Λήξη συναγερμού για την έγκριση του 1 δισ. €


Αρτεμις Σπηλιώτη

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς όλα τα θέματα σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στο Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Τo Eurogroup της 5ης Απριλίου θα δώσει, εκτός απροόπτου, το πράσινο φως για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, που αφορά τα κέρδη που έχουν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα. Ενδεικτικό, του θετικού κλίματος, είναι ότι τη Δευτέρα θα έρθουν στην Αθήνα μόνο τα τεχνικά κλιμάκια ώστε να προετοιμάσουν την τρίτη αξιολόγηση και όχι οι επικεφαλής των θεσμών, όπως ήταν προγραμματισμένο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς όλα τα θέματα σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και για τα οποία είχαν διατυπωθεί ενστάσεις, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και τη δευτερογενή νομοθεσία, δηλαδή την εξειδίκευση του βασικού νομοθετήματος (τροπολογία), που ψηφίστηκε χθες. 
Ετσι, από το «όλα είναι ακόμα ρευστά» αξιωματούχου της ευρωζώνης την Πέμπτη το μεσημέρι, το βράδυ περάσαμε στο «όλα καλά», σύμφωνα με ελληνικές πηγές, καθώς η κυβέρνηση έκανε ακόμα μια υποχώρηση σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, αποφεύγοντας τη σύγκρουση, τη στιγμή μάλιστα που σχεδιάζει νέα έκδοση 3ετούς ομολόγου με επιτόκιο 2%.
Ειδικότερα, μετά τη μείωση της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που έχει μπει υποθήκη για επιχειρηματικό δάνειο, από τις 250.000 ευρώ στις 175.000 ευρώ, μειώνεται και το όριο του υπολοίπου του δανείου από τις 130.000 ευρώ στις 100.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 7.000 «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια με υπόλοιπο περί τα 500-600 εκατ. ευρώ (με μ.ό. 100.000 ευρώ) βγήκαν εκτός προστατευτικού πλαισίου στο παρά ένα της ψήφισης.
Προφανώς η εξέλιξη αυτή δεν είναι καθόλου ευχάριστη για επιχειρηματίες-ελεύθερους επαγγελματίες που τώρα θα πρέπει να αναζητήσουν βιώσιμες λύσεις με τις τράπεζες, αλλά σε κάθε περίπτωση εκτός πλαισίου προστασίας, άρα και χωρίς επιδότηση της δόσης του δανείου από το Δημόσιο. Οι τράπεζες άλλωστε έχουν ήδη μετρήσει τις… αντοχές τους γι’ αυτά τα δάνεια. Δηλαδή τα επιχειρηματικά μέχρι 130.000 ευρώ και αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας 250.000 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης-τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα πανευρωπαϊκά που θεσμοθετεί την προστασία πρώτης κατοικίας για επιχειρηματικά δάνεια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εντός του πλαισίου προστασίας μπαίνουν περί τις 160.000-180.000 στεγαστικά και ενυπόθηκα επιχειρηματικά δάνεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση υπουργικών αποφάσεων έχει ήδη δρομολογηθεί, καθώς ως χρόνος έναρξης των διατάξεων προβλέπεται η 30ή Απριλίου 2019.
Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση: «Επιδιώκεται έτσι να αρχίσει η διαδικασία του εισαγόμενου πλαισίου μόνο όταν η πλατφόρμα είναι έτοιμη, καθώς μια μεταβατική, μη μηχανοργανωμένη διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε συσσώρευση υποθέσεων. Προβλέπεται πάντως δυνατότητα άμεσης έκδοσης των κανονιστικών πράξεων του άρθρου 15, ώστε κατά την παραπάνω ημερομηνία το προτεινόμενο πλαίσιο να μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως».
Ειδικότερα, το άρθρο 15 προβλέπει την έκδοση υπουργικών αποφάσεων που θα καθορίζουν τεχνικές ή άλλες λεπτομέρειες για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του προτεινόμενου πλαισίου, που αφορούν από το είδος το δικαιολογητικών που πρέπει να προσκομίζουν οι επιλέξιμοι δανειολήπτες μέχρι τα ζητήματα σχετικά με τη συνεισφορά του Δημοσίου (ύψος επιδότησης της δόσης του δανείου, όργανο που θα αποφασίζει κ.λπ.).
Ως προς το τελευταίο θέμα, η επιδότηση θα αφορά μόνο τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια και όχι τα επισκευαστικά και καταναλωτικά δάνεια (συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών) που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία.
Δηλαδή ένας δανειολήπτης με υπόλοιπο στεγαστικού 90.000 ευρώ, 20.000 επισκευαστικό και 10.000 καταναλωτικό μπορεί να κάνει αίτημα υπαγωγής στην πλατφόρμα καθώς οι συνολικές οφειλές του είναι 120.000 ευρώ. Η τράπεζα θα ρυθμίζει το σύνολο της οφειλής («κούρεμα», επιμήκυνση κ.λπ.), ωστόσο το Δημόσιο θα επιδοτεί μόνο τη δόση του στεγαστικού δανείου που θα προκύπτει μετά τη ρύθμιση.
Στην περίπτωση που ένας δανειολήπτης έχει στεγαστικό και επιχειρηματικό μέχρι 100.0000 ευρώ «πάνω» στην ίδια κατοικία, τότε το όριο επιλεξιμότητας είναι τα 130.000 ευρώ και μετά τη ρύθμιση επιδοτούνται οι δόσεις και των δυο δανείων, αναλογικά για κάθε δάνειο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ