Γύρισε την πλάτη στο κλίμα στον κήπο με τα ρόδα


Ντόναλντ ΤραμπAP Photo/Susan Walsh
Οι ΗΠΑ, παρά τις διεθνείς πιέσεις, αποσύρονται και επισήμως από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του προέδρου της χώρας Ντόναλντ Τραμπ. Την ίδια στιγμή, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα αποφασίζουν να ηγηθούν της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εκδίδοντας κοινή δήλωση.
Από τον Κήπο με τα Ρόδα, ο Αμερικανός πρόεδρος, αφού μίλησε για τα επιτεύγματα της διακυβέρνησής του από την ημέρα που εξελέγη, σε οικονομία, μετανάστευση και διπλωματία, τόνισε ότι τηρεί τις υποσχέσεις του.
Όπως είπε, έπρεπε να εκπληρώσει τη δέσμευσή του και να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού.
Όπως είπε, είναι μια «άδικη» και «κακή συμφωνία για τους Αμερικανούς εργαζομένους», τους οποίους ο ίδιος βάζει σε προτεραιότητα, και ότι η διοίκηση Ομπάμα δεν διαπραγματεύθηκε όπως έπρεπε και η συμφωνία είχε μόνο μειονεκτήματα για τον αμερικανικό λαό.
Μεταξύ άλλων είπε ότι η συμφωνία «κοστίζει πολλά στις ΗΠΑ» και στους Αμερικανούς φορολογούμενους και πως προτίθεται να διαπραγματευθεί μια «καλύτερη».
Θα δώσει τέλος και στην οικονομική συμμετοχή στο Ταμείο για το Κλίμα, που κοστίζει τόσο σε χρήματα όσο και σε θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς, ακόμη και στην αυτοκινητοβιομηχανία, που είναι ζωτική για τις ΗΠΑ.
Μεταξύ των οικονομικών τομέων που «θίγονται» από τη συμφωνία ανέφερε την τσιμεντοβιομηχανία, τον άνθρακα, τον χάλυβα, το χαρτί, με συνολικές απώλειες σε θέσεις εργασίας της τάξης των 3 εκατομμυρίων.
Επίσης, υποστήριξε ότι με την παρούσα συμφωνία όσοι μολύνουν θα συνεχίσουν να μολύνουν, όπως η Κίνα και η Ινδία έως το 2030 θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Και τόνισε ότι ενώ οι ΗΠΑ χάνουν ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης, οι άλλες χώρες θα τις κερδίζουν, και σε ένα παραλήρημα λαϊκισμού εξήγησε τους λόγους γιατί αυτό θα είναι κακό για την αμερικανική οικογένεια, τους Αμερικανούς εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που τους δίνουν δουλειά.
Τέλος, αμφισβήτησε τα αποτελέσματα της συμφωνίας, ακόμη και αν όλες οι χώρες που την υπέγραψαν την εφάρμοζαν κατά γράμμα.
Όπως είπε, οι ΗΠΑ είναι και μπορούν να είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον χώρα, με τον καθαρότερο αέρα, το καθαρότερο νερό και ταυτόχρονα οικονομικά αναπτυγμένη και ισχυρή.
Μάλιστα, κατηγόρησε τις χώρες που επιμένουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να μείνουν στη συμφωνία για το κλίμα, το κάνουν διότι θέλουν να «γελούν εις βάρος των ΗΠΑ», απομυζώντας ακόμη και μέσω του Πράσινου Ταμείου, δεκάδες δισ. δολάρια υπέρ των αναπτυσσόμενων χωρών οι οποίες δεν θα τα επιστρέψουν ποτέ.
«Και δική μου δουλειά είναι προστατέψω τον αμερικανικό λαό», από την κοροϊδία και την εκμετάλλευση.

«Η συνθήκη δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση»

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα, υποστηρίζοντας πως η συνθήκη «δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση».
Αφού εξέφρασαν τη λύπη τους για την αμερικανική απόφαση, τόνισαν πως η εν λόγω συνθήκη προσφέρει «σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για ευημερία και ανάπτυξη».

Ε.Ε.-Κίνα συμμαχία

Λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, Κίνα και Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξαν ότι είναι αποφασισμένες να ηγηθούν της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο και εν αναμονή της απόφασης του Αμερικανού προέδρου, ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Τσετσιάνγκ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, δήλωσε με έμφαση ότι ο αγώνας κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη είχε «παγκόσμια συναίνεση» και είναι «διεθνής ευθύνη».
Η Κίνα, είπε, «τα τελευταία χρόνια παραμένει πιστή στη δέσμευσή της», ενώ τόνισε ότι ήταν από τις πρώτες χώρες που επικύρωσαν τη Συμφωνία του Παρισιού.
Από την πλευρά η Άνγκελα Μέρκελ, επισήμανε ότι η Γερμανία «θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από τη συμφωνία για το κλίμα η οποία είναι μέρος του ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου».
Αν και η Άνγκελα Μέρκελ και ο Λι Τσετσιάνγκ δεν επιτέθηκαν ευθέως στον Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ έκανε μια ανάρτηση στο Twitter στην οποία τον παρακαλεί «να μην αλλάξει το (πολιτικό) κλίμα προς το χειρότερο».
Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα -από τους μεγαλύτερους μολυντές του περιβάλλοντος και οι δύο- ανακοίνωσαν ότι αύριο Παρασκευή θα εκδώσουν κοινή δήλωση με την οποία θα επαναβεβαιώνουν τη στάση τους έναντι της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα το πρακτορείο Associated Press, στο κείμενο αυτό θα αναφέρουν ότι «είναι αποφασισμένοι να σφυρηλατήσουν μαζί, με περαιτέρω μέτρα και πολιτικές για την αποτελεσματική εφαρμογή των εκατέρωθεν συμφωνηθέντων» όσον αφορά τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Επίσης, θα καλέσουν «όλα τα μέρη να παραμείνουν στη συμφωνία του Παρισιού» και να «ενισχύσουν την προσπάθεια με το πέρασμα του χρόνου, σύμφωνα με τις πρόνοιες και τον σκοπό της συμφωνίας».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, υποσχέθηκε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να πιέζει τις ΗΠΑ να μειώσουν τις επικίνδυνες εκπομπές αερίων, ακόμη και αν ο πρόεδρος Τραμπ αποφασίσει να αποχωρίσει από τη συμφωνία.
Επιστολή προς τον Ντόναλντ Τραμπ είχαν στείλει επίσης και πέντε χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία και Σουηδία, με την οποία των καλούσαν να επιδείξει τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ και να «λάβει τη σωστή απόφαση» κρατώντας την Αμερική μέσα στη συμφωνία.
Όπως τόνιζαν, η αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι «δέσμευση για το καλό των παιδιών μας».
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ