Η «αποκάλυψη» που δεν έγινε κατά σύμπτωση...

Τράπεζα της ΕλλάδαςEUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η μηνυτήρια αναφορά της ΤτΕ, με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στηρίζεται στα ευρήματα του πορίσματος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) για την Τράπεζα Αττικής.
H διοίκηση των Ρουμελιώτη - Πανταλάκη, που ανέλαβε το περασμένο φθινόπωρο, προχωρά με γοργούς ρυθμούς στη «θεραπεία» των κακώς κειμένων και την εξυγίανση της τράπεζας βάσει σχεδιασμού που έχει την έγκριση του SSM.
Η… αποκάλυψη όμως του «πάρτι» στο «Βήμα της Κυριακής», λίγες μόλις ημέρες πριν από τη συζήτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (3/3/2017) της αίτησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Αlpha, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank) για τον ορισμό ειδικού διαχειριστή στον καταχρεωμένο ΔΟΛ δεν θεωρείται απλή σύμπτωση.
Θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε αν στις 3 Μαρτίου η πλευρά Ψυχάρη θα εμφανιστεί στο δικαστήριο ώστε να αποδείξει ότι ο ΔΟΛ δεν βρίσκεται σε οριστική παύση πληρωμών.
Αν δεν πείσει το δικαστήριο, τότε η αίτηση των τραπεζών θα γίνει δεκτή και θα ανοίξει ο δρόμος για πώληση-ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου, τμηματικά ή στο σύνολό τους, ώστε να μειώσουν τη ζημιά που έχουν υποστεί από τα θαλασσοδάνεια του ΔΟΛ.
«Το αν τα δάνεια που χορηγούσε η Τράπεζα Αττικής τιμολογούνται χαμηλότερα το κόστος τους δεν κρίνεται από τη διαβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη που “χορηγεί” μια ιδιωτική εταιρεία, στη συγκεκριμένη περίπτωση η ΙCAP». Αυτό τονίζουν τραπεζικά στελέχη, τα οποία αναρωτιούνται ποιος είναι αυτός που ορίζει ότι σε κάθε διαβάθμιση της ICAP αντιστοιχεί και ένα επιτόκιο.

Οι άλλοι παράγοντες

«Εκτός αν υπάρχει κάποια σχετική απόφαση, πράξη του διοικητή της ΤτΕ και δεν το γνωρίζουμε», σημειώνουν, διευκρινίζοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι καλώς καμωμένα.
»Αλλά αν υπήρξαν παρατυπίες στη χορήγηση και τιμολόγηση δανείων δεν κρίνεται από τη διαβάθμιση της ICAP, αλλά από άλλους παράγοντες, όπως οι εγγυήσεις που δίνει ο δανειζόμενος στην τράπεζα…».
Με βάση το πόρισμα της Εξεταστικής, αλλά και τα όσα αποκαλυπτικά ακούστηκαν στις συνεδριάσεις της, το τρίγωνο πολιτικοί-τράπεζες-ΜΜΕ κάθε άλλο παρά μοιάζει με την Αγία Τριάδα. Οι τράπεζες παραβίαζαν σχεδόν συστηματικά και επί σειρά ετών τις αρχές χρηστής τραπεζικής διοίκησης, τα ενέχυρα ήταν πολλές φορές του… αέρα κ.λπ.
Και αυτό δεν γινόταν μόνο στην Αττικής, μια τράπεζα πολύ μικρότερου μεγέθους σε σχέση με τις τέσσερις συστημικές, που έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.
Το αν υπάρχουν πορίσματα σαν αυτό για την Τράπεζα Αττικής και αντιστοίχως μηνυτήριες αναφορές για τις άλλες τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων μένει να το απαντήσει η Τράπεζα της Ελλάδος.
«Το να προσπαθεί κάποιος να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη ότι η διαπλοκή αφορούσε μια μικρή τράπεζα και ο εναγκαλισμός των τραπεζών με το πολιτικό σύστημα ξεκινάει το 2015, αγγίζει τα όρια του ανέκδοτου» σημειώνουν στελέχη της αγοράς.
Ωστόσο, τα επίμαχα δάνεια της Τράπεζας Αττικής έχουν ενδιαφέρον για ορισμένους, καθώς οι επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου έχουν πάρει θέση μάχης για τα εναπομείναντα δημόσια έργα, καθώς στον ιδιωτικό τομέα δεν «κουνιέται φύλλο».
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ