Ασπίδα των καναλαρχών στα μεγαλοστελέχη τους

ΣτΕ

Αν ακούγεται εξωφρενικό το γεγονός πως οι ιδιοκτήτες των καναλιών ζήτησαν να μην ισχύσει γι' αυτούς η υποχρεωτική υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες», πώς θα ακουστεί το ακόμα πιο εξωφρενικό ότι το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν οι ίδιοι που κατέθεσαν πλήρη κατάλογο περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες;
Αντιφατικό, τουλάχιστον. Να θέλουν επομένως να κρύψουν κάτι μετά από μόλις έξι μήνες μάλλον είναι παράλογο, οπότε κάτι άλλο συμβαίνει. Κι εδώ αρχίζουμε να το ψάχνουμε.
Το πιο πιθανό είναι πως ανησυχούν για τα μεγαλοστελέχη τους. Διότι, πλέον, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (1846/13-10-2016) του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του υπουργού Οικονομικών, υποχρεώνονται να υποβάλλουν δηλώσεις πόθεν έσχες και οι μεγάλες κεφαλές των καναλιών (μέτοχοι, μέλη Δ.Σ., διαχειριστές, διευθυντικά στελέχη κ.ά.).
Υποχρεώνονται μάλιστα να δηλώσουν και όποια μετρητά χρήματα διαθέτουν πέρα από εκείνα των τραπεζικών τους καταθέσεων. Μήπως φοβούνται λοιπόν πως μπορεί να εντοπιστούν, αν υπάρχουν, τίποτε αδήλωτα χρήματα που πιθανότατα προέρχονται, λόγου χάριν, από το αδιαφανές διαφημιστικό σύστημα;
Στις 5 Ιανουαρίου 2017 η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας με μια αίτηση 29 σελίδων, ζητώντας «να μην υποβάλλουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και ελέγχου οι ιδιοκτήτες, μέτοχοι, εταίροι, πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και τα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ., οι διαχειριστές, καθώς και οι γενικοί διευθυντές και οι διευθυντές ειδήσεων και ενημέρωσης των τηλεοπτικών σταθμών λόγω του παράνομου και αντισυνταγματικού χαρακτήρα της εν λόγω υποχρέωσης». Είχαν προσφύγει πιο πριν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες αλλά πήραν, προφορικώς, αρνητική απάντηση.

Τα... επιχειρήματα

Το βασικό επιχείρημα των καναλαρχών είναι πως «περιορίζεται κατά τρόπο απρόσφορο και υπέρμετρο το δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων», «παραβιάζεται η αρχή της οικονομικής κι επαγγελματικής ελευθερίας» και πως η ΚΥΑ τους «υποχρεώνει εμμέσως να παρακαταθέσουν τα υπάρχοντα μετρητά τους σε πιστωτικό ίδρυμα, γεγονός που αποτελεί ευχέρεια και όχι υποχρέωση του διοικουμένου στο σύστημα της ελεύθερης οικονομίας».
Το ακόμα καλύτερο είναι που οι καναλάρχες θεωρούν πως τα μεγαλοστελέχη τους «θα υποστούν σημαντική βλάβη και μάλιστα ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη διότι, σε περίπτωση μη υποβολής της ανωτέρω δηλώσεως, θα διατυπωθεί σε βάρος τους μομφή για την εντιμότητα και την ακεραιότητά τους».
Είναι προκλητικό να μη θέλουν ιδιοκτήτες και επιτελικά πρόσωπα των καναλιών να δηλώσουν το πόθεν έσχες τους όταν είναι υποχρεωμένος να το κάνει ακόμα και ο πιο χαμηλόμισθος δημοσιογράφος που δουλεύει σε αυτούς. Οι ρεπόρτερ των 600 ευρώ να πρέπει να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και οι ακριβοπληρωμένοι των καναλιών όχι, γιατί έχουν μετρητά χρήματα κρυμμένα εκτός τραπεζών και δεν είναι πρέπον να τα φανερώσουν!
Οι καναλάρχες στην προσφυγή τους στο ΣτΕ δηλώνουν επίσης πως ανησυχούν μήπως ξεχάσουν κανέναν μηδενικό ή ανενεργό λογαριασμό που διαθέτουν και τιμωρηθούν με υπέρογκο πρόστιμο γι' αυτό. Χώρια που λένε πως λείπουν επεξηγηματικοί πίνακες από τη δήλωση και δεν καταλαβαίνουν πώς να τη συμπληρώσουν. Αστεία πράγματα. Πάλι καλά που δεν έγραψαν πως δεν θέλουν να υποβάλουν δηλώσεις «πόθεν έσχες» γιατί έτσι απειλείται ο πλουραλισμός στην ενημέρωση.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ