Παγκόσμια Έκθεση Διατροφής: Ό,τι τρώμε μας σκοτώνει

Beats1 | Dreamstime.com


Η κακή διατροφή είναι μία από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης προβλημάτων υγείας παγκοσμίως και ευθύνεται σχεδόν για έναν στους πέντε θανάτους, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Διατροφής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και καλεί τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να πράξουν περισσότερα για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών.
Η κατανάλωση ανθυγιεινών ή ανεπαρκούς ποσότητας τροφών -συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης βρεφών που δεν μπορούν να θηλάσουν- συνεισφέρει στην κακή διατροφή, αποφάνθηκαν οι ερευνητές που υπογράφουν την έκθεση, η οποία είναι ετήσια ανάλυση της κατάστασης της παγκόσμιας διατροφής.
«Η κακή διατροφή είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου νοσηρότητας και θνησιμότητας, περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση και περισσότερο από το κάπνισμα», δήλωσε η Τζέσικα Φάντσο, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και επικεφαλής της έρευνας.
«Ό,τι τρώμε μας σκοτώνει. Επομένως κάτι χρειάζεται να μας επαναφέρει στο διατροφικό μας σύστημα», πρόσθεσε η ίδια στο περιθώριο παγκόσμιας διάσκεψης τροφίμων στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ.
Όπως τόνισε, η έλλειψη γνώσεων και οικονομικής δυνατότητας για την αγορά υγιεινών τροφίμων καθώς και οι αναποτελεσματικές αλυσίδες προμήθειας τροφίμων είναι μεταξύ των παραγόντων που συμβάλλουν στην κακή διατροφή.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 194 χώρες και διαπίστωσαν ότι ο υποσιτισμός πιθανόν να κοστίζει στον κόσμο 3,5 τρισ. δολάρια ετησίως, ενώ η παχυσαρκία και οι υπέρβαροι 500 δισ. δολάρια ετησίως.
Οι περισσότερες χώρες δεν είναι πιθανό να ικανοποιήσουν τους εννέα παγκόσμιους στόχους για τη διατροφή (μεταξύ των οποίων η παχυσαρκία ενηλίκων, ο διαβήτης, η αναιμία παιδιών), τους οποίους έχουν υπογράψει ότι θα πρέπει να πετύχουν μέχρι το 2025, αναφέρεται στην έκθεση, οι συγγραφείς της οποίας προειδοποιούν ότι η πρόοδος που σημειώνεται είναι «απαράδεκτα αργή».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ