Τα σημεία «κλειδιά» της συνταγματικής αναθεώρησης – Εκλογικό σύστημα, εκλογή ΠτΔ και ευθύνη υπουργών

  • Πού επικεντρώνονται οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αναθεώρηση
  • Εννέα τα σημεία – κλειδιά που παρουσιάστηκαν επιγραμματικά από τον Αλέξη Τσίπρα
  • «Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους» το κάλεσμα Τσίπρα στα κόμματα
Κείμενο στο οποίο παρουσιάζονται εκτενώς οι θέσεις και παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την αναθεώρηση του συντάγματος, αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο επόμενο διάστημα στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, στο πλαίσιο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση.
Τον τόνο, αλλά και προτάσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων, έδωσε κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ -έχοντας από τη Δευτέρα αποστείλει στους πολιτικούς αρχηγούς επιστολή/κάλεσμα– ενόψει της πρωτοβουλίας για την εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μην πάει η ευκαιρία αναθεώρησης του Συντάγματος χαμένη, ενώ τόνισε πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να πάρουν θέση και ως προς τα κοινωνικά μέτρα που είχαν ανακοινωθεί στη ΔΕΘ και τα οποία θα αρχίσουν να νομοθετούνται εντός του Νοεμβρίου.
Από κει και πέρα, οι προτάσεις που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του, συνοψίζονται στα παρακάτω σημεία:
– Καθιέρωση, παγίως, αναλογικού εκλογικού συστήματος, καθιέρωση που θα προβλέπεται στο Σύνταγμα, αλλά και ταυτόχρονη καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας.
– Πρόταση για αποτροπή της διάλυσης του Κοινοβουλίου με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο. Η ΚΟ θα καταλήξει σήμερα στην τελική απόφασή της για την πρόταση.
– Υποχρέωση ο πρωθυπουργός να είναι απαραιτήτως αιρετός από τον ελληνικό λαό, δηλαδή βουλευτής.
 Νέες ανεξάρτητες Αρχές να ιδρύονται μόνο με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.
– Κατοχύρωση του δικαιώματος για διενέργεια δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία, είτε για κρίσιμο εθνικό θέμα είτε για ψηφισμένο νομοσχέδιο.
– Τροποποίηση των διατάξεων περί ευθύνης των υπουργών, ώστε να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπουργών.
– Τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία, ώστε αυτή να καλύπτει επίσης αποκλειστικά τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
– Ρητή κατοχύρωση στο Σύνταγμα της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους με ό,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά.
– Ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι και τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες, η κυβέρνηση προχώρησε σε «βήματα θεσμικής προόδου, εκδημοκρατισμού και απόκρισης σε πραγματικά κοινωνικά – λαϊκά αιτήματα»: Ψήφιση απλής αναλογικής, ενίσχυση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, νομοθέτηση για τη διεύρυνση των ελευθεριών και την κατοχύρωση νέων κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών, αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Πηγή : https://www.altsantiri.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ