Η έξοδος από το μνημόνια, το στοίχημα του πρωθυπουργού

Ο Αλέξης ΤσίπραςΕUROKINISSI
Αποφασισμένος να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός των μνημονίων φέρεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αφενός υπερασπίζεται τις μέχρι σήμερα κυβερνητικές επιλογές -τονίζοντας πως η κυβέρνηση μιλάει πια με τα έργα της- κι αφετέρου ρίχνει βολές κατά της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας πως η  καταστροφολογία είναι πλέον γραφική.
«Προσωπικό μου στοίχημα η κυβέρνηση αυτή να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη «Real News», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα πως «έχουμε πια μπροστά μας ανοιχτό ορίζοντα διετίας».
Με αφορμή τα αισιόδοξα μηνύματα για τα πλεονάσματα από ΕΛ.ΣΤΑΤ. και ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός υποστηρίζει πως το αποτέλεσμα του 2016 «εξουδετέρωσε Σόιμπλε και ΔΝΤ... Αφήσαμε άφωνη την Ευρώπη... Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί».
Παράλληλα, στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» ο κ. Τσίπρας βάζει στο στόχαστρο την αντιπολίτευση, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες. Μιλάμε πια με τα έργα μας. Η καταστροφολογία είναι πλέον γραφική».

Απάντηση στα περί στάσης πληρωμών

Σημειώνεται πως σήμερα (Σάββατο), το υπουργείο Οικονομικών απάντησε στη σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης, πως το πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ., αποτελεί το αποτέλεσμα «της οικονομικής ασφυξίας» που έχει επιβάλει η κυβέρνηση. Η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ έχει ως εξής: 
«Έκπληξη προκαλεί η εμμονή της αντιπολίτευσης και μερίδας του Τύπου με τη λεγόμενη "στάση πληρωμών" που δήθεν εξηγεί το υψηλό πλεόνασμα του 2016.
»Εξηγείται - για πολλοστή φορά - ότι σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Eurostat, οι μεταβολές των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό του δημοσιονομικού αποτελέσματος, αφού εφαρμόζεται η δεδουλευμένη βάση. Συνεπώς, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να διογκώσει το πλεόνασμα μέσω "στάσης πληρωμών" και "απλήρωτων λογαριασμών".
»Συνιστάται, ως εκ τούτου, στους διάφορους "ειδήμονες" να ενημερώνονται πρώτα για τους στοιχειώδεις λογιστικούς κανόνες πριν να σπεύσουν σε αναπαραγωγή τέτοιου είδους ανακριβειών.» 
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ