Ξυπνά με «Αλογόμυγες» τους κοιμώμενους πολίτες

Νίκος Καλογερόπουλος

Εχουμε πολλά χρόνια να παρακολουθήσουμε τον Νίκο Καλογερόπουλο σε κεντρική σκηνή της Αθήνας.
Οχι πως δεν πραγματοποιεί κατά καιρούς κάποιες αστραπιαίες εμφανίσεις, ωστόσο αυτές δεν παύουν να είναι σποραδικές τα τελευταία χρόνια.
Απόψε λοιπόν και την ερχόμενη Τετάρτη ο περίφημος Νίκος Καλογερόπουλος («Μάθε παιδί μου γράμματα», «Λούφα και παραλλαγή», «Μεθυσμένη Πολιτεία», «Οι Ιππείς της Πύλου», κ.ά.) θα παίζει στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο και είναι από τις ευκαιρίες εκείνες που δεν χάνονται.
Η παράστασή του λέγεται «Οι Αλογόμυγες» και, όπως τονίζει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.», «το σύστημα δεν θέλει αλογόμυγες, θέλει μύγες τσε-τσε για να κοιμάσαι και να μην το ενοχλείς. Οι αλογόμυγες είναι χρήσιμες για τους πολίτες που με έναν αναγραμματισμό γίνονται οπλίτες και υπερασπίζονται τη δημοκρατία και τους θεσμούς από τους σφετεριστές και τους λαοπλάνους».
Αντίστοιχη είναι και η απάντησή του στο ερώτημα γιατί έχει «εξαφανιστεί» από το προσκήνιο.
«Γιατί “έσπερνα” αλογόμυγες στην επαρχία» εξηγεί.
Ο Νίκος Καλογερόπουλος ζει τα τελευταία χρόνια στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας. Πήρε εκεί έναν εγκαταλειμμένο σιδηροδρομικό σταθμό και τον μεταμόρφωσε σε χώρο τέχνης και πολιτισμού δίνοντάς του το όνομα «Τρενοτεχνείο».
Μόνος του, με μεράκι και ατελείωτη προσωπική εργασία, δίχως την παραμικρή βοήθεια από τους κρατικούς φορείς.
Εμπνεύστηκε τον τίτλο από την «Απολογία Σωκράτους» του Πλάτωνα:
«Γιατί αν με σκοτώσετε (Ανδρες Αθηναίοι) άλλον σαν κι εμένα δεν θα βρείτε -για να το πω απλά κι αστεία- που να τον έχει ορίσει ο θεός να βρίσκεται κοντά στην πόλη, η οποία λόγω μεγέθους μοιάζει νωθρό άλογο ράτσας και χρειάζεται αλογόμυγα να την ξυπνάει. Νομίζω ότι σαν τέτοια με έχει βάλει στην πόλη ο θεός, να μη σταματώ όλη τη μέρα να σας ξυπνώ, να σας πείθω και τον καθένα χωριστά να επικρίνω τριγυρίζοντας παντού».
Ο ίδιος γράφει τη μουσική, τους στίχους και τραγουδάει.
Ποια η βασική διαφορά και ποια η βασική ομοιότητα ανάμεσα σε μια θεατρική και μια μουσική παράσταση;
«Στη θεατρική παράσταση ακούς και δεν μιλάς, στη μουσική ακούς και τραγουδάς» απαντά.
Ο Νίκος Καλογερόπουλος, ο «πολυπράγμων ηθοποιός, σκηνοθέτης, μπουζουκοτραγουδοποιός, συγγραφέας, ποιητής, πνευματικό τέκνο του Μακρυγιάννη, του Κολοκοτρώνη και του Καραϊσκάκη», έρχεται με μία μουσική θεατρική παράσταση για να... τσιμπήσει και να... ξυπνήσει τους κοιμωμένους και τους σιωπηλούς κατοίκους του άστεως.
«Ολα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν». Πόσα «όχι» έχει πει σε διάφορες κατά καιρούς προτάσεις;
«Τα “όχι” μου είναι πολύ περισσότερα από τα “ναι” μου, μπορώ να σου πω, πάνω από 62%, έτσι έχω και ηθικό πλεονέκτημα, κατάλαβες;»
Αμέ, πώς δεν κατάλαβα, που λέμε και στην Κυπαρισσία...
Εχει τον δικό του μοναδικό τρόπο ο Καλόγερας, «ο Καλόγερος ο Αρματολός» όπως μας αυτοπροσδιορίζεται.
«Η τέχνη αποτελεί πρωτίστως καταφύγιο για τους πολίτες», επισημαίνει. «Και για τους οπλίτες αποτελεί, αλλά δευτερευόντως. Προσοχή, όμως, οι δικές μου αλογόμυγες δεν τσιμπάνε αλλά δαγκώνουνε».

 Info:

«Γυάλινο Μουσικό Θέατρο - Up Stage», λ. Συγγρού 143, τηλ.: 210-9316101. Τετάρτη 3 και 10 Μαΐου. Ωρα έναρξης 22.00.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ