Μπουλντόζες για το θεαθήναι

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ


Χαρά Τζαναβάρα

Η κυβέρνηση νομοθετεί για να αρχίσουν οι πρόδρομες εργασίες στο Ελληνικό, όμως η συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ με τη Lamda Development δεν θα υπογραφεί πριν από τον Ιούνιο ● Ο επενδυτής θα επωμιστεί το κόστος των κατεδαφίσεων, διαβεβαιώνει ο Αδ. Γεωργιάδης την «Εφ.Συν.»

Οι χαριστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης προς τη Lamda Development, που θα επιτρέψουν να μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό πριν από την υπογραφή της τελικής συμφωνίας ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τους επενδυτές, εξακολουθούν να προκαλούν αναταράξεις στη Βουλή.
Η νομοθετική ρύθμιση έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια, που θα συζητηθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης συνεχίστηκαν και στη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής.
«Αλλο να ξεκινήσουν τα έργα με βάση ένα νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει και άλλο να κάνουμε ότι θα βάλουν μπροστά οι μπουλντόζες», επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, ο οποίος προέβλεψε «ράλι με μπουλντόζες» για τηλεοπτικά πλάνα. «Βάζετε μπουλντόζες με λεφτά, ουσιαστικά, του κρατικού προϋπολογισμού», παρατήρησε η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ), που έκανε λόγο για μια μορφή επιδότησης προς τον επιχειρηματικό όμιλο.
«Για μας είναι μια επένδυση στην καταστροφή, ένα αντιπαράδειγμα», υπογράμμισε ο Κρίτων Αρσένης (ΜέΡΑ25), ο οποίος προειδοποίησε ότι δεν είναι ο ρόλος του υπουργού Ανάπτυξης να εκδίδει διαπιστωτικές πράξεις για τη νομιμοποίηση υφιστάμενων κτισμάτων στο ακίνητο του Ελληνικού, ενώ επέμεινε ότι οι κατεδαφίσεις θα γίνουν με έξοδα της «Ελληνικόν Α.Ε.», η οποία χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους.
Την υπεράσπιση των ρυθμίσεων για το Ελληνικό φαίνεται ότι θα αναλάβει ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος θα κάνει παρέμβαση την επόμενη εβδομάδα, όπως προανήγγειλε χθες ο εισηγητής της Ν.Δ. κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου.
Ο υπουργός, πάντως, χθες φρόντισε να τηλεφωνήσει στην «Εφ.Συν.» για να δώσει διευκρινίσεις και από τη συνομιλία έγινε σαφές ότι η μεταβίβαση των μετοχών στη Lamda δεν θα γίνει πριν από τον Ιούνιο. Μας ενημέρωσε ότι ώς τότε αναμένεται να εκδικαστούν οι δύο προσφυγές που εκκρεμούν στο ΣτΕ.
Υπενθυμίζεται ότι οι νομικές κινήσεις έχουν γίνει από κοινωνικούς φορείς και, με βάση την αρχική συμφωνία του 2014, η μεταβίβαση του ακινήτου περιλαμβάνει εννέα αναβλητικές αιρέσεις, όπως η άδεια καζίνου και η τελεσιδικία κάθε νομικής διεκδίκησης.
«Το κόστος των κατεδαφίσεων θα το επωμιστεί η Lamda Development και όχι το Δημόσιο», μας διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός και πρόσθεσε ότι το οικονομικό σκέλος θα διευθετηθεί με συμφωνία της εταιρείας και του ΤΑΙΠΕΔ. Η υπογραφή της θα γίνει μετά την ψήφιση της ρύθμισης και δεν θα περιλαμβάνει ρήτρες που θα υποχρεώνουν το Δημόσιο να επιστρέψει το τίμημα των έργων σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η επένδυση.
Στο εύλογο ερώτημα που του θέσαμε, γιατί η εταιρεία δεν παραιτήθηκε από τις αναβλητικές αιρέσεις ώστε να προχωρήσει στις κατεδαφίσεις, ο Αδ. Γεωργιάδης απάντησε ότι αυτό θα οδηγούσε υποχρεωτικά σε υπογραφή της συμφωνίας μεταβίβασης και στην καταβολή των 300 εκατ. ευρώ της πρώτης δόσης, κίνηση που δεν θα γινόταν αποδεκτή από τους μετόχους της Lamda. «Προτίμησε να αναλάβει ένα λελογισμένο ρίσκο», τόνισε, υπολογίζοντας ότι το κόστος των κατεδαφίσεων που αναλαμβάνει η εταιρεία θα είναι ύψους 5-7 εκατ. ευρώ.
Επιβεβαίωσε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των πρόδρομων εργασιών ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ, όπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», αλλά πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο μέρος του θα διατεθεί για την αποξήλωση των δύο διαδρόμων προσγείωσης/απογείωσης του παλιού αεροδρομίου και την εξυγίανση των εδαφών που έχουν μολυνθεί από τα καύσιμα των αεροσκαφών.
● Από τη Lamda ανακοινώθηκε χθες ότι προχώρησε στην υπογραφή δύο δανείων, το πρώτο ύψους 879 εκατ. ευρώ με τη Eurobank, που θα διατεθεί για τις επενδύσεις στο Ελληνικό, και το δεύτερο ύψους 303 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, που θα καλύψει τον ΦΠΑ των έργων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ