Με ενέργεια κι αποκρατικοποιήσεις ξεκινούν οι συζητήσεις

EUROKINISSI
Στην Αθήνα ξανά οι εκπρόσωποι των θεσμών την Τρίτη, για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης. Στο επίκεντρο των συναντήσεων της Τρίτης (πρώτης ημέρας των νέων επαφών μεταξύ των δύο πλευρών) θα βρεθούν τα ενεργειακά θέματα (με τη ΔΕΗ και την πρόταση για την πώληση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής) και το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας). 
Η κυβέρνηση ευελπιστεί αυτός ο γύρος να είναι ο τελευταίος και να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και στην τεχνική συμφωνία (staff level agreement), η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.
«Οι θεσμοί επιστρέφουν με στόχο να ολοκληρώσουν την τεχνική συμφωνία το συντομότερο δυνατό, στη βάση της συναντίληψης που επιτεύθχηκε στο Eurogroup στη Βαλέτα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, για να προσθέσει ότι οι συνομιλίες «αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές ημέρες». Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που έγινε τη Δευτέρα, ο Μ. Σχοινάς σχολίασε τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, υπογραμμίζοντας πως αυτά αντιστοιχούν σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,2% του ΑΕΠ το 2016.
«Αυτό το νούμερο ξεπερνάει σημαντικά τον στόχο του προγράμματος για 0,5% του ΑΕΠ για το 2016, αλλά και τον στόχο 3,5% του ΑΕΠ για το 2018. Αυτό, επίσης, επιβεβαιώνει την τάση που είχαμε ήδη διαπιστώσει, εμείς στην Επιτροπή εδώ και λίγο καιρό», είπε.
Μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα είναι η Ντέλια Βελκουλέσκου, ενώ επίκειται η είσοδος του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με κεφάλαιο έως 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. 
Σημειώνεται πως ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε ότι στη Σύνοδο της G7 στο Μπάρι, 11-13 Μαΐου, θα γίνουν νέες συζητήσεις για το χρέος. Όπως ανέφερε «θα μπορούσε να γίνει Washington Group στην G7» αφού όπως προσέθεσε όλοι οι πρωταγωνιστές θα είναι εκεί. 
Συνοπτικά, το πρόγραμμα συναντήσεων της Τρίτης:
  • 17:00 Ενέργεια
  • 19:00 Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠΕ)                                 Πηγή www.efsyn.gr           

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ