Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στα σκαριά νέο μνημόνιο Μητσοτάκη μετά την πανδημία


Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr.
Ηδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρχίσει να μοντάρει το σχέδιο του για  την επόμενη μέρα της πανδημίας.  Εχει αρχίσει να φιλοτεχνεί ένα  νέο μνημόνιο. Μαζί με το «επιτελικό κράτος» του Γεραπετρίτη, με  τον Ρέντλινγκ του ESM, με την Λαγκάρντ,  το Eurogroup.  Αμφιβάλει κανείς ότι μετά την κρίση θα προτάξει ότι το φάρμακο για την οικονομική κρίση είναι ένα νέο μνημόνιο (ανεξάρτητα αν ονομαστεί έτσι);
Ότι με απλά λόγια θα στείλει το παρακάτω μήνυμα; «Περάσαμε την πανδημία αλλά η οικονομία της χώρας έχει υποστεί  μεγάλη ύφεση. Πρέπει  να βάλουμε πλάτη για την ανάκαμψη της οικονομίας, την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα κλπ. Απαιτούνται λοιπόν από όλους θυσίες». Θυσίες που θα αφορούν όχι τον ΣΕΒ και τις διάφορες ελίτ, αλλά εργαζόμενους, συνταξιούχους, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Ας μην αμφιβάλει κανείς. Ηδη η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει τα δόντια της. Μειώνει κατά 50% τους μισθούς , τα 400 ευρώ μηνιαίως αρκούν λέει ο Αδωνις. Καταργεί κάθε προστασία για τους εργαζόμενους φτιάχνοντας το «νέο εργατικό δίκαιο» του Βρούτση. Δημιουργεί το υπέδαφος για τσουνάμι απολύσεων. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας απογειώνονται όπως και τα χειροκροτήματα του ΣΕΒ. Δίνει διπλή αποζημίωση στους κλινικάρχες (από 800 σε 1600 ευρώ)  για τις κλίνες ΜΕΘ. Τους δίνει ακόμα 30 εκατομμύρια για τεστ που πριν λίγο  έλεγε ότι δεν χρειάζονται. Οι έχοντες έναντι μεγάλης αμοιβής εξετάζονται  και κατ οίκον, ενώ οι πολλοί περιμένουν στην ουρά μήπως  το κάνουν και εφ΄όσον νοσήσουν.  Χειροκροτεί αυτούς που  τους έλεγε «τεμπέληδες», τους  γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτούς δηλαδή τους δημόσιους υπαλλήλους που τους λοιδορούσε , που τους έθετε σε διαθεσιμότητα  ή τους απέλυε. Την ίδια στιγμή αρνείται να αξιοποιήσει τα 37 δις που του άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΠροφανώς τα προορίζει για τους τραπεζίτες μέσω μιας νέας ανακεφαλοποίησης.
 Ηδη  με τα μέτρα της κυβέρνησης που κάθε άλλο παρά προσωρινά είναι, οι απώλειες των πολλών  τροφοδοτούν τα κέρδη των λίγων . Αλλά είμαστε μόνο στην αρχή. Οσο βέβαιο είναι ότι η πανδημία θα αλλάξει τα πάντα άλλο τόσο βέβαιο είναι ότι η κρίση αυτή αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία. Ως ευκαιρία για τις απανταχού νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις  και βεβαίως για την κυβέρνηση της Δεξιάς. Ευκαιρία για να ξεδιπλώσει πλήρως ο Μητσοτάκης το δικό του «πιστεύω», τον  ακραίο νεοφιλελευθερισμό. Πιστεύει ότι θα τα καταφέρει γιατί ποντάρει, εκτός από τα μέσα ενημέρωσης που τον λιβανίζουν και  σε ένα παράγοντα που είναι προυπόθεση για την κάθε είδους  χειραγώγηση. Τον φόβο.
Την επόμενη μέρα λοιπόν ας μην αποκλείσει κανείς νέα μείωση μισθών, αλλά και συντάξεων, νέους έμμεσους φόρους και με δύο λόγια μία άνευ προηγουμένου  ανακατανομή εισοδημάτων υπέρ των πλουσίων.
Όμως μπροστά σε αυτό το ζοφερό τοπίο που διαμορφώνεται και μεταξύ των άλλων μπορεί να βοηθήσει την ακροδεξιά, υπάρχει απάντηση. Αν ο νεοφιλελευθερισμός, στην Ευρώπη και την Ελλάδα, σχεδιάζει  για την επόμενη μέρα μεγαλύτερες ανισότητες, λιγότερη δημοκρατία, περισσότερο αυταρχισμό, η Αριστερά πρέπει να απαντήσει-χωρίς διασταγμους- με ένα πιο πλατύ δημοκρατικό μέτωπο. Μέτωπο που  δεν θα αγκαλιάζει  μόνο προοδευτικούς και ριζοσπάστες αλλά και μία μεγάλη μάζα συντηρητικών πολιτών που στην πανδημία είναι σε θέση να αντιληφθούν  το αποτρόπαιο πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού. 
Πηγή https://tvxs.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ