Ποιοι επενδύουν στην αποτυχία;

Συνεδρίαση EurogroupEuropean Union
Μια εβδομάδα απομένει ώς το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, αλλά κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για το αποτέλεσμα.
Υστερα από όσα έχουμε δει από τους δανειστές στα επτά χρόνια των μνημονίων -και με δεδομένες τις διαφορές τους στο ζήτημα του ελληνικού χρέους- θα ήταν αφέλεια να ελπίζουμε ότι θα έχουμε διαφορετική συμπεριφορά από μέρους τους.
Τη δοκιμασία θα την υποστούμε ώς το τέλος.
Και εμείς και αυτοί γνωρίζουμε το πρόβλημα, γνωρίζουμε και τη λύση.
Μια ξεκάθαρη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, που θα έδινε τη δυνατότητα στη χώρα να βγει επιτυχώς στις αγορές στο τέλος του τρίτου μνημονίου είναι η διέξοδος.
Οτιδήποτε άλλο είναι ανακύκλωση του προβλήματος. Το ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζητώντας από τη Γερμανία και το ΔΝΤ «να φροντίσουν ώστε να υπάρξει τώρα σαφήνεια αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, για να δοθεί ένα ξεκάθαρο σημάδι στις χρηματαγορές ότι κανένας επενδυτής δεν θα πρέπει να φοβάται να επενδύσει χρήματα στην Ελλάδα».
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε, χθες, παρόντος του πρωθυπουργού, ζητώντας από τους δανειστές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στη χώρα μας, από τη στιγμή που η τελευταία ανταποκρίθηκε στις δικές της δεσμεύσεις.
Η ηγεσία του κυβερνητικού κόμματος προχώρησε και σε μια σαφή προειδοποίηση προς το ΔΝΤ ότι δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα που το Ταμείο απαίτησε εφόσον αυτό δεν θα συμμετάσχει κανονικά στο ελληνικό πρόγραμμα. Ηταν μια ξεκάθαρη απάντηση στις προχθεσινές δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ.
Ολα αυτά συνιστούν μια προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να πιέσει στο μέτρο των δυνατοτήτων της τους εταίρους και δανειστές.
Ποιος αμφιβάλλει ότι αυτή η πίεση θα ήταν ισχυρότερη -και θα ενίσχυε σημαντικά τις προσπάθειες των Ευρωπαίων που μας στηρίζουν- αν προσυπογραφόταν στην πράξη και από ανάλογες κινήσεις των ελληνικών φιλοευρωπαϊκών κομμάτων;
Περιμένουμε να το δούμε τις επόμενες ημέρες, καθώς αρνούμαστε να πιστέψουμε πως υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που επενδύουν στην αποτυχία με την ελπίδα να τη χρεώσουν στην κυβέρνηση, αντί να επενδύουν σε μια καλύτερη προοπτική της χώρας.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ