«Μπαλάκι» οι ευθύνες μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας

Πολ Τόμσεν - Βόλφανγκ ΣόιμπλεΣκληρά παζάρια ΔΝΤ- Βερολίνου | Eurokinissi / Ap photo
Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Γερμανίας για το χρέος και τα ύψη των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, όπου η κυβέρνηση παρακολουθούσε στωικά τις δύο πλευρές να κονταρο­χτυπιούνται.
Οι αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους παραπέμπονται στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, καθώς στη σχεσινή δεν υπήρξε συμφωνία, ούτε για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Μετά των τέλος των εργασιών του Ecofin στις Βρυξέλλες σήμερα, ο Γερμανός υπουργών Οικονομικών τόνισε ότι «το ΔΝΤ αποδείχτηκε δύσκολο στις διαπραγματεύσεις» και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι Ταμείο θα συμφωνήσει για το ζήτημα της Ελλάδας.
Σύμφωνα πάντα με τον ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η παραμονή του Ταμείο είναι αναγκαία, όπως στην περίπτωση μιας απόφασης για μεσοπρόθεσμες ελαφρύνσεις, θα πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα, για το οποίο δεν έχει την εντολή από το γερμανικό Κοινοβούλιο..
Ωστόσο, ο ίδιος επέκρινε το ΔΝΤ ότι είχε κάνει στο παρελθόν πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και γι΄ αυτό είναι διστακτικό στο θέμα της συμμετοχής του στο πρόγραμμα. 
Αποκάλυψε ότι χθες «υπήρχε μία χώρα μέλος που αρνήθηκε να υποστηρίξει τη συμφωνία» προσθέτοντας ότι «ορισμένοι από τους συναδέλφους είπαν μάλιστα στο τέλος: Δεν είμαστε δα και μέτοχοι του ΔΝΤ». Όμως πως «δεν ήμουν εγώ αυτός». 
Ειδικότερα, αναφορικά με τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης είπε ότι «δεν μπλοκάρει τις αποφάσεις για την Ελλάδα». «Αυτό που θέλουμε είναι να τηρούνται οι κανόνες» είπε για να συμπληρώσει ότι «εάν όλα πάνε καλά θα επιτευχθεί συμφωνία στο επόμενο  του Eurogroup.

Τόμσεν: Χρειάζεται πακέτο ελάφρυνσης του χρέους

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα υιοθέτησε ένα πολύ ισχυρό πρόγραμμα, το οποίο θα επιτρέψει μια πιο φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική πολιτική». Το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με τον Τόμσεν, αντιμετωπίζει τα «δύσκολα» και «ευαίσθητα» θέματα για τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και στο συνταξιοδοτικό.
«Είμαι βέβαιος ότι είναι ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, το οποίο το ΔΝΤ θα μπορούσε να το στηρίξει με ένα πρόγραμμα (τύπου stand by arrangement)» είπε ο ίδιος σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ενώ επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ συμμετείχε στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η διοίκηση του ΔΝΤ θα λάβει την τελική απόφαση.
«Για να προχωρήσουμε περαιτέρω χρειάζεται ένα αξιόπιστο πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» τόνισε, σημείωσε ωστόσο ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί διότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για «περισσότερο ρεαλιστικές υποθέσεις» και «μεγαλύτερη σαφήνεια».
Ο Τόμσεν κατέληξε λέγοντας ότι το ΔΝΤ δέχεται τις βασικές υποθέσεις της συμφωνίας του Mαΐου του 2016 και ξεκαθάρισε πως τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος, αλλά θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν πριν από τη λήξη του.

Bloomberg: Όχι από το ΔΝΤ σε 15ετη επέκταση ωριμάνσεων

Το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση των χθεσινών συζητήσεων, αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι πρότειναν στο Ταμείο δεκαπενταετή ωρίμανση ορισμένων από τα δάνεια, ωστόσο, η πλευρά του ΔΝΤ αρνήθηκε.
Το Ταμείο έκρινε ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά για να συμφωνήσει πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Ένα διαφορετικό σενάριο από την Handelsblatt

Η γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, αναφέρει ότι Γερμανία και ΔΝΤ δεν είναι τόσο μακριά από τη συμφωνία.
Σύμφωνα με την Handelsblatt το Ταμείο έχει εκφράσει την επιθυμία του να συμμετέχει σε ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας. Μια τέτοια κίνηση θα είναι νίκη για τον Βόλγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιμένει στην συμμετοχή (και χρηματοδοτικά) του ΔΝΤ.
Με βάση τη συμφωνία αυτή το ΔΝΤ θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά μόνο εφόσον η Ελλάδα μπορεί να αποδείξει ότι το χρέος της είναι βιώσιμο. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Ελλάδα απέρριψε τη συμφωνία.
Οι χώρες της Ευρωζώνης συνεχίζουν τη συζήτηση για το αν θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα στο τέλος του προγράμματος το 2018, αλλά το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι δεν του δόθηκαν οι αρκετές λεπτομέρειες για ένα τέτοιο σχέδιο ώστε να δώσει νέο δάνειο.
Ωστόσο, η γενική συμφωνία του ΔΝΤ να συμμετάσχει θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στον Β. Σόιμπλε να «ηρεμήσει» του σκεπτικούς Γερμανούς βουλευτές διαβεβαιώνοντάς τους ότι το ΔΝΤ συμφωνεί να συνεχίσει στο πρόγραμμα.
Ο τελευταίος αυτός συμβιβασμός θα έδινε στην Ελλάδα μια μικρή ανάσα, λίγο πριν τον κρίσιμο Ιούλιο, όταν η χώρα έχει να πληρώσει 7,3 δισ. ευρώ σε δάνεια. 

Δόση με ή χωρίς το ΔΝΤ;

Χθες, στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Eurogroup, σε ερώτηση εάν η συμφωνία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη για την εκταμίευση της δόσης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απέφυγε να απαντήσει ευθέως, τόνισε όμως:
«Είναι πολύ σημαντικό για το Eurogroup το ΔΝΤ να ειναι μέρος του προγράμματος. Ηταν στοχος μας από το καλοκαίρι του 2015 να συμμετάσχει επίσημα. Ναι αυτό σημαίνει και οικονομικά εργαλεία, οικονομικό πρόγραμμα από την πλευρά του ΔΝΤ και περισσότερες λεπτομέρειες για το τι θα είναι, πότε θα τεθεί σε ισχύ κλπ δεν μπορώ να πω σε αυτή τη φάση».
Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει κανένα απολύτως σενάριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που δεν περιλαμβάνει την εκταμίευση της δόσης έχει εγκριθεί ήδη η τεχνική συμφωνία».

Έκκληση Κομισιόν προς όλους για «υπευθυνότητα» 

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διά στόματος του Μαργαρίτη Σχοινά κάλεσε «όλες τις πλευρές να δείξουν υπευθυνότητα και να τιμήσουν τις προσπάθειες της Ελλάδας και του ελληνικού λαού τους τελευταίους μήνες».
Στην καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν εμφανίστηκε βέβαιος  ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και τώρα είναι η σειρά των εταίρων της να κάνουν το ίδιο
«Είναι θετικό ότι το Eurogroup αναγνώρισε τη σημαντική πρόοδο που πέτυχε η Ελλάδα σχετικά με το πακέτο πολιτικής και την εφαρμογή των προαπαιτουμένων» τόνισε ο Μ. Σχοινάς προσθέτοντας ότι η Επιτροπή πιστεύει πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι «εφικτή σύντομα».
Τέλος, ο κ. Σχοινάς ανέφερε πως «ο πρόεδρος Γιούνκερ θα συνεχίσει να εργάζεται για την διευκόλυνση μιας συνολικής συμφωνίας το συντομότερο δυνατό».

Διαβεβαιώσεις για έγκαιρη εκταμίευση της δόσης

Τη βεβαιότητα ότι ως το Eurogrop της 15ης Ιουνίου θα βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, ο οποίος θα επιτρέψει την έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, εκφράζουν καλά πληροφορημένες πηγές των Βρυξελλών.
Δεν θα υπάρξει κανένα δράμα για την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Η δόση θα εκταμιευθεί εγκαίρως», δηλώνουν οι ίδιες πηγές από τις Βρυξέλλες, οι οποίες ωστόσο βεβαιώνουν ότι για να επέλθει ένας συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων στο θέμα του χρέους, εντός των τριών επόμενων εβδομάδων, θα πρέπει να συμβούν δύο πράγματα: πρώτον, να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και δεύτερον οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας να βασιστούν σε υποθέσεις που στα μάτια του ΔΝΤ να είναι "ρεαλιστικές" και "αξιόπιστες".
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ θεωρεί ότι μετά το 2022 τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον στο 1,5% του ΑΕΠ, ενώ οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι θα πρέπει να διαμορφωθούν μεταξύ 2% και 2,5%. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι εκτιμήσεις των Ευρωπαίων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι καθόλου ρεαλιστικές και αυτό επηρεάζει και τις αποφάσεις για το χρέος.
Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν πως το ΔΝΤ θεωρεί ότι, με βάση την έως τώρα εμπειρία του, μια χώρα με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας, με χαμηλή παραγωγικότητα, υψηλή ανεργία νέων, αδύναμη διοίκηση κτλ., δεν είναι εφικτό να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πρωτογενή πλεονάσματα για πάρα πολλά χρόνια.
Σχετικά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, το ΔΝΤ θέλει να αποσαφηνιστούν τώρα, στη βάση της απόφασης του Μαΐου του 2016. Μεγαλύτερη σαφήνεια για το ΔΝΤ σημαίνει συγκεκριμένη απόφαση για πόσα χρόνια θα επιμηκυνθεί η ωρίμανση των δανείων της Ελλάδας και η περίοδος χάριτος αποπληρωμής τους. 
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ