Σαφήνεια για το χρέος, πράσινο φως για τη δόση

Άλλη μια κρίσιμη εβδομάδα επαφών με το βλέμμα στο Eurogroup | EUROKINISSI
Με στόχο τον όσο πιο σαφή προσδιορισμό των μέτρων για το χρέος προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να συνεχίζουν τις επαφές τους. Αναμένεται η εκταμίευση της δόσης, κρίσιμες οι επαφές με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών στην Αθήνα.
Η αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης για το ζήτημα του χρέους φαίνεται πως αναδεικνύεται στην βασική επιδίωξη όλων των εμπλεκόμενων πλευρών με το βλέμμα στο Eurogroup της Πέμπτης.
Αναφορικά με τη δόση, μετά και την ψήφιση του τελευταίου νομοσχεδίου, όλοι συμφωνούν πως αυτή θα εκταμιευθεί κανονικά μετά τη συνάντηση του Eurogroup.
Άλλωστε ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στην Real News επισημαίνει χαρακτηριστικά «Στον πρόλογό μου στο Εurogroup θα πω ότι το συμβόλαιο έχει εκπληρωθεί, δεν μπορούμε να ζητήσουμε περισσότερα από την Ελλάδα».
Το μεγάλο αγκάθι, πάντως, είναι το χρέος, ενώ στο μέτωπο αυτό έχει αναλάβει διαμεσολαβητική δράση η Γαλλία μέσω του υπουργού Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ. Ο Γάλλος υπουργός φθάνει στην Αθήνα τη δευτέρα και θα έχει επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, λίγες μόλις ημέρες μετά τις συναντήσεις του με τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η Αθήνα, με συμμάχους Παρίσι και Ρώμη, θα πιέσει για όσο το δυνατόν πιο σαφή προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων για το χρέος τη στιγμή που το Βερολίνο φαίνεται να βολεύεται με την «επί της αρχής» έγκριση των μέτρων από το ΔΝΤ (χωρίς εκταμίευση από το Ταμείο πριν το 2018).
Κύρια, άλλωστε, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι γρήγορη επιστροφή στις αγορές, αλλά και να δοθεί το σήμα στην ΕΚΤ να ανοίξει την πόρτα της ποσοτικής χαλάρωσης.
Στο τραπέζι, πάντως, υπάρχουν και σχέδια για ένα αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα είναι «κλειδί» στη συμφωνία με τη Γαλλία και τη Γερμανία να προκρίνουν μια τέτοια λύση.
Σε κάθε περίπτωση οι επαφές θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό, ενώ δεν αποκλείεται Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος να έχουν περαιτέρω συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ