Παίζει... καθυστερήσεις

ΕΣΡEUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Τη Δευτέρα κατά πάσα πιθανότητα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς θα αποστείλει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τα δύο επίμαχα ερωτήματα για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών και το (αρχικό) τίμημα στη δημοπρασία που θα χρειαστεί για την καθεμία από αυτές.
Θα πρέπει το ΕΣΡ να απαντήσει επίσης και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο διαγωνισμός. Δεν το παίρνει για άλλη καθυστέρηση όσο κι αν... το προσπαθεί. Και το προσπαθεί με κάθε τρόπο. Το τελευταίο κρούσμα είχε να κάνει με την τροπολογία που ψηφίστηκε την Τετάρτη, έως κι αυτήν πήγαν να μπλοκάρουν από το ΕΣΡ.
Ούτε οι ίδιοι οι καναλάρχες δεν θα έδειχναν τέτοιο οίστρο.
Η τροπολογία περιελάμβανε διάταξη με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους τηλεοπτικούς σταθμούς που θα πάρουν άδεια να εκπέμψουν και σε τυπική ευκρίνεια -εκτός της υψηλής (high definition)- μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2021. Διαδικαστικό μοιάζει το ζήτημα, αλλά το ΕΣΡ προσπάθησε να το κάνει φλέγον.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από το υπουργείο να... διορθώσει την τροπολογία και να προσθέσει πως για τον τύπο της ευκρίνειας, αν θα είναι standard ή high definition δηλαδή, απαιτείται η «σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ».
Ηθελε δηλαδή το Συμβούλιο να βάλει νέα προσκόμματα στη διαδικασία. Είχαμε και έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας του ΕΣΡ για το συγκεκριμένο θέμα. Μόνο ο Γιώργος Πλειός διαφώνησε.
Και ήταν αυτός που είπε πως δεν υφίσταται κίνδυνος αντισυνταγματικότητας όταν τέθηκε ζήτημα από τους νομικούς της Ανεξάρτητης Αρχής.
Το ΕΣΡ, η πλειοψηφία του δηλαδή, πιστεύει πως η απόφαση για τον τύπο ευκρίνειας αποτελεί έμμεσα παρέμβαση στον ορισμό του αριθμού των αδειών που θα οριστούν. Θα έπρεπε δηλαδή να προβλεφθεί η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης κατόπιν σύμφωνης γνώμης του ΕΣΡ κατά το πρότυπο που έχει ήδη ακολουθηθεί για τον καθορισμό του αριθμού των αδειών και της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας τους.
Το ΕΣΡ πιστεύει πως με τον καθορισμό του τύπου της ευκρίνειας από την τροπολογία περιορίζονται αποφασιστικά τα όρια σύμπραξης του Συμβουλίου σε ένα θέμα που αποτελεί «αναμφισβήτητα ουσιώδη όρο αδειοδότησης των υποψήφιων παρόχων περιεχομένου».
Επιθυμούσε λοιπόν η Ανεξάρτητη Αρχή η τροπολογία να είναι κάπως έτσι: «Με απόφαση του υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, μετά από σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ και δημόσια διαβούλευση, καθορίζονται ο αριθμός και ο τύπος ευκρίνειας των δημοπρατούμενων αδειών παρόχου περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης».
Μόνο ο Γιώργος Πλειός μειοψήφησε, τα υπόλοιπα 7 (από τα 9 μέλη - το ένα απουσίαζε) ψήφισαν υπέρ της... αλλαγής στην τροπολογία, που θα αποτελούσε νέο όχημα καθυστέρησης της διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες. Προφανώς το υπουργείο δεν τους έδωσε και πολλή σημασία και προχώρησε. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά για το ΕΣΡ να επανέλθει βρίσκοντας κάτι άλλο που δεν (θα) είναι σωστό! Για την τιμή της ενημέρωσης πάντα.
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Παφίλης στη Βουλή: «Ο Λασκαρίδης σας *** πατόκορφα» (βίντεο)