Μέρκελ και Μακρόν πιέζουν για άμεση συμφωνία στο Ταμείο Ανάκαμψης

AP PHOTO

efsyn.gr

Την ευκαιρία να συναντηθούν από κοντά είχαν σήμερα (Δευτέρα) η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Το τετ-α-τετ έγινε στο Μέζεμπεργκ της Γερμανίας και πρόκειται για την πρώτη δια ζώσης συνάντησή τους από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τόσο για τον τρόπο αντιμετώπισης της ύφεσης που δημιουργούν τα περιοριστικά μέτρα από την πανδημία, όσο και για άλλα διεθνή θέματα, όπως είναι η κατάσταση στη Λιβύη. 
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης, Μέρκελ και Μακρόν δεσμεύθηκαν πως θα χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προκειμένου να προωθήσουν μια άμεση συμφωνία για ένα πακέτο ανάκαμψης των επιπτώσεων της πανδημίας, το οποίο δεν θα «αφήνει πίσω» καμιά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους για κοινή συνεργασία, με δεδομένο μάλιστα το γεγονός πως η Γερμανία αναλαμβάνει από την 1 Ιουλίου και για έξι μήνες, την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε.
Υπενθυμίζεται πως οι δύο ηγέτες έχουν ήδη προτείνει από τον περασμένο Μάιο, τη δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα πληρωθεί μέσω κοινών δανείων της Ε.Ε. Η πρόταση αυτή επεκτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρουσίασε ένα σχέδιο για ταμείο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα συνίσταται κυρίως από επιχορηγήσεις. Ωστόσο το σχέδιο αυτό αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις ορισμένων χωρών που φαίνονται απρόθυμες να διαθέσουν κεφάλαια για αυτό τον σκοπό, εάν δεν είναι στη μορφή δανείων.

Μακρόν: «Εγκληματική» η ευθύνη της Τουρκίας στη Λιβύη

Όσον αφορά στο θέμα της Λιβύης, ο Γάλλος πρόεδρος δεν έκρυψε την αποδοκιμασία του για τις ενέργειες της Άγκυρας. Μάλιστα, έκανε λόγο για «ιστορική και εγκληματική ευθύνη» της Τουρκίας, η οποία «διατείνεται ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ».
Χαρακτήρισε επίσης την Τουρκία ως «τον πρώτο εξωτερικό παίχτη» στην υπόθεση της Λιβύης, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα «δεν σέβεται καμία από τις δεσμεύσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου» και εισάγει τζιχαντιστές από τη Συρία.
Ο Μακρόν έριξε πυρά και κατά της Μόσχας, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως η Ρωσία «παίζει με την ασάφεια», καθώς ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν ισχυρίζεται ότι στη Λιβύη δεν βρίσκεται ο ρωσικός στρατός, αλλά «ιδιωτικοί στρατοί».
Σημείωσε επίσης ότι στην αφρικανική χώρα διεξάγεται πλέον «πόλεμος δια αντιπροσώπων» και πολλές περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις οργανώνουν στρατιωτική στήριξη για το ένα ή το άλλο στρατόπεδο προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.
Αναφερόμενος στη Γαλλία και τη Γερμανία, ο Μακρόν δήλωσε πως «εμείς ενδιαφερόμαστε για τη σταθερότητα στην Λιβύη, λόγω της συνολικής αποσταθεροποίησης της περιοχής και κυρίως λόγω των μεταναστευτικών ροών, οι οποίες αφορούν ιδιαίτερα την Ιταλία, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη. Στόχος μας είναι σήμερα να πετύχουμε ειρήνη και σταθερότητα».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» -εντός και εκτός της χώρας. Θα επιβιώσει των εκλογών του 2020 ο Μητσοτάκης;

Συνταγή εμφυλίου στα ΑΕΙ