Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017

Κλιμακώνεται η κόντρα Γερμανίας και Τουρκίας


Γκάμπιελ και ΤσαβούσολγουΟι Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου | AP Photo/Burhan Ozbilici
Η Γερμανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να αποσύρει τις δυνάμεις της από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλικ στην Τουρκία, καθώς η τουρκική κυβέρνηση δεν επιτρέπει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τα στρατεύματα της χώρας εκεί, σύμφωνα με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όπως μεταδίδει το Reuters.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου έπειτα τη συνάντησή τους ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «προς το παρόν, είναι δυνατό να επισκεφθούν τη βάση του ΝΑΤΟ στο Ικόνιο, όμως όχι στο Ιντσιρλίκ».
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε «η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ότι, για λόγους εσωτερικής πολιτικής, δεν μπορεί να εγκρίνει την επίσκεψη όλων των βουλευτών».
Στη συνέχεια ο Γκάμπριελ διαμήνυσε πως «η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι σε αυτή την κατάσταση, πρέπει να μεταφέρουμε τα στρατεύματά μας από το Ιντσιρλίκ». «Το γερμανικό κοινοβούλιο θα ζητήσει από την κυβέρνηση να βρει ένα άλλο σημείο» να μεταφερθούν «οι Γερμανοί στρατιώτες που είναι στο Ιντσιρλίκ».

Άλλα γράφει η Χουριέτ

Ωστόσο, η Χουριέτ παρουσίασε μία διαφορετική εκδοχή των δηλώσεων αναφέροντας πως Γκάμπριελ είπε ότι λυπάται για την απόφαση της Άγκυρας, σύμφωνα με την οποία Γερμανοί βουλευτές μπορούν να επισκεφθουν τη βάση του ΝΑΤΟ στο Ικόνιο, όχι στο Ιντσιρλίκ».
Η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει πως Γερμανός υπουργός ανέφερε ότι το Βερολίνο θα αξιολογήσει την κατάσταση και ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για πιθανή μετεγκατάσταση των στρατευμάτων.
Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τις ξένες υπηρεσίες Πληροφοριών ότι χρησιμοποιούν ως πράκτορές τους δημοσιογράφους που εργάζονται στην Τουρκία, ενώ κάλεσε το Βερολίνο να εκδώσει όσους Τούρκους έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία και συνδέονται με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
Γκάμπιελ και ΤσαβούσολγουΓκάμπιελ και Τσαβούσολγου | AP Photo/Burhan Ozbilici
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι αν εξομαλυνθούν οι συνθήκες, τότε οι Γερμανοί βουλευτές θα μπορέσουν να επισκεφθούν το Ιντσιρλίκ. Οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, και οι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, περνούν κρίση εδώ και καιρό και κυρίως την περίοδο που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου στην Τουρκία.
Οι τουρκικές αρχές έχουν εμποδίσει Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τους περίπου 250 Γερμανούς στρατιώτες που βρίσκονται στη βάση του Ιντσιρλίκ στο πλαίσιο του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, λέγοντας ότι το Βερολίνο πρέπει πρώτα να βελτιώσει τη στάση του.
Η Άγκυρα δικαιολογεί την απαγόρευση κατηγορώντας το Βερολίνο ότι έχει δώσει πολιτικό άσυλο σε Τούρκους πολίτες, μεταξύ αυτών και στρατιωτικοί, οι οποίοι κατηγορούναι από την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι συνδέονται με το περσινό αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ο Γιλντιρίμ ακυρώνει λόγω «φόρτου εργασίας»

Στο μεταξύ ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ακύρωσε συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ακυρώθηκε εξαιτίας «του γεμάτου προγράμματος» του πρωθυπουργού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω πληροφορία έγινε γνωστή λίγη ώρα αφού ο Γκάμπριελ ανακοίνωσε ότι η Γερμανός υπουργός ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αποσύρει τα στρατεύματά της από τη βάση Ιντσιρλίκ εξαιτίας της άρνησης των τουρκικών αρχών να επιτρέψουν σε Γερμανούς βουλευτές να τα επισκεφθούν.
Πηγή www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου