Επιμένει ο Σόιμπλε: Μέτρα ή Grexit


Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ηγέτες κρατών συνεχίζουν να διατυπώνουν απόψεις σχετικά με τον τερματισμό των πολιτικών λιτότητας εντός της ευρωζώνης, με προεξάρχουσα την περίπτωση της Ελλάδας.
Τι κι αν πριν αλλά και μετά το Eurogroup της Δευτέρας σειρά αξιωματούχων ζητούσε τηνελάφρυνση των υποχρεώσεων της Ελλάδας, η οποία «εφάρμοσε ακριβώς ό,τι είχε συμφωνηθεί», ο «ιερέας» της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμμένει στις σκληρές -και όπως αποδεικνύεται μη αποτελεσματικές- πολιτικές, επαναφέροντας μάλιστα εκ νέου το ενδεχόμενο Grexit. 
«Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις αλλιώς θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες της εξόδου από τη νομισματική ένωση», ήταν τα λόγια του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, στην εφημερίδα Bild am Sonntag.
Ακόμα, επέμεινε ότι η χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, ανεξαρτήτως του επιπέδου του χρέους.
«Η Αθήνα θα πρέπει επιτέλους να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις εάν θέλει να μείνει στο ευρώ», ήταν τα λόγια του Σόιμπλε.
Όλα αυτά λίγα 24ωρα μετά την απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να σχολιάζει αμέσως μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι «χρειάζεται περισσότερος χρόνος» για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του Eurogroup φέρεται να παρέπεμψε για μετά τη λήξη του προγράμματος (μέσα το 2018) τις περαιτέρω συζητήσεις για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και για μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους.
Ο γερμανός υπουργός είχε προχωρήσει και σε άλλες αποκαλύψεις για το παρασκήνιο του τελευταίου Eurogroup. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Γιάννη Κουτσομύτη, ο Σόιμπλε σχολίασε πως οι ηγέτες της Ελλάδας πρέπει να σταματήσουν να λένε στους Έλληνεςότι «κάποιοι ξένοι» φταίνε για τα προβλήματα της χώρας τους.
Άξιο αναφοράς δε η αποκάλυψή του πως ο έλληνας ομόλογός του, Ευκλείδης Τσακαλώτος, του είπε πως αισθάνεται σαν να είναι στριμωγμένος ανάμεσα σε δύο ελέφαντες. «Πιθανότατα βλέπει το ΔΝΤ σαν ελέφαντα, αλλά δεν ξέρω ποιος μπορεί να είναι ο δεύτερος ελέφαντας» ανέφερε.
Οι επαναλαμβανόμενες άκαμπτες δηλώσεις κατά της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως πηγάζουν από την τακτική που έχει επιλέξει ο κ. Σόιμπλε για να συσπειρώσει βουλευτές και ψηφοφόρους του Χριστιανοδημακρατικού Κόμματος. Ο ίδιος και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θέλουν οπωσδήποτε την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα είναι αρνητικοί σε οποιαδήποτε ένδειξη χαλάρωσης έναντι της Ελλάδας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ