Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

24ωρη γενική απεργία και πορείαφωτογραφία αρχείου | ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή, οδηγεί σε απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένους, κόμματα φορείς και συνδικάτα. Η efsyn.gr συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που αποφάσισαν οι ενώσεις των ΜΜΕ για την Τρίτη. Ποιοι κλάδοι θα απεργήσουν και πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς την Τρίτη και την Τετάρτη.
 
Με μπαράζ κινητοποιήσεων υποδέχονται τα νέα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης εργαζόμενοι, κόμματα, φορείς και συνδικάτα. Το σύνολο σχεδόν των κοινωνικών ομάδων θα συμμετάσχει στην γενική απεργία για το «4ο Μνημόνιο», ενώ οι μετακινήσεις το απεργιακό τριήμερο, και ιδιαίτερα την Τετάρτη, θα διεξάγονται μετ' εμποδίων. 
Για την Τρίτη, οι εργαζόμενοι στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ) έχουν προκηρύξει στάση εργασίας και θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα που προέκυψε με τους συμβασιούχους ύστερα από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. 
Τα σωματεία των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) λόγω πένθους και σε ένδειξη σεβασμού προς τους νεκρούς στο πρόσφατο τραγικό δυστύχημα στο Αδενδρο Θεσσαλονίκης θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας την Τρίτη, από τις 9.30 έως τις 16.30, ώστε το προσωπικό να παραστεί στις κηδείες των δύο εργαζομένων. 

Οι συγκεντρώσεις 

Την Τετάρτη, το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά) και σε συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Επίσης καλεί ξανά σε απογευματινά συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις την Πέμπτη. «Ολοι μαζί, εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες, αγρότες, νέοι και νέες, να βάλουμε φρένο στη διαρκή εξαθλίωση της ζωής μας, να διεκδικήσουμε την αναπλήρωση των απωλειών μας, να αγωνιστούμε για νέες διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κάλεσμα. 
Η κεντρική συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματιστεί για τις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στην απεργία καλεί επίσης η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) με έμφαση στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. «Παραλύει» και ο κλάδος της Υγείας καθώς απεργούν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) όπως και οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ-48ωρη). 
Στην απεργία συμμετέχουν ακόμη διάφοροι επιστημονικοί φορείς, το προσωπικό των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ), οι καθηγητές και οι δάσκαλοι (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ) και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Απεργούν επίσης οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, τους ΟΤΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις πολεοδομίες, όπως και το προσωπικό των τραπεζών (ΟΤΟΕ) ενώ σε τριήμερη αποχή προχωρούν οι συμβολαιογράφοι. 
Η «Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων για το συντονισμό» και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλούν σε συγκέντρωση στις 10.30 στο Μουσείο. Η Λαϊκή Ενότητα καλεί σε προσυγκέντρωση στις 10.30 στη Χαλκοκονδύλη και Πατησίων. Στις 11 στο Μουσείο καλούν συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου. 
Ο «Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια» καλεί σε συγκέντρωση στις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ επίσης για τις 11 στις Χαλκοκονδύλη και Πατησίων καλούν η Ταξική Πορεία και η Λαϊκή Αντίσταση ΑΑΣ. «Τα μέτρα αυτά είναι προς όφελος της ντόπιας άρχουσας τάξης και των ιμπεριαλιστών, ενώ τα λεγόμενα "αντίμετρα" για να "χρυσωθεί το χάπι", αποτελούν μια απάτη που ούτε στο ελάχιστο δεν αντισταθμίζουν τη λεηλασία και την επίθεση» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η τελευταία. 
Το απόγευμα οι ένστολοι (αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί) θα προχωρήσουν σε πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 5 στην πλατεία Κολοκοτρώνη ενάντια στις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια 

Οι μετακινήσεις 

Την Τετάρτη και την Πέμπτη τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ θα κινούνται μεταξύ 9.00 και 21.00 λόγω στάσεων εργασίας. Τα τρόλεϊ μεταξύ 9.00 και 20.30. Την ημέρα της απεργίας (Τετάρτη) το μετρό και ο ηλεκτρικός (ΣΤΑΣΥ) θα κινούνται μόνο μεταξύ 9.00 και 16.00. Τα δρομολόγια του μετρό αύριο θα τερματίζουν στον σταθμό Δουκ. Πλακεντίας λόγω της 24ωρης απεργίας των σιδηροδρομικών. Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ώς τα ξημερώματα της Πέμπτης θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών). Σε αυτό το 24ωρο θα ακινητοποιηθούν τα τρένα στο βασικό σιδηροδρομικό δίκτυο και στις προαστιακές γραμμές. 
Έπειτα από πολλά χρόνια θα κλείσουν για τέσσερις ώρες όλα τα ελληνικά αεροδρόμια, λόγω της στάσης εργασίας από τις 11 π.μ. ώς τις 3 μ.μ. που έχουν κηρύξει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Θα υπάρξουν αλλαγές ή ακυρώσεις δρομολογίων και οι επιβάτες θα ενημερωθούν από τις αεροπορικές εταιρείες. 
Κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο δεν θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη, καθώς τα πλοία όλων των κατηγοριών θα ακινητοποιηθούν στα λιμάνια της χώρας μετά την κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργίας από την ΠΝΟ. Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει την απεργία «προειδοποιητική» και επισημαίνει ότι υπάρχει προοπτική κλιμάκωσης, καθώς κανένα από τα αιτήματά τους δεν έχει λυθεί. Την Τετάρτη κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά λιμάνια της χώρας, καθώς η ΟΜΥΛΕ και οι λιμενεργάτες συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. 
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ