Σταθερότητα και ανάπτυξη

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Η πολιτική συμφωνία της Μάλτας απαιτεί προσεκτική ανάλυση, καθώς αφορά την περίοδο μετά την προβλεπόμενη ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου και δεσμεύει τη σημερινή και την επόμενη κυβέρνηση. 
Η ελληνική κυβέρνηση, ως ο κατ’ εξοχήν αδύναμος «παίκτης», έκανε τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις: οι περικοπές στις συντάξεις το 2019 θα είναι ευρείες και η μείωση του αφορολογήτου το 2020 θα επηρεάσει τα χαμηλά εισοδήματα.
Παράλληλα, όμως, πέτυχε να νομοθετηθεί ένα διετές πακέτο αντιμέτρων, το οποίο θα πρέπει να επουλώσει τις πληγές που προκαλεί η λιτότητα. Η κατάργηση ή η μείωση στις εισφορές των συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική δαπάνη πρέπει να επικεντρωθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αντίστοιχα, η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η μείωση του ΕΝΦΙΑ πρέπει να αφορά τα χαμηλά εισοδήματα και τη μικρή ιδιοκτησία. Η θέσπιση μόνιμων μηχανισμών κοινωνικής προστασίας πρέπει να σχεδιαστεί με προσοχή ώστε να στοχεύει στη βοήθεια νεαρών οικογενειών.
Επίκεινται, όμως, επίπονες διαπραγματεύσεις, που θα κρίνουν την πολιτική «ισορροπία τρόμου» ανάμεσα στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον. «Χωρίς το ΔΝΤ, δεν υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα» έλεγαν, άλλωστε, κορυφαίοι ξένοι αξιωματούχοι της διαπραγμάτευσης. Οι δανειστές καλούνται, δηλαδή, στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ να φτάσουν σε κοινό συμπέρασμα για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.
Το Ταμείο ζητά συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Το Βερολίνο προσπαθεί να καθησυχάσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους και να ικανοποιήσει την επιθυμία του να παραμείνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν θέλουν να προστεθεί μετά το Brexit ένας ακόμα διαλυτικός παράγοντας.
Στόχος της κυβέρνησης Τσίπρα είναι να καθοριστεί το αργότερο μέχρι το τέλος Μαΐου ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα για τα επόμενα χρόνια. Με αυτό τον τρόπο θα εμπεδωθεί και η πολιτική σταθερότητα. Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι αποφάσεις των δανειστών από μόνες τους δεν αρκούν. Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να διαμορφώσει και να δημοσιοποιήσει άμεσα το σχέδιό της για την ανάπτυξη, που θα στηρίζεται σε αξιοπρεπείς δουλειές, σε ισχυρή παρουσία του δημόσιου τομέα και σε υπηρεσίες που θα αφορούν τα αδύναμα στρώματα τα οποία έχουν πληγεί από τα τρία αλλεπάλληλα μνημόνια.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ