Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη


  • Σφοδρή κόντρα Μαξίμου – ΝΔ για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη
  • Η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε να συναινέσει στις αλλαγές των ανώτατων δικαστικών λειτουργών
  • Καλογήρου: Η διαδικασία έχει ξεκινήσει από τις 30 Απριλίου, όχι τώρα
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στη Βουλή.
Σφοδρή κόντρα Μαξίμου – ΝΔ
Άμεση ήταν η αντίδραση του Μαξίμου στην άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να συναινέσει στις αλλαγές των ανώτατων δικαστικών λειτουργών, μέσω της επιστολής του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, φέρνοντας στο επίκεντρο τις ανοιχτές υποθέσεις που έχουν με τη Δικαιοσύνη στελέχη της.
Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σχολίασε πως «η άρνηση της ΝΔ στη συναινετική πρόταση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει πως ουδόλως την ενδιαφέρει η τήρηση της Συνταγματικής νομιμότητας» και συνεχίζει ρωτώντας «οι μάσκες έπεσαν για τη ΝΔ. Δε θέλουν τη συναινετική επιλογή, δε θέλουν την τήρηση του νόμου και του Συντάγματος. Γιατί άραγε;».
Αναλυτικά το πρωθυπουργικό γραφείο απαντά:
«Η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι έχει τη συνταγματική αρμοδιότητα αλλά και τη νομική υποχρέωση να προχωρήσει στον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μετά και την προεπιλογή της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, κάλεσε τη ΝΔ στο τραπέζι του διαλόγου για να βρεθεί συναινετική λύση.
Η άρνηση της ΝΔ στη συναινετική πρόταση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει πως ουδόλως την ενδιαφέρει η τήρηση της Συνταγματικής νομιμότητας.
Οι μάσκες έπεσαν για τη ΝΔ. Δε θέλουν τη συναινετική επιλογή, δε θέλουν την τήρηση του νόμου και του Συντάγματος. Γιατί άραγε;
Ποιος έχει λόγο να αρνείται τη συναινετική επιλογή;
Και τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η σπουδή της ΝΔ με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στελεχών της;
Τα συμπεράσματα τα βγάζει ο ελληνικός λαός».
Καλογήρου: Η διαδικασία έχει ξεκινήσει από τις 30 Απριλίου, όχι τώρα
Από κει και πέρα, και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, έδωσε λεπτομερή απάντηση στην ανακοίνωση της ΝΔ, μέσω συνέντευξής του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Καλογήρου όταν ρωτήθηκε εάν προχωρά σε μονομερείς κινήσεις, η κυβέρνηση αυτή δεν υπηρεσιακή μιας και η Βουλή δεν έχει διαλυθεί, ενώ η διαδικασία εκλογής ανώτατων δικαστικών έχει ξεκινήσει από τις 30 Απριλίου και όχι τώρα. 
«Δεν κάνουμε βήμα πίσω, το ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρο και η απόφαση θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό και το υπουργικό Συμβούλιο”, είπε ακόμα.
«Όλα είναι ανοιχτά για τις εκλογές» το μήνυμα των υπουργών
Σε δηλώσεις κατά την προσέλευσή τους, οι υπουργοί στράφηκαν κατά της ΝΔ, η οποία, «με την άρνησή της να συναινέσει στην επιλογή των δικαστών έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο», ενώ για τις επικείμενες εκλογές, υποστήριξαν ότι «είναι μεν μία δύσκολη αλλά ανοικτή μάχη».
Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος,αναφερόμενος στις επικρίσεις συνταγματολόγων για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης ζήτησε δηκτικά «να εκφράζουν το Σύνταγμα και όχι τις πολιτικές τους θέσεις».
Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου,υποστήριξε ότι «η ΝΔ όπως φαίνεται και στο θέμα Δικαιοσύνης λειτουργεί ωσάν να είναι η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, ενώ δεν έχει εκλεγεί».
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε ερώτηση για την ήττα στις ευρωεκλογές και την επόμενη μάχη απάντησε ότι «το στοίχημα είναι δύσκολο, αλλά για τα δύσκολα είμαστε». Στο ίδιο ερώτημα η αναπληρώτρια υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σία Αναγνωστοπούλου, παρατήρησε ότι «στη μάχη πας για να κερδίσεις».
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για συμπεριφορές στελεχών που στοίχησαν στο αποτέλεσμα.
Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στο θέμα της Δικαιοσύνης, σημείωσε ότι «είχε μία ευκαιρία η ΝΔ να δείξει το συναινετικό της πρόσωπο και έδειξε το πραγματικό της». Για τις εκλογές τόνισε: «Δίνουμε μάχη για τις εθνικές εκλογές, δεν κρίνεται το αποτέλεσμα από ενδιάμεσες διαδικασίες (δηλ. τις ευρωεκλογές).
Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογαννακοπούλου,τόνισε ότι το άνοιγμα στην προοδευτική συμμαχία βοηθά τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, απέφυγε να απαντήσει για το θέμα της Δικαιοσύνης.
Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, επισήμανε ότι είναι ανοικτή η μάχη των ευρωεκλογών.
Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε ερώτηση «τι απαντάτε για τις επικρίσεις που δέχεστε;» υποστήριξε «τίποτα, τίποτα».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ