Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017

Νεότερα στοιχεία από του ελέγχους της «λίστας Λαγκάρντ»


Λίστα «Μπόργιανς»Ολοκληρώθηκαν έλεγχοι σε 185 από αυτές | EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, διαβίβασε στη Βουλή τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την πορεία των ελέγχων της «λίστας Λαγκάρντ» και των ελέγχων για τα εμβάσματα στο εξωτερικό. Τα βεβαιωθέντα ποσά φόρων που επιβλήθηκαν σε 185 ελέγχους και σε εννέα σε υποθέσεις συσχετιζόμενες με τη λίστα.

Έλεγχος σε 482 υποθέσεις

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία έως σήμερα, της Διεύθυνσης Ελέγχων για τις υποθέσεις της «λίστας Λαγκάρντ», προκύπτει ότι από το έτος 2014 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016 ξεκίνησε έλεγχος σε 482 υποθέσεις και ολοκληρώθηκαν έλεγχοι σε 185 από αυτές, με συνολικά βεβαιωθέντα ποσά φόρων 235,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα εκδόθηκαν εννέα εντολές ελέγχου σε υποθέσεις συσχετιζόμενες με τη λίστα Λαγκάρντ, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με συνολικά βεβαιωθέντα ποσά φόρων 8,53 εκατομμύρια ευρώ.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με το άρθρο 61 του Ν. 4410/2016 και όπως συμπληρώθηκε και ισχύει με το άρθρο 97 του Ν. 446/2016 έχει θεσπιστεί τριετής παράταση της παραγραφής για τις μεταφερόμενες υποθέσεις από το ΣΔΟΕ προς τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Τραπεζικά εμβάσματα

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ως προς τα τραπεζικά εμβάσματα, η υφυπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει ότι το ΣΔΟΕ είχε ζητήσει από την ΤτΕ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών την αποστολή, από τις τράπεζες και τα πιστωτικά ιδρύματα, ηλεκτρονικών αρχείων, στα οποία θα περιλαμβάνονταν στοιχεία φυσικών προσώπων που διαθέτουν ή διέθεταν από 1-1-2000 έως 15-6-2012, ατομικά ή κοινά, πάσης φύσεως τραπεζικούς λογαριασμούς (εκτός λογαριασμών όψεως), για τους οποίους συνέτρεχαν αθροιστικά ή διαζευκτικά οι εξής προϋποθέσεις:
- Κίνηση τουλάχιστον ενός λογαριασμού (εκτός λογαριασμού όψεως), του οποίου οι συνολικές πιστώσεις ή χρεώσεις, σε τουλάχιστον ένα έτος, υπερέβησαν τις 300.000 ευρώ.
- Αποστολή, τουλάχιστον μία φορά, κεφαλαίων στο εξωτερικό, μέσω πάσης φύσεως εντολών, εμβασμάτων, καναλιών ηλεκτρονικού χρήματος ή και εταιρειών παροχής διαμεσολάβησης, με αξία συναλλαγής μεγαλύτερης των 100.000 ευρώ.

1.492 εντολές ελέγχου που αφορούν εμβάσματα εξωτερικού

Η υφυπουργός υπενθυμίζει ότι τον Δεκέμβριο του 2013 το ΣΔΟΕ απέστειλε στο Γραφείο του Οικονομικού Εισαγγελέα στοιχεία, τα οποία αφορούσαν ηλεκτρονικά αρχεία με χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών φυσικών προσώπων.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη Διεύθυνση Ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που επικαλείται στο έγγραφό της η υφυπουργός, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 έχουν εκδοθεί 1.492 εντολές ελέγχου που αφορούν εμβάσματα εξωτερικού, εκ των οποίων σε 628 έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και παράλληλα έχουν εκδοθεί 681 εντολές ελέγχου υποθέσεων που αφορούν συνδικαιούχους εμβασμάτων, σε 246 από τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος.
Πηγή www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου