Σάββατο, 13 Μαΐου 2017

Συναντήσεις κορυφής στην Κίνα

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ΚίναΤο συνολικό πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται ιδιαίτερα έντονο | EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI
Χρέος, περιφερειακές σχέσεις, επενδύσεις, προσφυγικό και Κυπριακό, είναι μερικά από τα βασικά θέματα τα οποία θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με διεθνείς ηγέτες και αξιωματούχους, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα.


Άφιξη στο Πεκίνο για τις εργασίες του 
 Ενισχύουμε τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Κίνας.
Στο περιθώριο της παρουσίας του στο Φόρουμ «Belt and Road» στο Πεκίνο, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση, που αποτέλεσε αντικείμενο πολυήμερων συζητήσεων ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, έρχεται σε μια στιγμή κρίσιμη για τις σχέσεις των δύο χωρών, και ιδιαίτερα στο πεδίο του προσφυγικού και το Κυπριακό.
Το συνολικό πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται ιδιαίτερα έντονο, καθώς θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τσινπίνγκ, και τον πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ. Οι περιφερειακές εξελίξεις και οι διμερείς συνεργασίες θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων αυτών, σε μια περίοδο που σχεδόν όλες οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις δείχνουν το επενδυτικό και γεωπολιτικό τους ενδιαφέρον για την Ελλάδα.
Ξεχωριστή σημασία έχει επίσης η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Το χρέος και οι αναγκαίες αποφάσεις για την ελάφρυνσή του θα τεθούν στο τραπέζι λίγα 24ωρα μετά την αναμενόμενη σύσκεψη των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών, του Ταμείου και της Γερμανίας στο Μπάρι της Ιταλίας.

Οι πρώτες επαφές 


Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
Συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες, σήμερα στο Πεκίνο.
Μεταξύ άλλων συζητήσαμε με στελέχη της Κινεζικής Εταιρείας
Ηλεκτρισμού, 1/2
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική αντιπροσωπεία στις πρώτες της επαφές επί κινεζικού εδάφους συνάντησαν παράγοντες της State Grid. Εκεί, εξετάστηκαν οι δυνατότητες για την πορεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας καθώς ο κινέζικος κολοσσός συνιστά το στρατηγικό επενδυτή του ΑΔΜΗΕ, από το Δεκέμβριο του 2016.
Συζητήθηκαν μια σειρά από πιθανά επενδυτικά σχέδια, για τα οποία η κινεζική εταιρία δείχνει έντονο ενδιαφέρον σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές, τα δίκτυα καθώς και η διασύνδεση των νησιών.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο project του EuroAsia Interconnector, το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ενώνει ενεργειακά Κρήτη, Κύπρο, Ισραήλ.
Ένα project που η κινεζική πλευρά, μέσω της συμμετοχής της στον ΑΔΜΗΕ και το ρόλο που θα έχει αυτός στο συνολικό σχέδιο, εξετάζει τρόπους ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί ένα σπουδαίο έργο για ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου. 

Κέντρο Ελληνικών Σπουδών

Στο μεταξύ, ο Αλ. Τσίπρας συμμετείχε και απεύθυνε χαιρετισμό στα εγκαίνια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών.
Στην ομιλία του υπογράμμισε τη διαπίστωση ότι Ελλάδα και Κίνα δεν μοιράζονται μόνο ένα κοινό παρελθόν, αλλά και ένα κοινό όραμα για το μέλλον, που θα βασίζεται στην καλύτερη γνώση τους ενός για τον άλλον.
Και σημείωσε την ελπίδα, ότι με την προώθηση των σύγχρονων ελληνικών σπουδών στην Κίνα, η χώρα μας θα συνεχίσει να γοητεύει το φιλομαθή, όπως τον χαρακτήρισε, κινεζικό λαό, αποκαλύπτοντας σε αυτόν τον ανεξάντλητο πλούτο της, με απτά οφέλη στις διμερείς σχέσεις.
Καταλήγοντας ο Αλ. Τσίπρας συνεχάρη τις αρχές του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών του Πεκίνου, εκφράζοντας τη στήριξή του στο εγχείρημά τους για το νέο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, τέλος εξέφρασε τη χαρά του για την υποδοχή της οποίας έτυχε από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Κίνα έχει ως εξής (αναγράφεται η τοπική ώρα Πεκίνου: +5 ώρες από την Ελλάδα):

Σάββατο, 13 Μαΐου 2017

 • 10:35, Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΛΔ Κίνας, κ. Xi Jinping
 • 12:30, Συμμετοχή και ομιλία στο 2ο Ελληνο-Κινεζικό Φόρουμ Πόλεων
 • 17:50, Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της ΛΔ Κίνας, κ. Li Keqiang

Κυριακή, 14 Μαΐου 2017

 • 09:00-10:10, Έναρξη εργασιών του Belt and Road Forum με ομιλία του Πρόεδρου της ΛΔ της Κίνας, κ. Xi Jinping
 • 10:30-12:30, Διάλογος Υψηλού Επιπέδου / Ολομέλεια του Belt and Road Forum
 • 18:00, Άφιξη στο Μέγαρο του Λαού, υποδοχή από τον Πρόεδρο της ΛΔ Κίνας και ομαδική φωτογραφία
 • 18:30-19:30, Επίσημο δείπνο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων
 • 20:00-21:00, Πολιτιστική εκδήλωση στην Εθνική Όπερα του Πεκίνου

Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

 • 10:00-12:00, 1η Στρογγυλή Τράπεζα των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων:«Συνέργεια πολιτικής για στενότερη συνεργασία»
 • 12:35-12:50, Γεύμα Εργασίας:«Πολιτιστικές ανταλλαγές και οικοδόμηση ανθρώπινων δεσμών»
 • 14:00-16:00, 2η Στρογγυλή Τράπεζα των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων:«Συνεργασία συνδεσιμότητας για διασυνδεδεμένη ανάπτυξη»
Αναχώρηση από το Πεκίνο προς Αθήνα.
Πηγή www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου