Αισιοδοξία Βρυξελλών για την εκταμίευση της δόσης

Ευρωπαϊκός Μηχανισμός ΣταθερότηταςDreamstime
Όλα δείχνουν πως το απόγευμα της Παρασκευής θα εγκριθεί από τον ESM η καταβολή της επόμενης δόσης, ύψους 7,7 δισ. ευρώ. Αξιωματούχος της ευρωζώνης υποστήριξε ότι όλα τα εκκρεμή ζητήματα θα έχουν επιλυθεί και «στο Eurogroup της Δευτέρας, η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται στην ατζέντα».
Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, που μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε ότι είναι «πεπεισμένος ότι στην αυριανή τηλεδιάσκεψη όποια εκκρεμή ζητήματα θα αξιολογηθούν ως εκπληρωμένα. Τα μικρά αυτά ζητήματα θα έχουν επιλυθεί μέχρι αύριο το απόγευμα».
Νωρίτερα, σύμφωνα με έγγραφο που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, έγινε γνωστό ότι στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής ο ESM θα προτείνει την έγκριση της συνολικής τρίτης δόσης του ελληνικού προγράμματος ύψους 8,5 δισ. ευρώ.
Από το συνολικό ποσό των 8,5 δισ. τα 6,9 δισ. θα εκταμιευθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα 1,6 δισ. για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Τα κεφάλαια θα καταβληθούν σε υποδόσεις.
Σύμφωνα με το έγγραφο, εφόσον εγκριθεί η πρόταση, η πρώτη εκταμίευση των 7,7 δισ. θα γίνει πριν από τις 31 Ιουλίου 2017.
Από αυτά το ποσό των 6,9 δισ. ευρώ θα καταβληθεί στον ξεχωριστό λογαριασμό που προορίζεται για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν σε ειδικό λογαριασμό για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο πλαίσιο της πρώτης εκταμίευσης θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει μειώσει κατά 80% τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα αντίστοιχα κεφάλαια που εκταμιεύθηκαν το 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης του προγράμματος.
Τέλος, τα εναπομείναντα 800 εκατ. της τρίτης δόσης, που θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα αποδεσμευτούν σε μία ή περισσότερες υποδόσεις από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και μετά, με τελευταία ημερομηνία για την αποδέσμευση των υπόλοιπων υποδόσεων την 31η Οκτωβρίου 2017.

Επίθεση από Handelsblatt

Πρέπει να σημειωθεί ότι επίθεση προς την ελληνική κυβέρνηση, στην οποία επιρρίπτει την ευθύνη για τη νέα καθυστέρηση, έκανε στην ηλεκτρονικής της έκδοση η εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «στην πραγματικότητα η καταβολή της επόμενης δανειακής δόσης ήταν τελειωμένη υπόθεση. Τώρα η εκταμίευση μετατίθεται. Αιτία γι' αυτό: Συγκεκριμένοι όροι εξακολουθούν ακόμη να μην έχουν υλοποιηθεί».
«Η Ελλάδα προκαλεί μόνιμα μπελάδες», έγραψε η ανταποκρίτρια της Handelsblatt στις Βρυξέλλες, σχολιάζοντας πως «η Ελλάδα δικαιολόγησε για άλλη μια φορά την κακή της φήμη. Η χώρα θεωρείται εδώ και χρόνια κραυγαλέα αναξιόπιστη και απρόθυμη να τηρήσει όσα έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της».
«Η Ελλάδα δεν υλοποιεί αυτά που υποσχέθηκε. Ως εκ τούτου το εκτελεστικό συμβούλιο του ESM ήταν αναγκασμένο σήμερα (σ.σ. χθες) να μεταθέσει την επόμενη δανειακή δόση», έγραψε επίσης.

Καθησυχαστική η Αθήνα

Πάντως η ελληνική κυβέρνηση ήταν καθησυχαστική, με κυβερνητικά στελέχη να εξηγούν ότι τα προαπαιτούμενα που θέτει το ΔΝΤ και αναφέρονταν στην ανακοίνωση του ESM, αφορούν δύο υπουργικές αποφάσεις, «όχι πολιτικές αλλά με τεχνικά ζητήματα, τις οποίες κοιτάμε τώρα».
Όπως εξήγησε, αφορούσαν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και το «άνοιγμα» του επαγγέλματος των μηχανικών.
Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κάποια καθυστέρηση», «δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα», «η συμφωνία υπάρχει, από κει και πέρα τα ζήτημα είναι διαδικαστικά». 
Πηγή www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ