Ο Τουσκ διαβεβαιώνει. Το ΔΝΤ το ενημέρωσε;

Ντόναλντ ΤουσκAP Photo/Jean-Francois Badias
Αναφορά στην επιστολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο έκανε σε δήλωσή του κατά την ολοκλήρωση της Συνόδου της Ρώμης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Θα ήθελα να αναφερθώ στην επιστολή που έλαβα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και να του πω ότι είμαι βέβαιος πως μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους θα συνεχίσουμε να διατηρούμε ένα πολύ υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας και τις βέλτιστες πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ακριβώς περιγράφεται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο. Αυτό το σημείο συζητάται συχνά μεταξύ των ηγετών και όλοι μοιραζόμαστε αυτή τη θέση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τουσκ.
Αν και η απάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι πιο σαφής σε σχέση με τη χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα πρέπει να επισημανθεί ότι είναι το ΔΝΤ -και όχι οι Ευρωπαίοι εταίροι- που θέτει προσκόμματα για το συγκεκριμένο θέμα και μπλοκάρει τη διαπραγμάτευση.
Θυμίζουμε ότι ο Αλ. Τσίπρας λίγα 24ωρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ρώμης και εν μέσω των δύσκολων διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, επέλεξε μέσω επιστολής να καλέσει τους προέδρους των δύο κορυφαίων ευρωπαϊκών οργάνων (Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) να τοποθετηθούν με σαφήνεια σχετικά με την Ελλάδα και το ευρωπαϊκό εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο και να απαντήσουν ξεκάθαρα εάν στην Ελλάδα πρέπει να εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο στην εργασία, που προβλέπει την ύπαρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τού απάντησε χθες μέσω επιστολής, στην οποία εξέφραζε μεν την ευχή να εφαρμοστεί το κοινωνικό κεκτημένο σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., επέμενε δε στις «αναγκαίες» νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και μιλούσε με γενικότητες.

Ευήκοα ώτα

Την ομόφωνη στήριξή τους στην Ελλάδα για το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τις «αδικαιολόγητες και άδικες απαιτήσεις του ΔΝΤ» εξέφρασαν χθες οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές κατά την προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), στην οποία συμμετείχε και ο Αλ. Τσίπρας.
«Υποστηρίζουμε την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου, ιδιαίτερα σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, σε όλα τα κράτη-μέλη χωρίς εξαίρεση και λαμβάνοντας υπόψη την συγκεκριμένη κατάσταση που βρίσκεται τώρα υπό συζήτηση σε σχέση με την Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΣΚ Σεργκέι Στάνισεφ, σε δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ