Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

Το 4ο μνημόνιο δεν θα περάσει!

Απεργία Στις 17 Μάη πρέπει να νεκρώσουν όλοι οι χώροι δουλειάς και να πλημμυρίσουν οι δρόμοι από απεργούς |EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ακόμη και τα αντίμετρα που διαφημίζουν, δεν είναι ουσιαστικά παρά φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους, αν καταφέρουν μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή αν καταφέρουν μεγαλύτερο ξεζούμισμα μισθωτών και συνταξιούχων. Στις 17 του Μάη πρέπει να νεκρώσουν όλοι οι χώροι δουλειάς και να πλημμυρίσουν οι δρόμοι από απεργούς. 

Η πανεργατική απεργία την Τετάρτη 17 Μάη είναι από τις πιο κρίσιμες και μεγάλες μάχες του εργατικού κινήματος. Δεν είναι μονάχα η εργατική απάντηση στο τέταρτο μνημόνιο που φέρνει για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, αλλά και ο τρόπος για ν' ανοίξουμε πραγματικά έναν άλλο δρόμο για τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα.

Οι κ. Τσίπρας και Τσακαλώτος αποδέχθηκαν όλα τα μέτρα που απαιτούσαν από την αρχή οι δανειστές. Πετσοκόβουν το αφορολόγητο, αναγκάζοντας εργαζομένους των 500 ευρώ να πληρώνουν φόρο. Κόβουν την προσωπική διαφορά στις συντάξεις, μειώνοντας το εισόδημα των συνταξιούχων. Ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα πρακτικά όλες τις Κυριακές. Επιταχύνουν τις ιδιωτικοποιήσεις στη ΔΕΗ, το νερό, τις συγκοινωνίες.

Οσο και να προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εξωραΐσει την κατάσταση, η βαρβαρότητα του νέου αυτού μνημονιακού πακέτου δεν κρύβεται με τίποτα. Ακόμη και τα αντίμετρα που διαφημίζουν, δεν είναι ουσιαστικά παρά φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους, αν καταφέρουν μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή αν καταφέρουν μεγαλύτερο ξεζούμισμα μισθωτών και συνταξιούχων.

Δίπλα στην κυβερνητική προπαγάνδα έρχεται να προστεθεί απεργοσπαστικά όλο το παλιό μνημονιακό πολιτικό φάσμα. «Δεν βγαίνει τίποτε με τις απεργίες, πρέπει να γίνουν εκλογές για να τους τιμωρήσετε με την ψήφο σας», λένε όλοι οι πολιτικοί απατεώνες, από τους «Μητσοτάκηδες» μέχρι τα υπολείμματα της «Κεντροαριστεράς». Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο για το αν περνάνε ή όχι τα μέτρα δεν είναι οι ψηφοφορίες στη Βουλή στις 18 Μάη, αλλά είναι οι αγώνες του εργατικού κινήματος.

Η επιτυχία της πανεργατικής απεργίας θα σπάσει την προπαγάνδα ότι «ο κόσμος δεν βγαίνει στους δρόμους όπως παλιά, γιατί δείχνει ανοχή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».
Θα δώσει στήριγμα και δύναμη σε όλες τις μάχες για να μην περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις στη ΔΕΗ, το νερό και το λιμάνι στη Θεσσαλονίκη. Θα ενισχύσει τους απεργούς των νοσοκομείων που οργώνουν τη χώρα ενάντια στη διάλυση της Υγείας, απαιτώντας προσλήψεις. Θα δυναμώσει τη μάχη ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τις μαζικές απολύσεις. Θα πιέσει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να προχωρήσουν σε απεργιακή κλιμάκωση, ώστε να μη γίνουν πράξη τα νέα μέτρα.
Γι' αυτό στις 17 Μάη πρέπει να νεκρώσουν όλοι οι χώροι δουλειάς και να πλημμυρίσουν οι δρόμοι από απεργούς. 

Την επομένη της πανεργατικής, Πέμπτη 18 Μάη, ξεκινάει το τετραήμερο φεστιβάλ συζητήσεων «Μαρξισμός 2017» με αφορμή τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση (ΑΣΟΕΕ, Πατησίων 76), με κεντρική συζήτηση την ίδια μέρα στις 19.00 το αν μπορεί η εργατική αντίσταση να νικήσει. Ομιλητές από όλα τα εργατικά μέτωπα, τα νοσοκομεία, την εκπαίδευση, το νερό, τα λιμάνια, τους ναύτες και τον ιδιωτικό τομέα θα ανοίξουν τη συζήτηση για τις μάχες απέναντι στο νέο μνημόνιο αλλά και για την εργατική απάντηση στον δήθεν μονόδρομο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Γιατί η πραγματικότητα είναι ότι δυναμώνοντας το απεργιακό κίνημα χτίζουμε ταυτόχρονα και την εργατική εναλλακτική πρόταση απέναντι στη βαρβαρότητα διαρκείας που μας προσφέρουν. Δεν έχουμε ανάγκη τα λεφτά της «δόσης» που θα εκταμιεύσουν σαν αντάλλαγμα για την τήρηση της συμφωνίας. Ολα τα λεφτά θα πάνε πίσω ως τοκοχρεολύσια στα ταμεία των τραπεζιτών. Η εναλλακτική λύση είναι η στάση πληρωμών και η διαγραφή του χρέους. Να συγκρουστούμε με το ευρώ και την Ε.Ε. Να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες και όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων. 

*Μέλος του κινήματος «Συντονισμός ενάντια στα μνημόνια» και του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος
Πηγή www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου