Τα επόμενα βήματα και το ορόσημο του Μαΐου

Κινήσεις σε όλα τα μέτωπα από την κυβέρνηση | EUROKINISSI
Σύντομα θα προωθηθούν στη Βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι ώστε να ψηφιστούν στο Κοινοβούλιο πριν από το Eurogroup της 22ας Μαΐου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός βλέπει σήμερα τους υπουργούς του, ενώ σύντομα θα πραγματοποιηθεί και συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Την Πέμπτη (04/05), αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group με θέμα την τεχνική συμφωνία, αλλά και το ζήτημα του χρέους.
Άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων, αλλά και τις θετικές δηλώσεις από το εξωτερικό, περιμένει τις επόμενες ενέργειες για το χρέος, κάτι που θα εξασφαλίσει και την είσοδο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ανοιχτό, πάντως, παραμένει και το ενδεχόμενο να αναλάβει πρωτοβουλίες και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας προχωρώντας σε επαφές με Ευρωπαίους ομόλογούς του, αλλά και με την ηγεσία του ΔΝΤ. 
Το θέμα του χρέους αναμένεται να συζητηθεί και στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, στις 11 και 13 Μαΐου.  

Συμφωνία που έχει ισορροπία

Μιλώντας σήμερα στο κανάλι της Βουλής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για μια συμφωνία που έχει μια ισορροπία, ενώ τόνισε ότι είναι κλειδί για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εξήγησε την αναγκαιότητα της συμφωνίας, ενώ υπογράμμισε ότι  «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση μέχρι τις 22 Μαΐου να υπάρξει πρόσθεση νέων μέτρων. Όταν τελειώνει η τεχνική συμφωνία, τελειώνει η τεχνική συμφωνία».

Αντίμετρα και σύγκρουση με τη ΝΔ

Στο εσωτερικό μέτωπο η κυβέρνηση αναμένεται να εστιάσει στα αντίμετρα ώστε να μετριαστούν οι δικαιολογημένα αρνητικές εντυπώσεις από τις πιο δύσκολες πτυχές της συμφωνίας.
Σύντομα ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ωστόσο από το Μαξίμου δεν περιμένουν διαρροές όταν έλθει η συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε ότι υπάρχουν προβληματισμοί, ανησυχίες και έκανε λόγο για μια πολιτική συνθήκη εξαιρετικά δύσκολη για ένα κόμμα της Αριστεράς. Τόνισε, πάντως, ότι υπάρχει και στρατηγική για το μέλλον και την μετέπειτα πορεία.
Αναφορικά με τη στάση απέναντι στην αντιπολίτευση θεωρείται δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στους υψηλούς τόνους επιδιώκοντας, κυρίως, να αναδείξη την άρνηση της ΝΔ, αλλά και των υπολοίπων κομμάτων να στηρίξουν τα θετικά μέτρα της συμφωνίας.
Για τον λόγο αυτό τα αντίμετρα θα κατατεθούν σε ξεχωριστό νομοσχέδιο, όπως προανήγγειλε από την Τρίτη ο Δ. Τζανακόπουλος.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ