία του Βερολίνου κάλεσε τους κατοίκους της γερμανικής πρωτεύουσας να «παραμείνουν στα σπίτια τους».
Πάντως, οι αρχές δεν έχουν ενδείξεις για περαιτέρω επικίνδυνες καταστάσεις στο Βερολίνο. 

Καταδικάζει η Αθήνα

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε το γεγονός, κάνοντας λόγο για «εγκληματικό χτύπημα»:
Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο το αποκρουστικό εγκληματικό χτύπημα στο Βερολίνο. Οι σκέψεις μας είναι τώρα με τους συγγενείς των θυμάτων.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ