Προκαλούν δέος μυστηριώδεις γιγάντιοι κρατήρες στην Αργολίδα – Τι λένε οι επιστήμονες


Στην Αργολίδα και στην Ερμιονίδα υπάρχουν κρατήρες που αποτελούν και σημείο αναφοράς για τους επιστήμονες. Από ψηλά η θέα είναι απίστευτη και προκαλούν δέος στον επισκέπτη.
Συγκεκριμένα, στην περιοχή Πελεή μπορεί να δει κάποιος «δίδυμους» κρατήρες. Ο δυτικός έχει διάμετρο 215 μέτρα και ο ανατολικός 230 μέτρα. Μυστήριο αποτελεί η δημιουργία τους. Από ψηλά αποτελούν ένα απίστευτο, απόκοσμο, σχεδόν εξωγήινο θέαμα.
Οι επιστήμονες διχάζονται σχετικά με την προέλευσή τους. Άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για δολίνη (κατακρημνισμένη κορυφή σπηλαίου) και άλλοι υποστηρίζουν ότι έχουμε να κάνουμε με κρατήρες από μετεωρίτες, όμοιας προέλευσης με εκείνους που βρίσκονται στο φεγγάρι. Σημειώστε μάλιστα, πως σήμερα δεν υπάρχει σπήλαιο στην περιοχή και αν υπήρξε, θα πρέπει να ήταν τεραστίου μεγέθους.
Λίγο πιο νότια και στο χωριό Δίδυμα, το σημαντικότερο αξιοθέατο είναι κάποιοι γεωλογικοί σχηματισμοί σε σχήμα κρατήρα που αποκαλούνται δολίνες (σπήλαια). Φέρεται να δημιουργήθηκαν από καθίζηση του εδάφους και εντυπωσιάζουν με το κυκλικό τους σχήμα και το μέγεθός τους. Στην μία από τις δύο σπηλιές υπάρχουν εκκλησάκια της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, όπως αυτό του Αγίου Γεωργίου.
Όπως αναφέρθηκε, αυτές οι τεράστιες γήινες τρύπες δεν δημιουργήθηκαν από κάποιο ηφαίστειο ούτε από πρόσκρουση μετεωριτών στο έδαφος, αλλά από τη καθίζηση του εδάφους λόγω των υπόγειων υδάτων του βουνού. Οι δύο κρατήρες, γνωστοί ως δολίνες δηλαδή σπήλαια, έχουν κυκλικό σχήμα και είναι ορατοί από μεγάλη απόσταση λόγω του μεγέθους τους. Ο ένας βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού και ονομάζεται μεγάλη σπηλιά και ο δεύτερος, στην πεδιάδα και ονομάζεται μικρή σπηλιά…
Εκεί κατέφευγαν για να προφυλαχθούν από τα φυσικά φαινόμενα οι προϊστορικοί άνθρωποι και κατά την τουρκοκρατία, οι κάτοικοι της περιοχής μετέφεραν από τη μεγάλη σπηλιά νίτρο από τα ούρα των ζώων και κατασκεύαζαν πυρίτιδα για τα όπλα.
Ο μικρότερος κρατήρας είναι κατάφυτος από πεύκα και στα βραχώδη τοιχώματά του είναι λαξευμένα δύο εκκλησάκια, του Άη Γιώργη και της Μεταμορφώσεως. Μια κατηφορική στοά που μοιάζει με πηγάδι είναι η πιο αρχαία είσοδος της σπηλιάς.
Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο εκεί ήταν η σπηλιά του Κύκλωπα απ’ όπου διέφυγαν ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του. Μια δεύτερη είσοδος, που κατασκευάστηκε από τους μοναχούς, οδηγεί στο εσωτερικό της σπηλιάς, όπου βρίσκονται οι δύο σκαλιστές εκκλησίες, μια πέτρινη κολυμπήθρα, μια μικρή δεξαμενή και μια οπή γνωστή ως «Ασκηταριό» από την οποία ανέρχονται με σχοινί οι ασκητές και λέγεται πως εκεί άφησε το σημάδι του το άλογο του Αγίου Γεωργίου…
Δείτε και άλλες φωτογραφίες από τους δυο κρατήρες στα Δίδυμα:

(πληροφορίες από mixanitouxronou.gr, tracerclub.gr, tree-house.gr)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ