Αφορολόγητο, συντάξεις, και πλεονάσματα στο τραπέζι

Ευκλείδης ΤσακαλώτοςΤρίζει η προσωπική διαφορά στις συντάξεις | ΙΝΤΙΜΕ/NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Ξεκίνησε σήμερα ο νέος γύρος της διαπραγμάτευσης για την επανέναρξη των συζητήσεων ανάμεσα στα κυβερνητικά κλιμάκια και τους εκπροσώπους των δανειστών, με σκοπό να γεφυρωθεί το χάσμα για τη τεχνική συμφωνία και να καθοριστούν το ύψος και ο χαρακτήρας των νέων μέτρων για τα έτη από το 2019 και μετά.

Σε αναζήτηση λίστας πολιτικών που θα κληθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα

Προς αυτή την κατεύθυνση οι δανειστές της χώρας μας προετοιμάζουν μία λίστα πολιτικών που πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να «ξεπαγώσει» η επόμενη δόση του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
H Ελλάδα κινείται προς δύο κατευθύνσεις σύμφωνα με το δημοσίευμα του οικονομικού πρακτορείου:
  • Πρώτον, αναμένει από τους Ευρωπαίους δανειστές της ένα προσχέδιο Συμπληρωματικού Μνημονίου Κατανόησης. 
&
  • Δεύτερον, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ένα Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Πολιτικών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει συμφωνία τον Μάρτιο ή αρχές Απριλίου, ωστόσο τα ζητήματα που παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι αρκετά και προκαλούν ανησυχία για το εάν μπορούν να «περάσουν» στο εσωτερικό της χώρας.

«Το καλοκαίρι το κλείσιμο της αξιολόγησης»

Στο μεταξύ, παράταση των διαπραγματεύσεων για τη β’ αξιολόγηση έως το καλοκαίρι, προβλέπει η Bank of America Merrill Lynch.
Η τράπεζα διαπιστώνει ότι παρά το «μικρό βήμα προόδου», οι αποστάσεις που χωρίζουν τις δύο πλευρές είναι σημαντικές ώστε να υπάρξει άμεσα μία τελική συμφωνία.
Η αμερικάνικη τράπεζα προσδιορίζοντας χρονικά το κλείσιμο της αξιολόγησης επισημαίνει: «Η λήξη των ελληνικών ομολόγων τον Ιούλιο, θα αναγκάσει τις εμπλεκόμενες πλευρές να έρθουν σε ένα συμβιβασμό».
Λαμβάνοντας ως δεδομένη την παραπάνω παράμετρο, προσθέτει πως ενδεχομένως η καθυστέρηση θα οδηγήσει στην αναβολή της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.
«Εάν η Ελλάδα ενταχθεί σ’ αυτό αργότερα, τότε τα οφέλη θα είναι περιορισμένα, καθώς το QE θα βρίσκεται στα τελικά του στάδια» εξηγεί, η Bank of America. 
Η ελληνική πλευρά δέχεται ισχυρές πιέσεις από το «κουαρτέτο», ενώ το «μπρα ντε φερ» θα είναι εξαιρετικά δύσκολο αφού, όπως διαφαίνεται, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έχει και πάλι τον πρώτο λόγο.

Το πρώτο «ραντεβού»

Στην ατζέντα της σημερινής ημέρας βρίσκονται υπερταμείο, αγορά ενέργειας και δημοσιονομικά με το πρώτο «ραντεβού» του Ευκλείδη Τσακαλώτου να έχει διάρκεια περίπου τεσσάρων ωρών και αντικείμενο την ελληνική εταιρεία συμμετοχών και περιουσίας.
Στο τραπέζι μπαίνουν από σήμερα και τα ακανθώδη ζητήματα των μέτρων, που αφορούν στη μείωση στο αφορολόγητο, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ακόμη, οι θεσμοί θέλουν την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού «κόφτη» μέσα στο 2018 και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις με την κυβέρνηση να επιδιώκει να μεταφέρει το βάρος της οριστικής κατάργησης μετά από οκτώ χρόνια.
Ουσιαστικά οι δανειστές προσβλέπουν σε νέα μείωση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων μέσω της μείωσης των καταβαλλόμενων συντάξεων, των ποσών της εθνικής σύνταξης, αλλά και της αύξηση των εισφορών των αυτοαπασχολουμένων.

Ημέρα συναντήσεων 

Μετά τη συνάντηση που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ακολούθησε συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Τα θέματα ενεργειακής πολιτικής απασχόλησαν επί δύο ώρες την ελληνική πλευρά και τους εκπροσώπους των πιστωτών μας. 
Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ θα υπάρξει νέα συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στο τέλος της εβδομάδας.
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις 18.00 με αντικείμενο την ολοκλήρωση της πρωινής συζήτησης για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. 
Στις 19.30, θα πραγματοποιηθεί η απογευματινή συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για την επισκόπηση των διαπραγματεύσεων για τη β’αξιολόγηση. Θα ακολουθήσει στις 21.00 η συνάντηση με αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη. 
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ