Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017

Η 15η Ιουνίου ένα ακόμη ορόσημο

Συνεδρίαση EurogroupΣυγκρατημένη αισιοδοξία για συνολική λύση στο επόμενο Eurogroup
Με τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις στη συμφωνία για το χρέος να έχουν γίνει... μπαλάκι μεταξύ Σόιμπλε και ΔΝΤ και τα σενάρια για τη επόμενη ημέρα (έως και δεκαετίες) να πληθαίνουν γίνεται αντιληπτό ότι η 15η Ιουνίου, ημέρα διεξαγωγής ενός ακόμη Eurogroup, αναδεικνύεται σε καθοριστική ημερομηνία.
Τα δεδομένα είναι πάνω κάτω γνωστά με την ελληνική κυβέρνηση, το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ να συνεχίζουν τις συζητήσεις (παρασκηνιακές και μη) για να βρεθεί η «χρυσή τομή» στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Παρέμβαση Παυλόπουλου

«Εκπληρώνουμε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις μας και απέναντι στην ιστορία μας και απέναντι στο μέλλον που μας αναλογεί και απέναντι στην Ευρωπαϊκή οικογένεια» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε το δικό του μήνυμα προς τους εταίρους επισημαίνοντας:
Αυτό οφείλουν να κατανοήσουν οι εταίροι μας οι οποίοι πρέπει να πράξουν ιδίως αυτές τις κρίσιμες ώρες το δικό τους καθήκον, όχι μόνον απέναντι στην Ελλάδα αλλά και απέναντι στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρέπει να πράξουν τιμώντας την βασική αρχή της αλληλεγγύης, πάνω στην οποία θεμελιώνεται η Ε.Ε.
Αλλά οφείλει η Ε.Ε να πράξει έναντι της Ελλάδας αυτό και με βάση την ιστορία της και την προοπτική της , γιατί μόνο η Ευρώπη μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον αρχές ιδανικά και αξίες που σήμερα κινδυνεύουν, όπως είναι η ειρήνη , η Δικαιοσύνη, ο ανθρωπισμός.
Εκπληρώνοντας το χρέος τους απέναντι στην Ελλάδα αυτήν ώρα, όταν η Ελλάδα στην κυριολεξία υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσια του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού , οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν θα κάνουν τίποτε άλλο παρά να πράξουν το χρέος τους. Όχι μόνο απέναντι σ΄ ένα εταίρο όπως είναι η Ελλάδα αλλά απέναντι στην ίδια την προοπτική της Ε.Ε.»

Αισιοδοξία και κυβερνητικά μηνύματα

Από την κυβέρνηση εκφράζεται μια συγκρατημένη αισιοδοξία, όπως τη διατύπωσε και ο υπουργός Οικονομικών από την Πρέβεζα.
«Νομίζω ότι οι εξελίξεις μετά από το Eurogroup τις 22/5 που ειδικά σε εφημερίδες εκτός Ελλάδας και σε συζητήσεις που γίνονται από τους πολιτικούς των χωρών μελών της Ευρωζώνης, φαίνεται ότι ήταν σωστή η απόφασή μας να μην δεχτούμε αυτή τη συμφωνία και νομίζω – ευελπιστούμε με καλούς όρους για μια καλύτερη συμφωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σήμερα αρκετά κυβερνητικά στελέχη επισήμαναν ότι είναι εφικτή μια συνολική συμφωνία στο επόμενο Eurogroup.
Ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι «οποιαδήποτε λύση, πρέπει να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα επανέρχεται σε κατάσταση κανονικότητας στη χρηματοδότηση», ενώ πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη φορά που το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δέχεται ανοιχτή κριτική.
Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για την επίτευξη λύσης στο επικείμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Ωστόσο, ο Νίκος Παππάς δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε δύο εβδομάδες το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει συνολικά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τη συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση. Εάν δεν υπήρχε στο τραπέζι η συζήτηση για το χρέος, δεν θα υπήρχε και η συζήτηση για τα πρόσθετα μέτρα.
«Στη βάση αυτή και δεδομένου ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις δικές της δεσμεύσεις και υποχρεώσεις απαιτεί από τους δανειστές και την δική τους ανταπόκριση. Πιστεύουμε ότι στις 15 Ιουνίου θα κλείσει αυτή η συνολική συμφωνία και έτσι η χώρα θα γυρίσει σελίδα και η έξοδος από την κρίση θα είναι πια ορατή» πρόσθεσε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.
«Το δυσμενές σενάριο όπως το εννοείτε θεωρώ ότι δεν υπάρχει ως προοπτική. Αυτό που θα αποτελούσε το δυσμενές σενάριο είναι μια λιγότερο καλή από την επιδιωκόμενη συμφωνία» επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας.

Η Ελλάδα έκανε ό, τι προβλεπόταν

Από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδας, ο Γιάννης Στουρνάρας κάλεσε το Eurogroup να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.
Με άρθρο του στην «Καθημερινή» ο διοικητής της ΤτΕ επισημαίνει ότι «η Ελλάδα έκανε ό,τι προβλεπόταν να κάνει. Οι εταίροι μας και ιδιαίτερα το Eurogroup, πρέπει να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους.
Αναφερόμενος το θέμα της αξιολόγησης και της ελάφρυνσης του χρέους κρίνει αναγκαίο από το επόμενο Eurogroup να εξειδικευθούν, όσο το δυνατόν περισσότερο, τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Αυτή η εξειδίκευση, όπως εξηγεί, πρέπει να γίνει, διότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές, στις οποίες η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018, απαιτούν να γνωρίζουν από τώρα εάν το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι.
«Όλοι αντιλαμβανόμαστε σήμερα ότι η έξοδος στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος είναι μονόδρομος. Ουδείς ούτε οι εταίροι ούτε η Ελλάδα, έχει διάθεση για άλλο μνημόνιο», προσθέτει.
Πηγή www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου