Ανοίγει ο δρόμος για έξοδο από την επιτροπεία – Τι σηματοδοτούν οι αποφάσεις του Eurogroup


  • Τα κέρδη πολύ περισσότερα από τις απώλειες στη χθεσινή συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο
  • Τι σημαίνουν οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη συνεδρίαση
  • Απόλυτη ικανοποίηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο
  • «Πυρά» από την αντιπολίτευση
Με γεμάτες τις βαλίτσες, τόσο σε χρήμα όσο και σε δεσμεύσεις, έφυγε η ελληνική διαπραγματευτική αποστολή από το Λουξεμβούργο, πετυχαίνοντας μία σειρά από κέρδη στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και ο επικεφαλής της αποστολής, Ευκλείδης Τσακαλώτος, «δεν πρέπει να αφήσουμε το τέλειο να γίνει εχθρός του καλού», κάτι που ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι στην παρούσα φάση τα κέρδη είναι πολύ περισσότερα από τις απώλειες, με το μεγαλύτερο από αυτά να είναι η συγκεκριμένη δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους, αλλά και η δέσμευση ότι θα υποστηριχθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.
Όπως προκύπτει και από τα σημεία της κοινής δήλωσης των μελών του Eurogroup, πέρα από την εκταμίευση των 8,5 δισ. (7,7 εκ των οποίων τώρα και 0,8 το φθινόπωρο για πληρωμή λήξεων ελληνικού χρέους και ληξιπρόθεσμων στο εσωτερικό), ουσιαστικά συμφωνήθηκε η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, η αναπτυξιακή ώθηση της Ελλάδας, η πολυπόθητη έξοδος στις αγορές, η έξοδος από την επιτροπεία και αν όχι τα ολοκληρωμένα και ποσοστικοποιημένα μέτρα για το χρέος όπως ζητούσε το ΔΝΤ, σίγουρα μία πιο συγκεκριμένη δέσμευση για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Σταχυολογώντας, τα κέρδη που αποκόμισε η Ελλάδα από τη συνεδρίαση του Eurogroup και που ανοίγουν τον δρόμο για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης, μπορούν να απαριθμηθούν ως εξής:
– Καθαρές δεσμεύσεις για το χρέος: Έγινε δεκτή η γαλλική πρόταση που ουσιαστικά γεφυρώνει τις διαφορετικές εκτιμήσεις ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών και άρα διασφαλίζει έναντι των αγορών τη βιωσιμότητα του χρέους, αφού το Eurogroup δεσμεύεται ότι τα μέτρα για την απομείωση του χρέους, θα μεταβάλλονται ανάλογα με τη μεταβολή των ρυθμών ανάπτυξης.
Το ΔΝΤ μπαίνει στην ελληνική διάσωση προτείνοντας πρόγραμμα 14 μηνών, το οποίο θα είναι «επί της αρχής διαθέσιμο» και θα περιέχει περί τα 1,8 δις ευρώ μόνο – το 60% των χρημάτων που δικαιούται η Ελλάδα με βάση την ποσοστωσή της.
Ακόμα, συμφωνήθηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και εν συνεχεία μια δημοσιονομική πορεία που θα είναι «σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο και η οποία θα επιτευχθεί σύμφωνα με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ ή λίγο μεγαλύτερο κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2060».
– Καθαρές δεσμεύσεις για την ανάπτυξη: Το Eurogroup συνεχάρη στην ανακοίνωσή του την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την τόνωση των επενδύσεων και την υποστήριξη της απασχόλησης και της ανάπτυξης από τον Ιούλιο του 2015, κάνοντας λόγο για συνολικό ποσό σχεδόν 11 δισεκ. ευρώ.
Επίσης, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίσουν ότι θα απορροφηθούν πλήρως τα επιπλέον 970 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2017-2020, με τη βοήθεια των εμπειρογνωμόνων από τις ευρωπαϊκές χώρες που θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το σχεδιασμό και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων μέσω τεχνικής βοήθειας.
– Επιστροφή στις αγορές: Το Eurogroup δεσμεύτηκε να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα για την επιστροφή στις αγορές επισημαίνοντας ότι οι «μελλοντικές εκταμιεύσεις θα πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και τη δημιουργία περαιτέρω αποθεμάτων για την υποστήριξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις αγορές».
Διάχυτη η ικανοποίηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο
Όπως είναι λογικό το «γεμάτο καλάθι» έχει φέρει χαμόγελα ικανοποίησης στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για «αλλαγή σελίδας», σε tweet του λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.
Μάλιστα σήμερα, στο πλαίσιο συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δόθηκε «ένα σαφές σήμα εμπιστοσύνης προς τις αγορές» μετά τη χθεσινή συνεδρίαση.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έκανε λόγο για μια «παρά πολύ θετική απόφαση, η οποία δίνει στην ελληνική πλευρά αυτά που ζητούσε και τη δυνατότητα να πορευθεί με ασφάλεια για την ολοκλήρωση του προγράμματος».
«Άλμα κάτω από τον πήχη» και προ ημερησίας συζήτηση ζητά η ΝΔ
Από τη μεριά της η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να σχολιάσει αρνητικά τη συμφωνία του Λουξεμβούργου, αναφέροντας: Η κυβέρνηση πήρε ό,τι της έδωσαν. Και οι λεονταρισμοί του κ. Τσίπρα αποδείχτηκαν μια χιλιοπαιγμένη επικοινωνιακή μεθόδευση η οποία δεν πείθει πλέον κανέναν.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα, ζήτησε σήμερα, με ανακοίνωσή του, τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή, αφού «η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος έκλεισε με 16 μήνες καθυστέρηση».
«Πυρά» όμως υπήρξαν και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εκφράσεις όπως «παράδοση άνευ όρων» και «τεράστιο οικονομικό κόστος».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ