Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016

«Η Ευρώπη διστάζει ακόμη για την Ελλάδα»

Bloomberg: Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ΕΕ είναι η επιδείνωση της σύγκρουσης στην Ελλάδα |dreamstime.com
«Η μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πιστωτών» σημειώνει το Bloomberg σε άρθρο γνώμης για τα αποτελέσματα του Eurogrou. Το πρακτορείο εκτιμά ότι τα νέα μέτρα για το χρέος δεν είναι μια πειστική λύση για ένα πρόβλημα που σέρνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με το Bloomberg «Τα νέα "βραχυπρόθεσμα μέτρα" είναι καλύτερα από το τίποτε, αλλά είναι λιγότερο από μία πειστική λύση σε ένα πρόβλημα, το οποίο σέρνεται για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα. Η συμφωνία, που σκιαγραφήθηκε ουσιαστικά νωρίτερα φέτος, αναμένεται ότι θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να πείσει τους ψηφοφόρους να συνεχίσουν να αποδέχονται τις πολύ αναγκαίες εγχώριες μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι καλό. Δεν είναι, ωστόσο, αρκετό, για να θέσει το χρέος και τα δημοσιονομικά σχέδια της χώρας σε βιώσιμη πορεία. Αυτός είναι ο λόγος που το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα, η στήριξη του οποίου θα είναι αναγκαία για την επίτευξη του ευρύτερου αυτού στόχου, δεν έχει ακόμη συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Μετά από χρόνια “πασαλειμμάτων” το θέμα δεν έχει ακόμη λυθεί».
Το πρακτορείο επικαλείται τις δηλώσεις του Μισέλ Σαπέν, ο οποίος τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας να ανταποκριθεί η Ευρώπη  και να βοηθήσει στην ελάφρυνση του ελληνικούς χρέους και σημειώνει ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν κάνει κάτι για να βοηθηθεί. Το τραπεζικό σύστημα έχει σταθεροποιηθεί μετά από τρία κύματα ανακεφαλαιοποίησης και οι καταθέσεις επιστρέφουν, αν και με βραδύ ρυθμό. Η οικονομία αναπτύσσεται με συγκρατημένο ρυθμό. Η χώρα σημείωσε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα το πρώτο 10μηνο του έτους. Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του κράτους προχωρούν αργά αλλά σταθερά».
Οι προσπάθειες αυτές δικαιολογούν την επέκταση των περιόδων αποπληρωμής και την ανταλλαγή κάποιων ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου με ομόλογα σταθερού επιτοκίου, όπως ανακοινώθηκε. Η αναμενόμενη, όμως, μείωση του ελληνικού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 είναι πάρα πολύ διστακτική, ενώ η άποψη ότι η Ελλάδα θα μπορεί να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ την επόμενη δεκαετία αποτελεί φαντασίωση. Τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που σχεδιάσθηκαν για να επαναφέρουν την Ελλάδα σε τροχιά - όπως μειώσεις των συντάξεων, διαθεσιμότητα στις δημόσιες υπηρεσίες, άλλες μειώσεις των δημόσιων δαπανών και αυξήσεις των φόρων - έχουν προκαλέσει ήδη πραγματική κακουχία. Η ανεργία ανέρχεται πάνω από το 23%. Νέες απεργίες και άλλες διαμαρτυρίες προγραμματίζονται. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ΕΕ είναι η επιδείνωση της σύγκρουσης στην Ελλάδα να προστεθεί στην αναταραχή στην Ιταλία.
Καταλήγοντας το Bloomberg επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις των πιστωτών πρέπει να είναι πιο αποφασιστικές και αυτό θα είναι προς το συμφέρον τους, καθώς, «όσο το υπερβολικό χρέος της Ελλάδας δεν αντιμετωπίζεται, η χώρα θα μένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, καταστρέφοντας τις προοπτικές της και αυξάνοντας το βάρος της στις κυβερνήσεις της ΕΕ. Αν αφεθεί η Ελλάδα να παραμένει ικέτιδα και μία πηγή πολιτικής αμηχανίας για άλλες χώρες, αυτό θα δημιουργεί μία πιθανή πηγή νέας αστάθειας».
«Είναι ευρύτερα αποδεκτό, ότι τα χρέη της χώρας, ακόμη και μετά τα μέτρα αυτής της εβδομάδας, δεν θα αποπληρωθούν πλήρως. Αντιμετωπίζοντας το θέμα αυτό τώρα, με επαρκή ελάφρυνση για να καταστεί βιώσιμο το χρέος, θα βοηθούσε την υπόλοιπη ΕΕ όσο θα βοηθούσε και την Ελλάδα» σημειώνεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.
Πηγή www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου